La Multi Ani, Timisoara! 105 ani de cand trupele romanesti intrau in oras, in 3 August, si era instaurata administratia romaneasca. Povestea zilei orasului

TIMISOARA. Primul Razboi Mondial se incheiase, Marile Imperii se prabuseau, iar granitele Europei urmau sa fie redefinite. Asta se intampla si in Banat, odata cu data de 3 August. Era ziua in care trupele romanesti intrau in Timisoara, cea in care administratia romaneasca era instalata aici si cea in care era consfiintita unirea Banatului cu Romania.

In urma cu mai bine de un secol, se incheiau doi ani teribili, de cand Regatul Romaniei intrase in Primul Razboi Mondial alaturi de fortele Antantei, si, cu toate ca Puterile Centrale erau aproape invinse, conflagratia nu se incheiase pe deplin in cancelariile Europei. Intre timp, la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, Transilvania se unise cu Regatul si lua nastere Romania Mare, care avea sa fie recunoscuta mai apoi in urma tratatelor de pace.

Cu doar cateva saptamani inainte, in 15 noiembrie, militarii sarbi intrau in Timisoara, urmati de trupe franceze, conduse de generalul Gambetta, care aveau rolul de a asigura pacea in zona, dupa ce prabusirea Imperiului Austro-Ungar, si a fost un motiv intemeiat pentru Regatul sarbo-croato-sloven sa revendice intreg Banatul.

Administratia sarba prelua controlul provinciei, si avea sa ramana aproape 8 luni de zile.

Au urmat negocieri dure intre romani si sarbi pentru Banatul istoric, arbitrate de americani, francezi şi britanici. Intr-un final, Comisia Teritoriala accepta propunerea ca linia de demarcatie sa porneasca de la gurile Muresului si in linie diagonala sa ajunga la Dunare langa Bazias. In cadrul Conferintei de Pace de la Paris, in 22 iunie 1919, Consiliul Suprem decide divizarea Banatului.

La jumatatea lunii iulie, la Timisoara ajung mandatarii Consiliului Dirigent al Romanilor de la Sbiu, care trebuia sa convina cu trupele sarbe si franceze asupra unui calendar al retragerii acestora din Banat. Trupele sarbe si incep sa se retraga, iar la 27 iulie ultimele subunitati parasesc Timisoara.

A doua zi dimineata, insotit de generalul De Tournadre şi de dr. G. Craciun, dr. Aurel Cosma in calitate de prefect s‑a prezentat la Primaria orasului, care functiona in acel timp in Piata Libertatii. Cu acest prilej, el l‑a informat oficial pe primarul Geml József ca a preluat administratia judetului, interimarul orasului si l‑a somat totodata sa‑si continuie in conditii normale activitatea alaturi de toti colaboratorii. Membrii delegatiei s‑au deplasat apoi intr‑un elegant automobil pavoazat cu drapelele Frantei si Romaniei la sediul Prefecturii, in Piata Unirii. Aici, ei au constatat ca prefectul ing. Martin Filipon, instalat de catre sarbi la 20 februarie 1919, parasise pe furis localitatea. In aceasta situatie, a fost luata legatura cu loctiitorul acestuia, „alispanul” Ferenczy Sándor. Ca si primarului, si lui i s‑a adus la cunostinta ca incepand cu acea zi, in judet functioneaza o noua administratie romaneasca. In sfarsit, delegatia a poposit la sediul politiei orasenesti. Aici s‑a dispus inlocuirea comandantului M. Jivanovici cu Eusebiu Stoica, locotenent in armata romana„, scrie banatulistorievie.ro.

In data de 3 August, militarii romani, condusi de colonelul Virgil Economu, intrau in Timisoara, fiind primiti de prefectul Aurel Cosma, primarul Jozsef Geml si alte oficialitati ale orasului.

