La Multi Ani Gheorghe, George, Ghita, Georgiana, Georgeta! Mii de timisoreni isi serbeaza onomastica!

Crestinii il sarbatoresc astazi pe Sfantul Gheorghe, unul dintre cei mai cunoscuti martiri. Aproape un milion de romani isi sarbatoresc azi onomastica.

Potivit Directiei de Evidenta a Persoanelor Timisoara 17243 de timisoreni isi serbeaza azi ziua onomastica. Astfel, aceste zeci de mii de timisoreni poarta diferite variante ale numelui: Gheorghe – 7735, George – 3624, Gheorghita – 112, Georgel – 79, Georgeta – 1879, Geta – 2147, Georgiana – 1088, Giorgiana- 258, Ghiorghita – 321.

La nivel national, potrivit statisticilor Ministerului Administratiei si Internelor, din cei 950.715 romani care isi aniverseaza onomastica, astazi, de Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, 759.886 sunt barbati si poarta numele de Gheorghe/Ghiorghe. Dintre doamnele care petrec azi, cele mai multe poarta numele de Georgeta, 137.430, Gheorgita, peste 37.000 si Geta 14.941. Cei mai putini romani dintre sarbatoriti se numesc Ghita, 5.090, ori Gita, 547.

Sf. Mare Mucenic Gheorghe, Purtatorul de biruinta

Istoria vietii sale este foarte putin cunoscuta si multe legende avandu-l ca erou, au aparut de-a lungul timpului. El este sarbatorit atat de Biserica Ortodoxa cat si de cea Romano Catolica (este patronul Angliei, Georgiei si Moscovei). Imaginea Sfantului este intotdeauna asociata cu vitejia nemarginita si credinta in biserica crestina pana la sacrificiu suprem.
Marele Mucenic Gheorghe a trait pe vremea imparatului Diocletian, s-a nascut in Capadochia, intr-o familie crestina, tatal sau era general roman. La varsta de 30 ani Sf. Gheorghe a devenit la randul sau general in armata lui Diocletian. Desi era pagan, imparatul Diocletian, pana in anul 303 nu a luat nicio masura impotriva crestinilor. In anul 303, la indemnul ginerelui sau Galeriu, a inceput prigoana impotriva crestinilor.

Sf. Gheorghe a marturisit in fata intregii curti imparatesti ca este crestin si ca intelege sa slujeasca in oastea imparatului, ca ucenic al lui Hristos. Uimit de aceasta marturisire si indemnat de Galeriu, Diocletian a dat porunca sa fie dus in temnita. A fost chinuit cumplit, otravit si mai apoi decapitat.
In credinta populara Sf. Gheorghe este asociat cu omorarea balaurului.

Sf. Gheorghe, ocrotitorul Armatei Romane

In constiinta populara romaneasca, Sf. Gheorghe este unul dintre cei mai prezenti sfinti, numeroase biserici purtand hramul sau. Exista numeroase orase in Romania care poarta numele Sfantului Gheorghe si chiar unul dintre cele trei brate ale Dunarii este denumit astfel. Imaginea Sf. Gheorghe ucigand balaurul este prezenta si pe steagul Moldovei medievale trimis de Stefan cel Mare la Manastirea Zografu de la Muntele Athos.

Sf. Gheorghe este de asemenea ocrotitorul Armatei Romane (a carei zi, 23 aprilie, coincide cu sarbatorirea sfantului). Este totodata patronul Angliei, al Georgiei si al Moscovei. In Lituania, Sf. Gheorghe este venerat ca protector al animalelor, iar in unele regiuni ale Spaniei ziua sfantului se serbeaza cu mese bogate si cu daruri.
Legenda potrivit careia sfantul ar fi ucis un balaur pentru a salva o fecioara este o inventie tarzie, medievala. Adesea insa, iconografia recenta ni-l prezinta pe sfant calare, doborand cu sulita un balaur, poate simbolic. Unii comentatori sunt insa de parere ca este vorba doar de o preluare tarzie a mitului grec al lui Perseus si Andromeda

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.