La multi ani, Stefan! La multi ani, Stefania! Traditii si superstitii de Sfantul Stefan

Numele Sfantului Apostol Stefan este purtat de 415.276 de romani, dintre care 301.609 sunt barbati si 113.667 sunt femei, potrivit Ministerului Afacerilor Interne. Majoritatea barbatilor sarbatoriti, respectiv 269.336, poarta numele Stefan, 3.255 se numesc Stefanel si alti 500 au fost botezati Fane.

Dintre femeile sarbatorite in 27 decembrie, 80.464 se numesc Stefania, 22.630 sunt Stefana si 9.193 Fanica.

O veche traditie, implinita in ziua praznicului, se refera la icoana care-l infatisaza pe mucenicul martir: crestinii care se confrunta cu probleme de sanatate sau se judeca de multa vreme cu persoane foarte orgolioase, este bine sa aduca in casa lor o icoana cu Sfantul Stefan, sfintita in aceasta zi.

Misiunea Sfantului Stefan era aceea de a demonstra ca Iisus Christos este Mesia, cel prezis de prooroci in Vechiul Testament. Datorita ravnei si credintei sale, Dumnezeu l-a invrednicit cu puterea de a savarsi minuni si de a arata semne mari in popor.

Se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit in imprejurari dramatice, iar pachetele cu mancare se impart si persoanelor tinere, care poarta numele primului mucenic Stefan.

In unele zone din Muntenia se prepara Painicile lui Stefan. Dintr-un aluat asemanator cu cel de cozonac, unse cu miere, se fac painici in forme rotunde. Aceste dulciuri, care amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfantul Stefan, se sfintesc la biserica in ziua praznicului si se impart copiilor saraci. De asemenea, de Sfantul Stefan, se prepara si se impart mucenici cu miere si nuca, care amintesc de moartea lui muceniceasca.

Pentru sporul casei si pentru sanatatea rudelor cu probleme mari de sanatate, trebuie sa-l cinstim pe Sfantul Mucenic Stefan prin fapte bune, iar reconcilierile sunt binevenite in aceasta zi.

In ziua praznicului, este bine sa evitam deplasarile in zone montane si in locuri izolate, care ne pun viata in primejdie.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.