La pas prin Parcul Botanic, cu zeci de copii, dar si de maturatori care aduna iarba uscata, de „Saptamana Gradinii Botanice”

TIMISOARA. „Saptamana Gradinii Botanice” a inceput cu o repriza de curatenie in Parcul Botanic, chiar in timp ce cativa copii faceau turul de prezentare.

Mare agitatie printre reprezentantii primariei in aceasta saptamana. A inceput „Saptamana Gradinii Botanice”, iar municipalitatea organizeaza in fiecare zi tururi de prezentare ca in gradinile din marile capitale europene.

La primul astfel de tur, aproape 40 de copii de la cateva scoli din Timisoara au urmarit cu atentie un ghid care le oferea explicatii si informatii despre  fiecare copac din Parcul Botanic. Unii ridicau doua degete si puneau intrebari, curiosi sa afle cate ceva important despre orasul lor.

Pe alte alei, chiar pe langa grupul curios, cativa muncitori isi faceau de lucru cu maturi si furci. Unii maturau, iar altii ridicau iarba uscata si o aruncau intr-un tractor cu remorca. Doar e Saptamana Gradinii Botanice, manifestare extrem de importanta pentru oras, spun reprezentantii municipalitatii. Cum se face ca exact in toiul acestui eveniment muncitorii munceau de zor la curatenia din parc, nu se stie!
Copiii nu au bagat in seama operatiunea de curatenie si au parut foarte interesati de ceea ce le prezenta ghidul.

Gradina Botanica cuprinde peste 218 de specii, dintre care 45 sunt de colectie, care nu se regasesc in celelalte parcuri din Timisoara.

Prima sarbatoare a parcului a avut loc in anul 2009, cand a fost organizat primul tur al gradinii. Autoritatile vor sa-i faca pe timisoreni sa constientizeze valoarea gradinii botanice si cat de importanta este conservarea biodiversitatii.

„Am invitat toate cele 60 de scoli, cu care primaria are protocol de colaborare pe partea de Mediu. Un tur dureaza doua ore, pentru ca in total sunt 7 sectoare si pana se prezinta fiecare, dureaza. Ideea este ca timisorenii sa isi dea seama de ce colectie de plante din diverse zone ale lumii avem aici. In 1972 a inceput prima amenajare a parcului, iar in forma asta se afla din 1986”, a spus pentru www.opiniatimisoarei.ro Diana Nica, de la Directia de Mediu din cadrul Primariei Timisoara.

Reprezentantii municipalitatii se lauda cu un arbore ce a inflorit pentru prima data in Timisoara, desi specialistii din domeniu spuneau ca acesta nu poate inflori intr-o zona cu asemenea temperaturi cum are capitala Banatului.

Viceprimarul Adrian Orza a declarat pentru www.opiniatimisoarei.ro ca parcul va fi reabilitat in curand, momentan proiectul fiind in stadiu de documentare. „Il vom depune pe PID, sa prindem fonduri europene. Sper ca vom primi bani. In zona verde de langa casa vrem sa facem si o sera, asa cum au gradinile botanice din Europa”, a mai spus Orza.

Tururi de prezentare a Parcului Botanic vor avea loc in fiecare zi, pana vineri, 13 mai, incepand cu ora 10:00, numai martea fiind programate vizite si de la ora 15:00.

Foto: Dariana Dragos

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. si care e problema ca se facea curatenie??

    • bai „si ce?”, se vede ca esti taran. au dreptate oamenii astia. cum sa faci curat cand tu sarbatoresti ceva? pai tu de paste cand iti vin neamurile faci curat cand ajung ele la tine?

  2. andreeeeeeeeaa… n-ai vrea sa… ne cunoastem? sa te calmez putin..