UPDATE: Gaddafi compara coalitia internationala cu „un nou nazism”. Peste 150 de oameni au murit in urma atacurilor

Razboi in Libia: Fortele coalitiei au bombardat Tripoli

Noi atacuri ale coalitiei au vizat imprejurimile orasului Tripoli. Fortele loiale lui Gaddafi au raspuns cu rafale antiaeriene. Americanii sustin ca raidurile aeriene nu-l tintesc pe colonelul Gaddafi. Atacurile aliatilor vin dupa ce 40 de persoane au fost ucise luni si peste 300 au fost ranite de tiruri ale fortelor loiale liderului libian Muammar Kadhafi, la Misrata, un oras situat la est de Tripoli, au afirmat un purtator de cuvant al rebelilor si o sursa medicala din oras.

Fortele lui Gadhafi „au adunat, sub amenintare, aproximativ 500 de persoane din afara orasului si le-au dus in centrul Misrata pentru a manifesta in sprijinul lui Kadhafi”, a declarat anterior un purtator de cuvant al rebelilor din oras.

UPDATE: Consiliul de Securitate al ONU se reuneste in sedinta pe tema situatiei din Libia

Consiliul de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite va organiza luni seara o sedinta cu usile inchise pe tema situatiei din Libia, au anuntat diplomati citati de Le figaro.
Reuniunea Consiliului de Securitatea al ONU de luni vine ca urmare a criticilor aduse de Rusia in privinta atacurilor militare in Libia si a faptului ca Germania a refuzat sa participe la operatiunile militare.

Reuniunea, foarte tehnica, va avea loc si dupa cererea Libiei de a convoca o intâlnire de urgenta a Consiliului de Securitate si pentru a da curs solicitarii autoritatilor libiene, a declarat un diplomat citat de presa franceza.

Consiliul de Securitate a adoptat joi o rezolutie de a lua „toate masurile necesare” pentru a proteja civilii in Libia. Rusia si Germania, ambii membri ai Consiliului, s-au abtinut de la vot.

Unul dintre fiii lui Gaddafi, ucis intr-un raid aerian

Khamis Kadhafi, unul dintre fiii lui Muammar Kadhafi, a murit din cauza ranilor suferite in urma cu cateva zile, dupa o altercatie cu un pilot militar libian care a trecut de partea opozitiei, anunta surse din cadrul opozitiei, informatia fiind negata de Tripoli, relateaza site-ul 20min.ch.
Potrivit site-ului Al-Manara (de opozitie), pilotul militar a deschis focul spre Khamis Kadhafi in apropierea unei baze militare din cartierul Bab al-Aziziya, in centrul orasului Tripoli, scrie MEDIAFAX.

Khamis Gaddafi, unul dintre fiii liderului libian Muammar Gaddafi, a murit  intr-un spital din Tripoli, scrie presa germana, citand jurnalisti arabi. Potrivit agentiei italiene AGI, Khamis Kadhafi a murit dupa ce un pilot libian a prabusit un avion militar in baza militara Bab al-Azizia, in cladirea in care se aflau Khamis Gaddafi si familia sa. Informatia este confirmata si de Almanara Media.
„02:13: Almanara Media  confirma din surse sigure ca Khamis Al Gaddafi a decedat duminica, in urma unor arsuri grave de care suferea de cateva zile, cauzate atunci cand un pilot de avion de vanatoare a efectuat o misiune kamicaze, prabusindu-se peste centrul de control si comanda  Baab Al Aziziyah”, scrie allvoices.com.

Khamis, 27 de ani, este al saselea fiu al lui Gaddafi si comandantul brigazii 32 ,  care ataca orase controlate de opozitie.

Surse din cadrul Guvernului de la Tripoli au negat informatiile despre moartea fiului lui Kadhafi, afirmand ca este vorba de „informatii absurde”.

UPDATE, luni, ora 11: Haos in Libia – Trupele lui Gaddafi trag in civili

Haos si violenta in Libia. Potrivit unor martori citati de BBC, tancurile si lunetistii lui Muammar Gaddafi trag la intamplare, pe strazile orasului Misrata.

In orasul Mistrata este dezastru. Trupele lui Gaddafi trag cu tancurile la intamplare, in civili.

