La Timisoara se pot depune candidaturile pentru functiile de consilier local si primar

TIMISOARA. Cei care vor sa devina consilieri locali si primari se pot inscrie deja pentru aceste functii la sediul Biroului Electoral al Circumsciptiei. Candidaturile se pot depune doar pana la data de 1 mai.

Numarul consilierilor locali este deja stabilit prin ordin dat de Institutia Prefectului. Trebuie sa fie 27 de alesi, care pot face parte din partide politice sau pot fi independenti.

Candidatii independenti pentru functia de consilier trebuie sa fie sustinuti de minimum 1 la suta din numarul total al alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente si in listele electorale complementare din Timisoara. – 2.897. Nu se admit liste de candidati independenti pentru functia de consilier.

Cei care vor sa intre in cursa pentru functia de primar, ca si independenti, trebuie sa prezinte o lista de sustinatori, care trebuie sa cuprinda minimum 2% din numarul total al alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente si in listele electorale complementare din Timisoara – 5.794.

Potrivit Primariei Timisoara, numarul de alegatori rezultat din listele electorale permanente si complementare este de 289.669.

Lista sustinatorilor trebuie sa cuprinda data alegerilor, numele si prenumele candidatului, functia pentru care candideaza, numele si prenumele sustinatorului, cetatenia, data nasterii, adresa, denumirea, seria si numarul actului de identitate, semnatura acestuia, precum si numele si prenumele persoanei care a intocmit-o.

In cazul cetatenilor Uniunii Europene, la rubrica „Denumerea, seria si numarul actului de identitate” se inscriu denumirea, seria si numarul documentului eliberat de Oficiul Roman pentru Imigrari. Persoana care intocmeste lista este obligata ca, impreuna cu aceasta, sa depuna o declaratie pe proprie raspundere prin care sa ateste veridicitatea semnaturii sustinatorilor. Aceasta lista este un document public si nu poate fi semnata decat cei cae au domiciliul ori resedinta in Timisoara. In orice caz, un sustinator nu poate stabili decat cate un singur candidat la functia de consilier local, unul la cea de consilier judetean, unul la functia de presedinte al consiliului judetean si cate unul la cea de primar.

Documente necesare pentru inscrierea in procesul electoral

Propunerile de candidati se dau in scris, in 4 exemplare, de catre partidele politice, aliante sau organizatii ale minoritatilor nationale, sub semnatura conducerii organizatiilor judetene ale acestora. In cazul independentilor, acestea se depun pe baza listei sustinatorilor.

Listele de candidati trebuie sa cuprinda numele, prenumele, locul si data nasterii, domiciliul, denumirea, seria si numarul actului de identitate, ocupatia, profesiunea si apartenenta politica a candidatilor, iar in cazul aliantelor, si partidul politic care i-a propus. Mai trebuie sa fie anexate si declaratiile de acceptare a candidaturii, in 4 exemplare, semnate si datate de candidati, dar si declaratiile de avere si cele de interese, in 2 exemplare. Nu trebuie sa lipseasca nici declaratiile pe propria raspundere, in sensul ca a avut sau nu calitatea de lucrator al Securitatii sau colaborator al aceseia, in 4 exemplare, semnate si datate olograf de candidati. Fac exceptie cei care in 22 decembrie 1989 nu implinisera varsta de 16 ani.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.