La Timisoara se reia transplantul renal. Peste 600 de pacienti din vest se afla pe listele de asteptare pentru transplant de rinichi

Dr. Niraj Desai, center, and others prepare a kidney for a recipient during a kidney transplant at Johns Hopkins Hospital in Baltimore, Md. , June 26, 2012.


TIMISOARA. Desi la Timisoara a fost realizat primul transplant renal de la donor cadavru din tara, in anul 1981, activitatea a fost intrerupta in urma cu cinci ani. Cu toate acestea, timisorenii sunt din ce in ce mai receptivi in ceea ce priveste donarea de organe. In ultimii cinci ani, mentalitatea persoanelor s-a schimbat enorm, iar specialistii spun ca circa 70-75% dintre familiile persoanelor aflate in moarte cerebrala isi dau acceptul pentru prelevarea organelor.

Numarul de prelevari creste de la an la an. Anul trecut, la Timisoara au avut loc 19 prelevari, in 2010 – 15, in vreme ce in 2009 au fost doar trei. Medicii timisoreni spun ca de anul viitor planuiesc sa reinceapa transplantul renal, aceasta dupa ce acum cinci ani activitatea a fost intrerupta.
Sper sa se reia transplantul de rinichi pentru ca avem o sansa deosebita, deoarece la Timisoara activitatea de prelevare de organe s-a dezvoltat foarte bine in ultimul timp. Suntem unul din principalele centre din tara care asigura organele pentru transplant. Acest lucru este esential daca vrei sa reiei activitatea. Eu imi doresc din suflet, sper ca la inceputul anului viitor sa se intample acest lucru”, ne-a spus Dorel Sandesc, seful Clinicii ATI din Timisoara.

Desi am fi pregatiti, problema este ca nu exista personal. Medicii se lupta sa ”construiasca” o echipa care sa faca fata situatiei, dar si sa implice autoritatile locale pentru partea materiala. ”Nu putem sa spunem ca nu avem niciun suport. Exista un program care acopera cheltuielile pentru donatori si cheltuielile pentru operatiile de transplant”, ne-a mai spus Dorel Sandesc.

Peste 600 de pacienti care au nevoie de transplant de rinichi din vestul tarii sunt trecuti pe listele de asteptare. Odata cu reluarea acestuia, la Timisoara, ar exista si o serie de beneficii. Pacientii de pe listele de asteptare nu ar mai trebui sa se deplaseze la alte centre din tara, cum ar fi la cel de la Cluj-Napoca. Potrivit asistentului medical principal al ATI, transplantul s-ar putea efectua la cateva minute de la prelevarea organelor, iar pacientii ar fi supravegheati indeaproape de medicii de aici. Gheorghe Berinde, presedintele Asociatiei Beneficiarilor de Transplant Vest, spune ca reluarea transplantului de rinichi la Timisoara reprezinta o mina de aur pentru pacienti, deoarece in starea in care se afla majoritatea, le este foarte greu sa se deplaseze in Cluj sau in Bucuresti.

O lupta dupa moarte!
Chiar daca mentalitatea oamenilor s-a mai schimbat in legatura cu donarea de organe, pentru specialistii care lupta cu moartea, fiecare interviu pe care il au cu familia celui aflat in moarte cerebrala este unul dificil. Aceste discutii pot dura de la doua pana la 12 ore, insa momentele sunt extrem de sensibile. Trebuie sa  aduca la cunostinta familiei faptul ca a pierdut pe cineva drag si totusi sa-i faca sa inteleaga ca prin donarea de organe alte persoane vor avea dreptul la viata. “Trebuie sa intelegem faptul ca vorbim cu o familie care a fost anuntata ca a pierdut pe cineva foarte drag. Un exemplu a fost cand a trebuit sa anuntam familia unui copil de patru ani ca acel copil a murit si dupa aceea sa venim cu propunerea pentru acordul de prelevare de organe. Este un moment foarte sensibil”, ne-a povestit Dan Ilincariu.

Organele unei persoane aflate in moarte cerebrala pot salva cinci vieti, prelevandu-se doi rinchi, ficatul, inima, dar si tesuturi de piele utilizate in cazul persoanelor cu arsuri foarte grave. Totodata mai pot fi prelevate oase sau tendoane, care pot ameliora starea de sanatate a unor pacienti. In cazul in care este gasit un donator, medicii vor face mai multe analize pentru a gasi persoana compatibila.

Ce traieste un pacient care are nevoie de transplant
Daca in vestul tarii sute de pacienti asteapta un donator, alte cateva sute nu au nici macar aceasta speranta, iar singura solutie pentru a supravietui o reprezinta dializa.
Ioan Pop este un timisorean de 68 de ani. Initial, a fost diagnosticat cu diabet zaharat. Drama in familie a aparut insa in urma cu cinci ani, cand medicii i-au pus diagnosticul de insuficienta renala. Din cauza faptului ca pe vene s-au depus grasimi, medicii i-au spus ca nu i se poate face un transplant renal. Asadar, singura lui speranta o reprezinta dializa, care o face de trei ori pe saptamana.

Fac tot la doua zile dializa si ma simt mai bine. Dupa dializa ma simt obosit. Dupa o ora imi trece. Nu se poate fara dializa. Din cauza faptului ca am diabet de 40 de ani, nu mi se recomanda asa ceva. Vrem sa plecam in Canada la copii, pentru ca aici suntem singuri”, ne-a spus Ioan Pop.

De la inceputul anului si pana in prezent, la Spitalul Judetean din Timisoara au avut loc 9 prelevari de organe.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. nu inteleg nimic din articol: se reia transplantul sau speram ca se reia? sunt 2 exprimari diferite…??? Precizati exact si nu mai compleCtati cu supozitii…PS.ofer gratuit servicii funerare compleCte donatorilor de organe la Spitalul Judetean -Morga

  2. Este CEA mai buna solutie chiar si cativa ani cu transplant decat numai dializa….sper ca vestea sa devina si realitate daca nu EU care am 10 ani de dializa asteptand si sperand si de si…..este necesar ptr.COPIII mei care au si ei rinichi polichistici…cu drag,RADION TIMISOARA, Braun