Duminica, in 3 august 1919, trupele romane, sub comanda colonelului Economu intra in Timisoara, in urale nesfarsite ale populatiei entuziasmate. Intrearea se face la 8.30 dimineata pe strada Recasului. La vama orasului, trupele sunt intampinate de o multime imensa, imbracata in haine de sarbatoare, in frunte cu prefectul Dr. Aurel Cosma, care emotionat de maretia evenimentului binecuvanteaza pe cei care vin pentru a restabili dreptatea istorica. Multimea, insotita de crainicii unei ere noua, ajunge in Piata Unirii, unde protopopul ortodox roman Ion Oprea saluta pe eliberatori si-i asigura de netarmurita dragoste frateasca. Banatul e pe vecie unit cu Romania. In numele orasului vorbeste primarul I. Geml, in numele judetului subprefectul, in numele sarbilor protopopul Novacovici, in numele svabilor colonelul Moller, iar al ungurilor avocatul Marton. Pentru a pecetlui maretoia actului unirii Banatului, inca in aceasta zi istorica, sosesc la Timisoara, venind dispre Arad I. Bratianu, prim-ministru, si Stefan Cicio Pop, ministru in consiliul dirigent„, se arata in volumul „Timisoara, monografie istorica”, scris de Nicolae Iliesiu.

Povestea unirii Banatului cu Romania nu avea sa se incheie insa aici. Dupa semnarea tratatelor de pace de dupa razboi, Banatul a fost impartit in 3 parti, dintre care doua au revenit Romaniei, iar una Regatulul Sarbilor si Croatilor.

La o saptamana de la instaurarea administratiei romanesti in Banat, la Timisoara are loc o mare adunare populara, pe modelul celei din urma cu 8 luni de la Alba Iulia. 40.000 de oameni s-au adunat la Timisoara, iar in urma acestui eveniment a fost adoptata o Rezolutie cu mai multe puncte.

1. Declaram unirea pe vecie a intregului Banat cu Statul roman sub sceptrul dinastiei romane.
2. Juram credinta si supunere M.S. Regelui Ferdinand I, domnitorul tuturor romanilor.
3. Aducem omagiile noastre glorioasei armate romane pentru mareata opera si jertfa depusa pe altarul dezrobirii noastre de sub jugul de o mie de ani, pentru invingerea bolsevismului maghiar si pentru intrarea triumfala in capitala Ungariei.
4. Luam cu multumirea la cunostinta hotararile Suveranului nostru si a sfetnicilor sai de a impune tuturor respectarea drepturilor istorice, teritoriale si suverane ale statului si neamului romanesc.
5. Pretindem respectarea tratatului din 4 august 1916, încheiat de catre Regatul roman cu marile puteri aliate, pretindem intreaga provincie „Banatul” cu hotarele sale naturale Dunarea, Tisa si Muresul, din punct de vedere istoric, etnografic si economic, protestam prin urmare contra oricarei incercari de schimbare arbitrara a hotarelor Romaniei Mari.
6. Protestam contra oricarei incercari de a stirbi, sub orice pretext, suveranitatea neamului si statului romanesc, contra oricarui amestec în chestiunile interne ale statului roman„, scrie timpul.md.

Ziua de 3 August 1919 este astazi la Timisoara denumirea unui bulevard central, cel care face legatura intre Podul Decebal si Piata Traian.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Hm… și atunci ce Mare Unire se sărbătorește în Banat la 1 Decembrie? Niste evenimente din țara învecinata, din care la un moment rămăsese necucerita doar Moldova?

    • Amice traiesti in trecut.
      In ziua de azi e vorba de homosexualitate, USR, progres, vaccinare obligatorie, parade Pride, revolutia bunei guvernari etc

      • Corect! Doar punctul ‘6. Protestam contra oricarei incercari de a stirbi, sub orice pretext, suveranitatea neamului si statului romanesc, contra oricarui amestec în chestiunile interne ale statului roman’ a ramas valabil, cu singura deosebire ca nu mai protestam contra, ci protestam contra celor care protesteaza contra🤡😁🤡 acestor chestiuni deoarece UE stie mai bine ce e bine pentru noi si ne „gospodareste” mult mai bine resursele cu care noi si asa n-avem ce face, vorba lui Kristof Terhes din Ungaria „Nu (mai) aveţi petrochimie, nu puteţi folosi gazele naturale ca materie primă. Ce faceţi cu gazul? Îl ardeţi, faceţi un foc mare?” Plus ca romanul cel „destept” a zis ca „hai liber(aliz)are” ca sa scada pretul🤡😁🤡.

