In ziua in care crestinii sarbatoresc intrarea Mantuitorului in Ierusalim, un motiv in plus de bucurie il au cei care poarta nume de flori.
Astfel, in Duminica Floriilor isi sarbatoresc onomastica peste 1,6 milioane de romani.
Potrivit Directiei pentru Evidenta Persoanelor si administrarea bazelor de date, sunt peste un milion de femei si peste sase sute de mii de barbati care poarta nume de flori. Cel mai raspandit prenume feminin este Florentina, in timp ce in randul barbatilor, cel mai comun este Florin.
Floriile dateaza inca din veacul apostolic, iar primele mentiuni sigure despre aceasta sarbatoare le avem in jurnalul de calatorie al peregrinei Etheria, la Ierusalim, in secolul III sau IV.
Conform traditiei, in ziua de Florii oamenii duc la biserica ramuri de salcie, care sunt sfintite si puse apoi la icoane, la pomii fructiferi pentru a-i ajuta sa rodeasca sau la usa casei pentru a fi protejata tot anul. Conform credintei, ramurile ajuta la tamaduirea bolilor, la belsug in gospodarie si sunt pastrate pe tot parcursul anului, pana la urmatoarea sarbatoare de Florii. Salcia inlocuieste, de fapt, ramurile de maslin si finic, care nu se gasesc in Romania.
De Florii se mananca peste, aceasta fiind a doua dezlegare din postul Pastelui, dupa cea din ziua Bunei Vestiri. Biserica ortodoxa da dezlegare la peste, pentru ca se spune ca in aceasta zi Iisus ar fi cerut sa manance peste. In popor se spune ca pestele consumat in aceasta zi are puteri tamaduitoare si cine mananca se va lecui de orice boala.
Sarbatoarea Floriilor, premergatoare Saptamanii Patimilor, este ziua din care credinciosii ortodocsi se pregatesc si mai mult spiritual pentru Inviere, prin post aspru si rugaciuni.