TIMISOARA. Marcam in 3 August Ziua Timisoarei. Se implinesc astazi 99 de ani de la instaurarea administratiei romanesti in oras, odata cu intrarea trupelor romane in Timisoara, in 1919.
A fost momentul in care Banatul s-a unit cu Romania Mare. Armata a defilat in piata din centrul orasului care de atunci poarta numele de Piata Unirii.
Iata cum descria dr. Nicolae Iliesiu, in cartea sa “Timisoara Monografie Istorica”, ce s-a intamplat in acele zile in Timisoara:
“Sambata in 2 Aug. 1919, ora 8 dimineata, intra in Timisoara 400 jandarmi romani, iar la ora 5 p.m. 500 jandarmi, venind dinspre Lugoj. In Lugoj trupele romane intrasera in ziua de 22 Iulie 1919. Duminica in 3 Aug. 1919 trupele romane, sub comanda colonelului Economu, intra in Timisoara, in uralele nesfarsite ale populatiei entuziasmate. Intrarea se face la ora 8,30 pe strada Recasului. La vama orasului, trupele sunt intampinate de o multime imensa, imbracata in haine de sarbatoare, in frunte cu prefectul Dr. Aurel Cosma, care emotionat de maretia evenimentului istoric, binecuvanteaza pe cei care vin pentru a restabili o dreptate istorica. Multimea insotind pe crainicii unei ere noua, ajunge in Piata Unirii, unde protopopul ortodox roman Ion Oprea saluta pe eliberatori si-i asigura de netarmurita dragoste frateasca. Banatul e pe vecie unit cu Romania. In numele orasului vorbeste primarul I. Geml, in numele Judetului subprefectul, in numele Sarbilor protopopul Novacovici, in numele svabilor colonelul Moller, iar in a Ungurilor avocatul Marton. Pentru a pecetlui maretia actului unirii Banatului, inca in aceasta zi istorica, sosesc in Timisoara, venind dinspre Arad, I. Bratianu prim-ministru si Stefan Cicio Pop ministru in Consiliu Dirigent”.
Pentru a marca Ziua Timisoarei, primaria a pus la cale un program special care debuteaza astazi si tine pana la sfarsitul saptamanii.
Programul complet de Ziua Timisoarei
3 august – vineri
Piata Petru Maior
09.30 Depunere de coroane la bustul colonelului Virgil Economu
Piata Unirii
10.30 Ceremonie publica organizata cu sprijinul Garnizoanei Timisoara, care va marca momentul intrarii trupelor romane in Timisoara in data de 3 august 1919
Sala de Consiliu a Primariei Municipiului Timisoara
12.00 sedinta Festiva – Decernarea Titlului de Cetatean de Onoare domnului Georg Lecca, inginer, doctor in arte vizuale. Prezenta activa si profunda in lumea culturala timisoreana, si nu numai, dl. Georg Lecca, sprijina in mod constant artistii din orasul nostru, legandu-si astfel numele definitiv de Timisoara. A facilitat expunerea de documente privind avangarda romaneascã in Ungaria, Austria si Germania. A facut donatii, a sprijinit publicatii, a finantat expozitii si carti despre arta, care pun in valoare si readuc in atentia publicului artisti romani contemporani de o mare valoare. Dl. Georg Lecca a fost numit Cetatean de Onoare al Municipiului Timisoara, prin HCL nr. 164 din 2017, iar in data de 3 august 2018, i se va decerna acest titlu, pentru contributia esentiala pe care o are promovand Timisoara in tara si peste hotare.
Spatiul Expozitional din incinta Bastionului Theresia – Casa de Cultura a Municipiului Timisoara
18.00 – Vernisajul expozitiei de arta plastica dedicata Zilei Timisoarei – Asociatia Artistilor Plastici “Romul Ladea”
Piata Victoriei
19.30 Concerte
Lidia Buble
Alex Velea
Antonia
Connect-R
Foc de artificii
Piata Libertatii
22.00 Tura Licuricilor – “Light up your city” – eveniment dedicat alergatorilor amatori, organizat de Asociatia Alergotura, cu sprijinul Primariei Municipiului Timisoara, pe traseul: Piata Libertatii – V.V. Delamarina. – Marasesti – Eugeniu de Savoya – E. Ungureanu – Gh. Lazar – Piata Unirii – Palanca – Piata Tarcului – Eugeniu de Savoya – V. Alecsandri – Piata Libertatii. Participarea este gratuita.