        No, va las, ma duc sa-mi comand niste mancare cu aceasta ocazie; noroc ca-mi va fi adusa pe o bicicleta(adica „verde”, pentru ca incalzirea, uniti salvam planeta cu cei 7% produsi de UE din care Romania nu emite mai nimic, dar are cele mai mari preturi la energie raportat la puterea de cumparare) de catre un „international” al carui cazier e cunoscut doar de el. Oare pot deja sa-mi comand niste lacuste prajite, niste goange? Ar fi bine, deoarece „internationalul” ar putea sa-mi zica ceva reteta de la ei. Si eventual sa-mi imprumute cutitul lui🤡 sa transez pulpele alea de gandac… Si o sa-l invit si pe Fritz. La masa. Cu cratima de rigoare.

        La multi ani la toata lumea, inclusiv la bioxizii de clei🤡😁🤡 produsi ai scolii romanesti „reformate” conform indicatiilor diverselor institutii financiare care ne-au pus conditii si in domeniul asta ca nu cumva sa nu devenim o neocolonie.

    • Marea si Mica Unire sunt doar sintagme valahe. Istoria Moldovei a fost legata de a Poloniei pana valahii au bagat moldovenilor ca au ceva in comun. Cititi Sienkiewicz, trilogia. Cand plecau leshii la lupta, ii luau si pe moldoveni, cu tot cu vinul lor roshu. Cititi toti aia care credeti ca Ukraina exista abia din 1991. De la rahatul ala de Hmielnitki li s’a tras. L’a mancat in fund ca ii vor leshii pamantul, a distrus astfel de unul singur Uniunea Polono-Lituaniana, care era o uniune est-europeana buna – si apoi a facut Ukraina cadou rushilor. Bai, boilor, sovieticii nu mai pleaca de pe unde ajung. Asa. Valahia a fost intemeiata de bulgari si de vlahi, Moldova de s^rbi si de vlahi. Bulgarii sunt turci slavizati, s^rbii sunt sciti iranieni slavizati. Deci e o diferentza, totusi. Asa. Deci daca valahii nu’i pacaleau pe moldoveni la 1859, nu exista nici „Marea Unire” nici invadarea sarbatorita azi in Timisoara. Preunionist, moldovenii stateau economic mai bine ca valahii. Numai Creanga i’a „citit” pe valahi. Pacat ca n’a fost ascultat. Mare pacat!

      • Din insiruirea de ineptii pe care ai scris-o inteleg ca vrei sa dai Ukraina polonezilor🤡😁🤡
        Nu ne explici putin si cum s-a format Germania? Si ceva cu cehii m-ar interesa, nu-mi dau seama ce trebuie sa facem cu ei🤡😁🤡

        Sau hai sa ne intoarcem dupa Mohacs, Erdogan ar aprecia🤡😁🤡

        Dar si mai bine sa ne intoarcem inainte de venirea secuilor🤡😁🤡

        Si dupa ce invatam istorie de la renumitul istoric🤡 Sienkiewicz, trecem sa invatam istorie de la Vintila Corbul?🤡😁🤡😁🤡😁🤡

        Macar ca esti amuzant🤡😁🤡 Si pari si foarte… patruns asa de un spirit religios(adica care n-are nicio treaba cu credinta, totul e strict formal🤡)

        Jeane, tot Anca ai ramas, Jeane🤡😁🤡
        Da, stiu, nu esti tu cand ti-e foame🤡. Atat ca tie ti-e cam foame mereu. Ia un baton de ciocolata:🍫

        • Mai, rahat bolnav mintal, nu citesc ce scrii dar scuze ca am uitat, totusi! Daca Moldova era parte din Polonia era mai bine decat cum era tratata acum. Pentru ultima oara: nu sunt Jean,. nici Anca. Daca nu incetezi, intru in greva foamei la redactie pana e demis redactorul care te aproba si pana te prezinti. Cer ajutorul Politiei Timisoara sa fii prins. Traiesti pana te prind. Moarteeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!

