La numarat de copaci, in Timisoara. Primaria nu are inca un registru al spatiilor verzi, dar pretinde ca a masurat si fotografiat aproape 2.000 de arbori din oras

TIMISOARA. La doar o saptamana de cand anunta ca incepe inventarierea copacilor din Timisoara, primarul orasului se lauda ca au fost identificati, masurati si introdusi intr-o baza de date aproape 2.000 de arbori. Primaria a anuntat ca va face ‘recensamantul’ copacilor pentru a-i convinge pe oameni ca, pana acum, subiectul taierii copacilor din oras ar fi fost gresit inteles, din cauza unei ‘abordari ultratehnice’.

„Am pornit campania de inventariere a copacilor cu o aplicatie mobila si voluntari, tineri penelisti. Avem deja inventariati 1743 de copaci de pe 15 strazi, avem despre ei datele GPS, circumferinta masurata, doua poze la fiecare, una a tulpinii si una de ansamblu. Specialistii de la Directia de Mediu vor adauga alte date, inclusiv specia si toate detaliile care prezinta interes. Baza de date este actuala. Majoritatea covarsitoare a copacilor sunt plantati de catre noi pe aceste strazi. Sunt pe aliniamemte. Se va vedea si anul plantarii.

Continuam aceasta munca pana cand inventariem toti copacii, zecile de mii din orasul nostru. Ne bazam si pe voluntari care sa faca asta. Va trebui in permanenta sa intretinem apoi aceasta baza de date si vom tine toate lucrurile sub control. Cred ca este o premiera nationala”, a spus primarul.

Edilul spune ca numarul arborilor taiati este foarte mare si din cauza faptului ca acestia sunt consemnati inclusiv in zonele cu terenuri virane, unde creste vegetatie spontana, si care nu ar trebui luati in… calcul. Mai mult, primarul spune ca sunt 3 cauze pentru care copacii sunt doborati de drujbe, la Timisoara.

„Daca s-a intrat la asanare pe acel teren din zona strazii Cerna, acolo, in dreapta, e un mare teren viran unde din cand in cand trebuie sa se intervina pentru asanaare. Pamantul e prielnic pentru vegetatie si creste vegetatie spontana abundenta. Acolo cand s-a intrat la asanare era crescuti copaci. Oamenii tot ce s-a taiat au raportat ca sunt copaci taiati. Ce era sa faca, sa lase acolo copacii? La fel s-a intamplat si langa Casa Tineretului. Era vai si amar. S-a intervenit, s-a asanat si s-a consemnat.

Sunt copaci care sunt taiati pentru ca ne cer cetatenii sa ii taiem, pentru ca sunt batrani si bolnavi. Sunt unii care au fost distrusi de furtuna, au ajuns sa produca insecuritate in urma afectarii lor de catre furtuni si s-a impus interventia de taiere a lor.

Este si categoria de copaci care au fost taiati pentru modernizarea orasului. Taieri pe care mi le-am asumat. Am cerut ca atunci cand taiem un copac pentru modernizarea orasului sa se planteze 10 in loc. Nu am urmarit matematic. Vorbim in termen generic, ca sa accentuam faptul ca am crescut numarul de copaci in oras”, a explicat edilul.

Intre timp, Timisoara nu are inca un registru al spatiilor verzi, iar Primaria nu stie exact cate spatii verzi are in oras.

„Nici acum, dupa 8 ani de cand sunt primar, aparatul primariei n-a fost in stare sa duca la acuratete inventarul spatiilor verzi. Sunt o multime, probabil mii de mici parcele, pentru ca in lungul timpului s-a lucrat extrem de neglijent la acest capitol. Au ramas terenuri intre blocuri. Inclusiv fasii foarte mici. La 30 de ani de la Revolutie inca vin cereri de restituire si sunt unii fosti proprietari care vor terenuri dintre blocuri si le si primesc. Cine a fost proprietar si i s-a luat bunul, trebuie sa fie despagubit. Dar vi se pare normal sa se dea putinul spatiu dintre blocuri cuiva, in loc sa i se dea bani ca despagubire sau teren, si acolo sa se construiasca un bloc? Oamenii imi reproseaza mie acest lucru. Au sentinta, nu putem sa impiedicam asta. Legea este de vina”, a adaugat primarul.

In tot acest timp, edilul anunta ca realizarea registrului spatiilor verzi din Timisoara este in licitatie. In document trebuie sa figureze fiecare parc in parte, cu suprafata pe care o are si cu toate soiurile de plante existente, fiecare scuar, fiecare spatiu verde din oras. De asemenea, in registru trebuie trecut fiecare copac in parte, cu inaltimea pe care o are, diametrul si starea in care se afla.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Nu exista nicio preocupare pentru spatiul verde din partea primariei
    Acest primar este ori incompetent, ori orbit de laudele subalternilor, ori amandoua
    Parcurile le-a inchis, le-a scos aleile si acum pe timpul verii nimeni nu lucreaza sa le refaca si sa le redeschida
    Amenajeaza parcari taind copacii ca sa faca loc la masini
    Oras universitar, el nu intreaba pe nimeni de ce este orasul sufocat? De ce aerul din Timisoara este imbacsit
    Cauza este ca sunt prea multe masini
    Solutia trebuie sa fie una verde:
    – mai putine masini – transport in comun
    – biciclete
    – mers pe jos
    Si metrou de suprafata usor care sa adune corporatistii ce stau in comunele invecinate
    Prefera sa-si creeze un univers paralel
    Doua mandate sunt uneori nu suficiente, prea multe

  2. ATENȚIE, sunteți dezinformați, Primăria Timișoara are Cadastrul Verde!

  3. Dacă caut puțin prin arhiva personală s-ar putea să găsesc o copie…

  4. DRUJBARUL TIMIȘORII acest nenorocit de prof.dr.ing. analfabet și îngâmfat …
    Nu pot să îi iert nici un copac pe care a pus să fie tăiat, mai ales cei doi de lângă CATEDRALĂ, tăiați absolut aiurea ! O realegere a lui ca primar ar fi cea mai rușinoasă întâmplare pentru Timișoara…