La Timisoara, nimeni nu munceste in folosul comunitatii! Avem lege degeaba, pentru ca nu are cine sa o aplice

Amenzi sunt rupte cu duiumul, dar nimeni nu presteaza munca in folosul comunitatii la Timisoara. Autoritatile locale dau vina pe lege, dar nici ele nu s-au chinuit sa o aplice.

Potrivit unei hotarari data acum trei ani de consilierii locali, cei care sunt obligati de instanta sa munceasca pentru comunitate o pot face in baza unui regulament stabilit de primarie si de politistii locali. Regulamentul nu a fost modificat insa deloc din anul 2009, pe lista fiind trecute locatiile unde timisorenii pot presta ore de lucru: in parcurile din oras, pe strazi, pe acostamente, pe malurile canalului Bega, pe terenurile virane sau pe platforme pe care le intretin angajatii societatii Retim, precum si in domeniul constructiilor, alaturi de angajatii Societatii de Drumuri Municipale.

Legea e de vina?

Nu s-a vazut niciun picior de om care sa lucreze in aceste zone in cuantumul amenzilor. Aceasta in timp ce in alte orase din Europa procedura functioneaza de ani buni. La noi nu. De vina ar fi in primul rand legea, spun autoritatile locale, deoarece nu ii obliga pe oameni sa munceasca in folosul comunitatii. Nici judecatorii nu se implica suficient de mult incat sa dea sentinte. Asadar, cei care nu-si platesc amenzile si nici nu vor sa o faca pot scapa teferi si nevatamati, chiar sub ochii autoritatilor locale. Legea le permite, desi spune destul de clar ca judecatorii pot transforma orele de puscarie sau amenzile in ore de munca in folosul comunitatii. Viceprimarul Adrian Orza, spune ca problema va fi rezolvata in maximum doua saptamani, cand va fi semnat un protocol cu Serviciul de probatiune de pe langa Tribunalul Timis, care se va ocupa de aceasta problema mai in detaliu.

Adrian Orza

Pe cei condamnati penal judecatorul ii poate pune sa faca munca in folosul comunitatii si pedeapsa lor in inchisoare se cuantifica in zile de munca. Prin lege, de asta se ocupa Serviciul de probatiune, cu care noi vom semna in doua saptamani un protocol de colaborare. Le vom da niste societati de interes public in care sa-i puna sa lucreze. Noi putem sa extindem lista pe care o avem. Va fi un om care va raspunde de ei, ii va supraveghea. Ei vor trebui sa vina la serviciu, sa munceasca practic. Daca nu vor merge la serviciu, se va face proces verbal si condamnatii se vor intoarce la inchisoare. Deci vor avea tot interesul sa munceasca in folosul comunitatii”, explica viceprimarul Adrian Orza.

Edilul spune ca de-a lungul anilor au avut loc mai multe intalniri intre reprezentantii primariei, politistii locali, judecatori si reprezentanti ai Serviciului de probatiune, insa abia acum a fost stabilit cadrul de colaborare.
In principiu, sanctiunea se aplica de agentul constatator. El daca apreciaza ca amenda este insuficienta, atunci poate propune judecatorului sa ii schimbe sentinta”, a spus Cristian Pup, purtator de cuvant Curtea de Apel Timisoara.

Economie la buget?

Dincolo, daca nu vine, il ia si il duce inapoi in puscarie. Aici ce-i face? Il duce inapoi la amenda. In Europa, toate sunt penale. Daca nu se modifica Codul penal si nu se scoate contraventia sau nu exista o cuantificare simbolica in zile de lucru, chestia asta cu munca in folosul comunitatii nu va reusi. Dupa parerea mea, e cea mai buna modalitate de a face economie la buget si de a transforma condamnarile in ceva folositor pentru societate”, a mai spus Orza.

La Timisoara, mii de persoane sunt amendate anual de politistii locali, care au dat sanctiuni in valoare de aproape 5 milioane de lei doar in primele patru luni ale anului. Multi le-au platit, insa exista un numar destul de mare de timisoreni care ar putea munci in folosul comunitatii. Autoritatile locale spun ca, daca judecatorii vor transforma contraventiile in ore de munca in folosul comunitatii, va fi nevoie de bani pentru protectia muncii si pentru analizele medicale ale condamnatului.

La noi nu au fost condamnari de genul acesta. Facand protocolul de colaborare, o sa-i trimitem la tribunal si atunci judecatorii vor fi incurajati si ei sa ia decizii. Eu sper ca prin parlamentarii de Timis se va modifica legislatia”, a conchis Adrian Orza.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Din pacate NU numai parlamentarii de timis stau si motaie pnetru salariile fabuloase…
    INTREG Parlamentul o freaca la rece ca s-o spunem pe sleau…
    Pai in statele UE dupa somaj se mai da un ajutor complemetar de dupa somaj de 500 de euro lunar CU CONDITIA ca sa se presteze munci in folosul comunitatii 96 de ore(2 saptamini si 2 zile)…
    La noi fie ca sint amenzi sau asistati social nu se zareste nimic…
    Este trist ca se arunca bani aiurea chiar si pentru cumintei de la FRUMUSICA ZUMM-HAUSE…
    Pai condamnatii cu pedepse usoare lucreaza doar in zone alese de Primarie(in scop electoral) NICIDECUM in parcuri sau arterr laturalnice din urbea noastra…
    Domnule Orza…NU compara legislatia noastra mioritica cu cea din VEST…

  2. smenari , figuranti, talentati la munca, sa umplut orasul de vinituri zis baieti destepti sau descurcareti..la munca cu ei.

  3. GRESIT !!! Eu muncesc in folosul comunitatii. Curat trotuarul, intretin spatiul verde dintre strada si imobil, curat chiar si carosabilul. Eu … cetateanul contribuabil al orasului … muncesc exact in folosul comunitatii … inclusiv al celor care beneficiaza de asistenta sociala sau care nu au in proprietate imobile (locuinte). EU tin orasul MEU frumos (cat pot!) ca sa beneficieze si ceilalti de acest lucru. Inclusiv turistii, vizitatorii … chiar si vandalii beneficiaza de efortul meu (unii chiar abuzeaza de el).