  2. Pariez ca nimeni nu sarbatoreste aceasta zi 🙁

    • Doar cei care au habar de „o țâra” de istorie, ceilalti, cei spalati cu lozinci imbecile pe bioxidul de clei ani de zile in vederea „dezbina si stapaneste” cu siguranta nu sarbatoresc. De aceea si sunt alese administratii locale atat de „performante”, bioxizii habar n-au ce bugete are Timisoara si cum aceste administratii ALESE isi bat joc de aceste bugetele uriase in timp ce alte administratii cu bugete mult mai mici fac mult mai mult. Nici despre cati bani s-au investit pe-aici prin CNI sau ADR, nici cati bani au venit de la guvern pentru diverse(Colterm de ex, nu mai zic de asistenta sociala, de Capitala Culturala ori de subventiile pentru agricultori) nu stiu bioxizii de clei, ei intotdeauna vor da vina pe „ceilalti”, deoarece sunt atat de prosti incat nici macar nu-si dau seama cat de orosti sunt, maximul inteligentei lor e sa injure pe oricine le pune oglinda in fata.🤡😁🤡

  3. Nu e motiv de sarbatoare sa treci la o tara innapoiata, murdara, corupta.
    Daca apartineam in continuare Austriei, acum era mai bine

    • Corect 😉

    • Atat ca „apartineam” ca si colonie exploatata. Stii cumva de ce multimea aia s-a bucurat? O fi scapat de ceva inasol, tu ce crezi? Ce nu le-o fi convenit? Si de ce administratiile locale de acum (ALESE LOCAL de BIOXIZI DE CLEI) nu dau socoteala de ceea ce fac cu bugetele URIASE avute la dispozitie? A, pentru ca bioxizii de clei pot fi foarte usor manipulati, cred ca de-aia🤡😁🤡

      Intotdeauna se vor gasi SLUGI care sa prefere „adapostul” oferit de castelul unui STAPAN, in loc sa-si faca propria gospodarie si sa se descurce cat le tin fortele proprii.. Bineinteles, mai exista si TRADATORI pe langa cei care sunt SLUGI.

      Oare de ce toate popoarele abia au asteptat sa scape de stapanirea britanica, franceza, germana, italiana, nu era bine sa fie „civilizati” de maretii cotropitori? Uite, le-au facut si infrastructura de tot felul, numai buna de luat ochii fraierilor si de utilizat pentru a exploata economic pe „necivilizatii” aia.

      Si care de ce toti care s-au capsat in plandemie pentru „siguranta” sunt slugi de felul lor?🤡😁🤡 Ba inca voiau sa-i oblige si pe ceilalti sa se capseze cu seruri experimentale, ca intotdeauna pe sluga o deranjeaza libertatea altora🤡😁🤡

  4. Te plang, Timishoara. Ziua Timisoarei e aia din 1269 de cand e atestata documentar, nu ziua invadarii de catre barbarii valahi.

  5. Ce a fost, a fost. Ce mai chichirez gâlceavă. Să ne lumineze Dumnezeu de aici înainte.

    • Cica Dumnezeu e ocupat sa-i ajute pe cei care se ajuta si singuri. Numa’ zic’…cred ca de-aia nu prea trece pe aici, aici altii sunt de vina, sa vina altii sa ne faca sa ne dreaga etc Noi? Noi l-am votat pe Basescu, pe Iohannis, pe Robu, pe Fritz, pe Nica etc… adica „de dreapta”, prin noi insine🤡😁🤡cum ar veni. Si uite ce „luminati” am fost, numa’ rwzultate „prin noi insine”🤡😁🤡

  6. Nu țin lecții. Oamenii decid prin vot. Ne place, nu ne place.

    • Perfect de acord, sngura mea problema cu „democratia” de tip prostocratic e cand oamenii decid dar nu-si asuma consecintele deciziilor, ei aleg, dar ei cumva ei nu au nicio responsabilitate, indiferent de criteriile tampite pe care le folosesc cand aleg, un fel de „baietii a jucat bine, dar i-a batut scarbele alea”🤡.