La un an de la semnarea contractului cu constructorul pentru amenajarea Centrului Multicultural de la fosta Clinica de Dermatologie, Primaria Timisoara cauta arheologi sa faca cercetarea pe Marasesti

TIMISOARA. Dupa mai bine de un an de la semnarea contractului si predarea amplasamentului pentru deschiderea santierului la viitorul Centru Cultural de pe strada Marasesti, in locul fostei Clinici de Dermatologie, ar trebui sa inceapa treaba arheologii.

CITESTE SI: Centura Mica a Timisoarei devine tot mai mare si se-apropie de finalizare. Consiliul Judetean a lansat licitatia pentru inca un segment de drum ce va fi modernizat

Abia acum reprezentantii Primariei Timisoara au scos la licitatie serviciile pentru realizarea descarcarii arheologice, iar, dupa ce toate cercetarile vor fi finalizate, vor putea porni efectiv lucrarile.

Practic, cei care se vor ocupa de cercetarile arheologice trebuie sa faca documentarea si verificarea bibliografiei, a hartilor istorice, planurilor si schitelor cadastrale, dar si alte lucrari.

In baza contractului vor fi realizate cercetării arheologice preventive în perimetrul afectat de investiţie, ceea ce presupune următoarele faze, acestea nefiind limitative:
a) documentarea şi cercetare de teren:
• verificarea bibliografiei de specialitate, a materialului cartografic (hărţi istorice, topografice, planuri şi schiţe cadastrale), a imaginilor satelitare şi ortofotoplanurilor;
• efectuarea cercetării arheologice preventive (suprafaţa 3420 mp)
• notarea şi fotografierea elementelor de microgeomorfologie şi mediu înconjurător în vederea înţelegerii dinamicii peisajului;
• delimitarea potenţialelor zone de interes arheologic şi a zonei de protecţie limitrofe (dacă este cazul);
• culegerea de date topografice şi date GPS detaliate (în cazul identificării unor obiective de interes arheologic).

b) Redactarea Raportului de cercetare arheologică preventivă: întocmit de o instituţie publică de specialitate. Toate serviciile vor fi prestate in conformitate cu prevederile legale in vigoare si cu cerintele caietului de sarcini„, se arata in anuntul postat pe SEAP.

Valoarea estimata a contractului peste de 273.600 de lei fara TVA, adica aproape 60.000 de euro.

Cei care doresc sa faca descarcarea arheologica la fostul spital de Dermatologie de pe Marasesti trebuie sa depuna ofertele pana cel tarziu in 27 septembrie, la ora 15.00.

Refunctionalizarea unitatii medicale si transformarea ei in spatiu multicultural face parte din angajamentul luat pentru proiectul Timisoara Capitala Europeana a Culturii privind amenajarea mai multor elemente de infrastructura, iar o buna parte din finantare trebuie sa vina de la Ministerul Culturii.

***

Va reamintim, refunctionalizarea fostei dermatologii si transformarea cladirii intr-un Centru Multifunctional va fi facuta de catre Constructim, firma care a castigat contractul de 4 milioane de euro.

Cladirea de pe strada Marasesti a fost construita intre anii 1754 si 1757, avand destinatia de spital, si este pe lista Monumentelor Istorice de clasa A din Timisoara. Aici a functionat primul spital orasenesc civil din Romania, iar Timisoara a avut o unitate spitaliceasca aici cu 24 de ani inaintea Vienei si cu 34 de ani inaintea Budapestei.

Pana in anul 2013, in imobil au functionat Clinica de Dermatovenerologie si Clinica de Radioterapie Medicala, insa in urma cu 5 ani, prima dintre clinici a fost mutata in cladirea renovata de pe strada Daliei din Complexul Studentesc.

Batrana cladire de pe Marasesti a avut parte de lucrari ample de reabilitare in secolul al XIX-lea, apoi doar reparatii izolate, iar in perioada 2005-2010 si 2012-2013 s-au refacut acoperisurile si fatadele. Imobilul are nevoie de o reabilitare capitala la interioare si subsoluri.

Odata ce vor porni lucrarile de amenajare a Centrului Multicultural, in prima faza se vor face interventii de consolidare a cladirii. De asemenea vor fi facute lucrari de igienizare si modernizare a spatiilor interioare. Un corp de cladire va fi demolat complet, iar subsolul acestuia va fi pastrat ca vestigiu istoric. In curtea interioara urmeaza sa fie amenajate doua case de scara si 4 lifturi panoramice.
In viitorul centru, la demisol si la parter se va crea un centru cultural polivalent. La etajul 1 si in podul amenajat va fi Centrul Cultural Francez, si tot la etajul 1 va fi si Centrul Cultural German.
Valoarea totala a investitiei este de 21.281.744 cu TVA, iar durata de realizare este de 2 ani.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.