La Multi Ani, Florin, Florica! Un milion si jumatate de romani isi sarbatoresc onomastica in Duminica Floriilor

Duminica Floriilor

Sarbatoarea Floriilor este marcata cum se cuvine de totii crestinii si semnifica Intratea Domnului în Ierusalim. Numita si Duminica Floriilor, aceasta zi este inceputul sarbatorilor pascale si se praznuieste cu o saptamana înainte de Pasti.

Sarbatoarea Intrarii lui Hristos in Ierusalim este cunoscuta in popor sub denumirea de Florii. Aceasta sarbatoare se mai numea si Duminica aspirantilor la Botez, deoarece in aceasta zi catehumenii, care fusesera admisi la Botez, mergeau la episcop pentru a primi Crezul ca marturisire de credinta. Aceasta duminica a purtat si denumirea de Duminica gratierilor, pentru ca in cinstea ei, imparatii acordau gratieri.

Biserica vede in aceasta sarbatoare inaintarea lui Hristos spre jertfa de pe cruce. El putea sa evite moartea, insa, o primeste de buna voie pentru a o birui. Lui nu-i este impusa moartea ca o necesitate, asa cum ne este impusa noua. De aceea El moare pentru altii, nu pentru Sine. El nu avea pacatul imprimat in firea Sa, ca noi toti, pentru ca S-a nascut ca om prin voia Sa.

Floriile si manzul asinei

Iisus a intrat in Ierusalim calare pe un asin, iar toti cei care L-au vazut s-au intrebat de ce Imparatul merge pe asin. Multimea Il primeste pe Mantuitorul in Ierusalim cu aceste cuvinte: „Osana Fiului lui David; binecuvantat este Cel ce vine intru numele Domnului! Osana intru cei de sus!”. Invierea lui Lazar era cauza careia i se datora, in cea mai mare masura, aceasta primire insufletita. Dar sa nu uitam, ca acelasi popor care-L slavise si-L primise ca pe un imparat, peste cateva zile va striga, incitat de farisei si de carturari: „Rastigneste-L! Rastigneste-L!”.

Evreii care participau la aceasta sarbatoare, asteptau de la Hristos sa fie un conducator care sa modifice situatia politica in folosul lor, si nu un Dumnezeu coborat printre oameni, spre a-i izbavi de pacat. E adevarat ca au existat si multi iudei care s-au daruit Domnului, crezand in El fara sovaiala.

Floriile si ramurile de salcie

Dupa modelul multimii din cetatea Ierusalimului care l-a intampinat pe Mantuitorul cu ramuri de finic, Biserica Ortodoxa a randuit ca in aceasta zi sa imparta credinciosilor ramuri de salcie binecuvantate. Ramurile de salcie simbolizeaza biruinta asupra mortii. In duminica Floriilor, Biserica a randuit sa fie dezlegare la peste. In seara acestei duminici, incep deniile din saptamana Sfintelor Patimi.

Un milion si jumatate de romani îsi serbeaza onomastica!

Aproximativ un milion si jumatate de romani îsi sarbatoresc duminica, de Florii, ziua onomastica. Dintre ei, peste 850.000 sunt femei. 329.564 de persoane, poarta numele de Florin, alti 147.609 Viorel, iar 55.038 Florian. De asemenea, alte 24.655 poarta numele Florentin, 13.771 de persoane raspund la numele Florinel si alti 13.124 – Narcis. Cei mai putini dintre sarbatoriti poarta numele de Bujor – 1.606, Ghiocel – 1.202, Florica – 414 sau Crin -196.
Dintre femeile sarbatorite la aceeasi data, cele mai multe poarta numele de Viorica – 148.896, urmate de Florentina – 126.556, Florica – 94.779.

Motiv de sarbatoare este si pentru femeile care poarta si alte nume cu rezonante florale, cum ar fi: Camelia – 73.102, Margareta – 54.389, Violeta – 56.563, Lacramioara – 30.808, Delia – 29.619, Narcisa 12.755, Crina 19.263 sau Iris 1.755. Aniversate vor fi si persoane cu nume mai rar întalnite, precum Dalia – 2.828, Anemona – 789, Micsunica – 626, Panseluta – 441 sau Crizantema – 304.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.