In acelasi timp, la Tripoli, coalitia a distrus o cladire din complexul rezidential al lui Gaddafi. Pentagonul a precizat ca raidul nu l-a vizat pe colonelul Gaddafi.

Un oficial al coalitiei a confirmat ca rachetele au lovit chiar in mijlocul complexului in care se afla Muammar Gaddafi, dar ca au vizat doar un centru de control si comanda al armatei libiene. Si Pentagonul a recunoscut ca scopul interventiei este sa se reduca pe cat posibil capacitatea militara a Libiei.

Mai multi jurnalisti straini, inclusiv de la CNN, au fost dusi sa vada distrugerile.

Intre timp continua tirurile de armament greu, urmate de explozii atat in Capitala, cat si la Benghazi si Misrata. Martorii relateaza ca orasul Misrata este asediat de tancuri si de soldati loiali lui Gaddafi, imbracati in civil. Violentele continua in ciuda faptului ca regimul a ordonat incetarea focului incepand de duminica, de la ora locala 21.00.Operatiunile militare din Libia au fost eficiente, a declarat un purtator de cuvant al armatei americane.

Guvernul de la Tripoli sustine ca 64 de oameni au fost ucisi in cursul noptii trecute, informatie dezmintita de coalitie. Intre timp, noi state au anuntat ca se alatura

aliatilor : Qatar, Spania si Olanda. Italia va trimite 8 avioane de lupta.

_____________________________________________________________________

UPDATE, luni, ora 8.15:

Armata libiana a anuntat, duminica, un nou armistitiu, incepand cu ora 19.00 GMT (21.00 ora Romaniei), in urma apelului lansat sambata de Uniunea Africana de „incetare imediata a ostilitătilor”.

Regimul libian a anunţat un prim armistitiu la scurt timp dupa votul din Consiliul de Securitate al ONU, care a adoptat joi seara rezolutia 1.973, ce autorizeaza recursul la forta in cazul in care fortele libiene nu isi inceteaza operatiunile impotriva rebelilor.

UPDATE, duminica, ora 20,30:

Presedintele Traian Băsescu a vorbit, la postul public de televiziune, despre pozitia Romaniei fata de conflictul libian. „Romania nu are de ce sa se pronunte in momentul de fata”, spune seful statului, adaugand ca „un sef de stat care trage in propriul popor nu mai are niciun fel de legitimitate”.

In Libia, situatia se inrautateste. Guvernul libian a anuntat ca va inarma peste un milion de barbati si femei. Spre seara, orasul Tripoli a fost bombardat. Rebelii au inceput contraatacul asupra trupelor lui Gaddafi de al Ajdabiya, la est de Benghazi. Peste 150 de oameni au murit in urma atacurilor trupelor lui Gaddafi.

_________________________________________________________________________

UPDATE, duminica, ora 12,15:

Liderul libian Muammar Gaddafi, a anticipat, duminica, un „razboi lung”, afirmand ca „tot poporul libian poarta arme” si ca va „invinge”. Mesajul audio a fost inregistrat si difuzat de televiziunea oficiala, relateaza AFP, citat de Mediafax.
„Noi suntem invingatorii, voi sunteţi invinsii. Noi nu ne vom retrage de pe campul de batalie pentru ca ne aparam teritoriul si demnitatea”, a declarat el. Gaddafi a sustinut ca va invinge coalitia internationala calificata drept „un nou nazism” si a anuntat că „ii inarmeaza pe toti libienii”.

UPDATE, duminica, ora 11,30:

Cel putin 48 de persoane si-au pierdut viata – sambata – in bombardamentele aeriene si atacurile cu rachete lansate de coalitia occidentala asupra mai multor orase in Libia, a declarat presei o sursa oficiala libiana, potrivit AFP. Dintre acestea, 26 a murit la Tripoli, a precizat sursa sub acoperirea anonimatului.

Un bombardament aerian a vizat duminica, in zori, Tripoli si unitatile de aparare antiaeriana desfasurate in jurul capitalei au intrat in actiune. Un avion a survolat sectorul resedintei-cazarma a lui Muammar Gaddafi de la Bab al-Aziziya, iar tunurile care o protejau au deschis focul asupra lui la 02h20 /00h20 GMT/.

Avioane de vanatoare-bombardament britanice Tornado au lansat raiduri aeriene asupra Libiei, au anuntat duminica responsabili ai apararii la Londra.