4 august- sambata
Piata Victoriei
19.30 Concerte
The Weekend Bandits
Horea Brenciu & HB Orchestra
Vama
Phoenix
5 august- duminica
Piata Victoriei
19.30 Blues pentru Timisoara
Axis
Bega Blues Band & Sanat Deliorman (Turcia)
The Petting Blues Band (Serbia)
Pareri
Mai bine zis zi de doliu, mai bine nu veneau. Numai probleme şi necazuri au adus cu ei. Din păcate se vede ce a adus administrația de la București. Cel mai bine era o republică separată. Acum toate viniturule sariti în sus şi mă contraziceti dacă nu am dreptate.
In mare parte e adevărat. Ceea ce e mai grav e ca este doar începutul.
De exemplu, Temesvar a fost predat la cheie de către maghiari. Sa vorbești maghiara la Timișoara in zilele astea pare o ciudățenie mai degrabă inacceptabila. Ne falim cu primul oraș iluminat electric dar in 700 pe candelabrul ce marchează evenimentul nu scrie in maghiara. Hai ca sa varbesti nemtește mai treaca meargă dar mergeți pe satele banatene sa vedeți cum arată cimitirele svabesti. Unul câte unul, mormintele svabesti sunt invadate de buruieni, paragina și mai nou de tuciurii. Substituirea și mistificarea adevărului, trecerea samavolnică in uitare a adevăratei istorii banatene sunt mult mai grave decât o amărâtă de parada militară încheiata cu grătare la ceas de seara. Sa dea Domnul sa ma înșel !
nu sar deloc in sus ,fiindca afirmatia este in intregime adevarata.Unirea cu Regatul reprezinta un regres pe toate planurile ,economic,socal si cultural.
21Iulie este ziua Banatului pe 3 August sarbatoresc „AVINITURILE”.Banatanilor mei de acasa si de pretutindeni 21 Iulie este ziua Banatului in care ne amintim cu gratitudine si solemnitate de trecut, de jertfa inaintasilor nostri , in care s-a scris una dintre cele mai importante pagini ale istoriei noastre .Constienti fiind de adevaratele valori ce ne revin ca banatani, avem indatorirea sa le pretuim si sa le promovam cum se cuvine.Este o faptă înțeleaptă ca să ne aducem aminte de toți strămoşii noştri Dincolo de simbolistica sa, 21 iule 1718 a deschis calea catre consolidarea economica a Banatului Cind Banatul era intr o etapă de remarcabil progres economic, edilitar, cultural, spiritual. complexă şi dinamică, în care buna înţelegere etnică şi confesională, s-a asociat cu un spirit creator, cu un interes mereu sporit pentru cultură şi valorile civilizaţiei europene,altii de peste carpati se aflau intre orient si occident…21Iulie 1716 ramane ziua de referinta in istoria banatului, a fost momentul care a dus la apariţia unei noi „ţări de coroana”, numită Banatul Timişoarei, Banatul timişan ori, simplu, Banat.Istoria Banatului este mai mult decât interesantă, are personalităţi demne de panteonul mondial, are evenimente care sunt înscrise cu litere de aur în istoriografia Europeană, însă zona a fost ignorată cu desăvârşire- Ii indemnam pe toti banatanii sa nu-si piarda speranta,banatanii au darul de a rasturna perspectivele cele mai intunecate.Banat „La multi ani”
Un moment important în existenţa Timişoarei intervine în anul 1781. Prin Diploma din 21 decembrie 1781, emisă de Împăratul Josef al II-lea, Timişoara dobândea statutul privilegiat de „Oraş liber regesc”. Va fi reînnoit în anul 1790 de Împăratul Leopold al II-lea. Beneficia de acum de o serie de avantaje importante care vor îngădui o dezvoltare mai accelerată a activităţilor urbane. Era scos de sub jurisdicţia comitatului (reînfiinţat în 1780); trimitea reprezentanţi proprii în Dietă; îşi alegea proprii dregători şi juraţi; percepea vamă la intrarea şi ieşirea mărfurilor; avea dreptul de a organiza târguri anuale şi săptămânale de a-şi stabili bugetul propriu de venituri şi cheltuieli anuale; era scutit de anumite obligaţii fiscale; avea dreptul la o stemă proprie etc. Sunt avantaje importante, care au facilitat progresul general al Timişoarei.
O mare insemnatate a adus evenimentului primarul robu , a invitat in P-ta Operei artisti dubiosi …Deci , prima data Romania ne-a declarat razboi , au omorat banateni , apoi au intrat in Timisoara si noi sarbatorim evenimentul…mi-e sila !!!