________________________________________________________________________

UPDATE, sambata, ora 22,30:

Presedintele american, Barack Obama, a anuntat ca a autorizat o actiune militară limitata in Libia, precizand ca trupele americane nu vor fi implicate in operatiuni terestre in aceasta tara.

Statele Unite au lansat primele rachete in Libia impotriva fortelor liderului libian, a afirmat un oficial american din cadrul Departamentului american de Stat, citat de CNN. Anterior, un oficial american din cadrul armatei afirmase ca Statele Unite se pregatesc sa lanseze rachete de croaziera de pe navele din Marea Mediterană care vor viza fortele aeriene ale liderului libian. SUA sunt pregatite sa „isi apere aliatii care survoleaza spatiul aerian libian si să consolideze zona de interdictie aeriana”, a declarat oficialul citat.

Aviatia franceza a efectuat patru raiduri aeriene in Libia, distrugand mai multe blindate ale fortelor loiale colonelului Muammar Gaddafi. Televiziunea publica libaneza a anuntat ca au fost bombardate rezervoarele de carburant care alimenteaza Misrata.

Cine participa la actiunea in forta

– Premierul David Cameron a anuntat mobilizarea unor avioane de lupta Tornado si Eurofighter catre bazele sale din apropierea Libiei. Ar putea să fie vorba despre Cipru, unde au fost stationate recent trei avioane-radar Awacs. Londra dispune, de asemenea, de baze in Malta, dar La Valletta a refuzat ca acestea să fie folosite în operatiuni.

– Canadienii au promis sapte bombardiere CF-18, care au ajuns in Italia. Nava de razboi Charlottetown se află deja in regiune.

– Italia ofera „pentru moment” bazele sale militare in vederea instaurarii unei zone de interdictie aeriana in Libia, dar nu exclude o participare mai importanta intr-o faza ulterioara. Roma a cerut transferarea coordonarii actiunilor militare de la Stuttgart (Germania) la Capodichino, in apropiere de Neapole.

– Copenhaga a aprobat implicarea a patru avioane de vanatoare, doua avioane de lupta si un avion de transport, toate trimise catre Sicilia.

– Norvegia a promis sase avioane de vanatoare.

– Spania ofera un avion de realimentare si patru avioane de luptă F-18 care vor fi trimise in Italia.

– Olanda a anuntat ca va participa, dar fara alte precizari.

– Belgia s-a declarat pregatita sa participe, evocand posibilitatea de a trimite „patru dintre cele sase” avioane F-16, mobilizate in prezent in cadrul NATO, precum si o nava pentru detectarea minelor.

– Qatarul a dat asigurari ca va participa la actiuni, dar nu a precizat cum. Un diplomat al ONU a promis, de asemenea, ajutorul Emiratelor Arabe Unite, dar acest lucru nu a fost confirmat.

– NATO nu se implica, limitandu-se sa „accelereze planificarea”. NATO a trimis recent si trei nave in aceeasi zona, in timp ce fortele sale de geniu sunt in apropiere.

– Parisul asigura „conducerea” interventiei militare, potrivit premierului belgian Yves Leterme.

_____________________________________________________________________

UPDATE ora 19.15:

Libia este atacata de avioanele franceze, care au deschis focul. Primul atac a avut loc la ora 18,45, ora Romaniei.

Loviturile aeriene se concentreaza pe o raza de 150 km in jurul orasului Benghazi. Un numar de 20 de avioane survoleaza zona, scriu agentiile de presa internationale.

„Prima tinta a fost abordata si distrusa”, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului francez al Apararii, Laurent Terisseire, precizand ca e vorba despre un vehicul militar. Un purtator de cuvant al fortelor armate a declarat ca puterile occidentale se afla in plin proces de creare a structurii operationale de comanda.

Procedurile de atac au fost demarate si de catre armata italiana, precizeaza Antena 3. CNN precizeaza ca fortele armate canadiene trimit avioane de lupta spre o baza din Italia.

__________________________________________________________________________

UPDATE, ora 17,15. Avioanele franceze survoleaza, sambata, Libia pentru a impiedica „atacurile aeriene” ale fortelor lui Muammar Gaddafi asupra Benghazi si sunt „pregatite sa intervina impotriva blindatelor”, a declarat  presedintele francez Nicolas Sarkozy, la incheierea summitului de la Paris, relateaza AFP, citat de Antena 3.

In acord cu partenerii nostri, fortele noastre aeriene se vor opune oricarei agresiuni din partea avioanelor colonelului Kadhafi impotriva populatiei din Benghazi. De acum avioanele noastre impiedica atacurile aeriene asupra orasului„, a declarat Nicolas Sarkozy.
De acum alte avioane, franceze, sunt pregatite sa intervina impotriva blindatelor care ameninta civilii dezarmati„, a adaugat el.

Presedintele francez a afirmat insa ca „usa diplomatiei” se va redeschide daca agresiunile impotriva populatiei „vor inceta” in Libia. El i-a cerut, de asemenea, colonelului Kadhafi sa respecte „fara intarziere si fara rezerve” rezolutia ONU pentru a „evita ce este mai rau”.
___________________________________________________________________________

Imediat dupa incheierea summit-ului de la Paris, consacrat situatiei din Libia, fortele armate ale Frantei, Marii Britanii si Canadei, urmate de armata SUA si armata din tarile arabe sunt gata sa atace tara condusa de liderul Muammar Gaddafi.

La ora 16,15, ora Romaniei, avioane franceze survolau deja spatiul libian.

Ministrii de Externe din Qatar, Emiratele Arabe Unite, Maroc si Iordania participa la summitul de la Paris privind situatia din Libia, unde discuta cu reprezentantii tarilor europene, Franta, Marea Britanie si Germania, Italia, Spania, Portugalia, Polonia, Danemarca, Olanda, Belgia, Grecia si Norvegia. Uniunea Europeana este reprezentata de inaltul reprezentant pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, si de presedintele Consiliului european, Herman Van Rompuy. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a asistat, de asemenea, la acest summit.

Sambata dimineata, a fost incalcata interdictia aeriana impusa de ONU. Un avion militar a fost doborat sambata dimineata deasupra Benghazi, bastionul regelilor din estul Libiei, si s-a prabusit la sol, au constatat jurnalistii AFP. Avionul de lupta, care survola orasul de cateva minute, a aparut pe cer brusc. Partea dreapta din spate a avionului era in flacari. Acesta a intrat apoi in vrie intr-o zona rezidentiala din sudul Benghazi, unde s-a prabusit provocand o explozie urmata de un fum foarte negru.

Pentru moment nu se poate stabili cum a fost doborat avionul. Prabusirea lui a fost intampinata cu tiruri de bucurie la Benghazi. Pilotul a reusit sa se catapulteze inainte de prabusirea avionului. Avionul doborat sambata la Benghazi, bastionul rebelilor din estul Libiei, era o aeronava a insurgentilor, a declarat o sursa din cadrul opozitiei, contactata de AFP. Bombardamente intensive s-au auzit sambata dimineata la sud-vest de Benghazi, fieful rebelilor din estul Libiei, iar un avion militar a survolat orasul inainte de o noua serie de explozii.

Un atac militar in Libia pare iminent, dupa ce ONU a autorizat folosirea fortei impotriva regimului lui Muammar Gaddafi. Liderii europeni, arabi si africani se intalnesc sambata la Paris pentru a-si coordona strategia. Gaddafi a anuntat ca pune capat operatiunilor impotriva rebelilor, dar informatiile venite de pe teren spun ca luptele continua: pozitiile rebele de langa Benghazi au fost tinta unui nou bombardament aerian.

Sute de insurgenti au parasit, vineri seara, centrul rebeliunii, Benghazi, dupa ce s-a anuntat ca fortele lui Gaddafi nu respecta incetarea focului. In oras fusese auzita o puternica explozie urmata de foc de arme anti-aeriene. La randul lor, oamenii regimului spun ca insurgentii sunt cei care au incalcat armistitiul.

Statele Unite, Franta si Marea Britanie i-au adresat liderului libian un adevarat ultimatum. Obama a precizat, insa, ca Statele Unite nu vor participa cu trupe terestre la operatiunile din Libia. Pe langa Franta si Marea Britanie, Canada, Norvegia, Danemarca si Belgia sunt gata sa contribuie cu avioane si nave militare sau cu sprijin umanitar. Italia si Spania isi pun la dispozitie bazele militare. Foarte importanta este participarea unor state arabe, cum este Qatarul.

Romania se va coordona cu Uniunea Europeana si NATO si va decide daca si cum va participa in acest conflict. In schimb, Germania, Turcia si alte state nu doresc sa se participe la interventie. Gaddafi a profitat imediat de ocazie si le-a cerut sa medieze intre el si insurgenti. Deocamdata, insa, cea mai probabila iesire din criza este actiunea militara.

Gadafi i-a trimis o scrisoare lui Barack Obama in care avertizeaza ca poporul libian este gata sa moara pentru el. Scrisoarea a fost trimisa la Casa Alba cu putin timp inainte sa se decida strategia internationala pentru o interventie militara impotriva lui liderului libian.

Video-ul nu poate fi incarcat.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Pe linga interesele ,,PRIETENESTI” ale unor state democratice lovite deodata de razboaie civile precum in Libia,s-ar impune MULTE semne de intrebare…
    De ce s-au acceptat tacit atitea dictaturi in diverse state?
    De ce Cuba sau Venezuela nu sint lovite INCA de regia lui Sergiu Nicolaescu ca in 1989 in RO?
    De ce in Somalia Sudan sau ciad s-au lasat razboaiele fratricide sa curga si in Libia nu? Evident Libia are prea multe resurse fata de alte state…
    De ce atunci cind s-a dezmembrat YU,razboaiele interentnice au durat chiar si 10 ani??-Pentru ca interesele poarta fesele(ca un plural comic la singularul fesului..)…
    Pierderile colaterale care vor fi in Libia cu destui oameni nevinovati aflati in tirul bombardamentelor au fost si in fosta YU,sau Afganistan sau Iraq…totul pentru nevinovata ,,reactie a opiniei publice internationale”
    Se pare ca reactiile astea sint guvernate la momentul actual de Franta sub aripa protectoare a SUA…
    Interesant faptul ca Germania refuza sa se implice…

  2. Razboiul va dura exact la fel de mult timp cat va dura si razboiul din zona golfului Persic. Gaddafi va fi „urmarit si vanat” ca toti cei care au fost etichetati ca „dictatori”. Sistemul politic si social nu-si va reveni cateva zeci de ani. ONU va fi astfel obligata sa „desfasoare” trupe de mentinerea pacii in Libia pentru multi ani. In tot acest timp pretul petrolului nu va scadea, dar profitul din pretul crescut nu va mai fi al Libiei, ci al celor care vor „reconstrui” Libia democratica si libera. Freedom and Democracy ! Free the people of Libya ! Petrolul este resursa ce intretine nivelul de trai in tarile dezvoltate. Cu ajutorul lui ne incalzim casele, ne lucram pamantul, ne facem concediile, ne intretinem stilul de viata consumist. Traim vremuri in care putem vedea cat costa de-adevaratelea stilul nostru de viata. Se plateste in vieti omenesti pierdute in lupte care uneori par absurde ! De fapt nu sunt absurde, ci ele previn miscari sociale majore in tarile dezvoltate. Daca arabii ar avea controlul major al petrolului, atunci benzine in Europa ar fi la pret de diamante ! Si am face toti proteste la centralele termice ca sa ne dea caldura ieftina iarna. Cam asa vad eu realitatile razboiului din Libya.

    • Cum am avut si eu o parte de adevar in postarea mea tu ai DEJA 2 PARTI de adevar…
      Felicitari!!
      Din pacate noi nu sintem masonii cei mici care ar vrea sa conduca lumea CI DOAR observatori…

      • Pana la urma multumesc lui Dumnezeu ca eu nu sunt posesorul a nimic ce ar putea fi tentant pentru cei puternici. Si astfel am la dispozitie si un plan B dupa planul A pe care-l traiesc acum. Planul B este sa emigrez (in Ungaria). Pana la urma speculatiile alea din Zeitgeist par a fi mai apropiate de ceea ce se petrece. Iar wikileaks se pare ca nu a contat prea mult, fiindca actiunile armate pentru dobandirea controlului resurselor importante nu au „rasuflat”. Deci se pare ca scenariile „conspirationiste” se adeveresc. Iar acum pare ca razboiul este uneori de preferat pacii mult prea scumpe. Si uite-asa istoria se repeta. Parca „eu, imi apar saracia si nevoile si neamul”. Sper sa nu ajungem la acel stadiu.