La Universitatea Politehnica Timisoara functioneaza primul laborator de intreprindere simulata pentru viitorii ingineri

Ministerul Educatiei Nationale si Universitatea Politehnica din Timisoara, prin Centrul sau de e-Learning, au lansat vineri, 28 iunie, primul laborator de intreprindere simulata destinat instruirii practice a studentilor ingineri.

Pentru majoritatea studentilor, absolvirea universitatii nu este o provocare la fel de mare ca cea a gasirii unui job si incadrarea pe piata muncii. Finalizarea studiilor nu mai este echivalenta cu gasirea unui loc de munca unde absolventii sa-si poata valorifica adevaratul potential. Printre cauze se numara lipsa de cunostiinte practice despre meserie si despre mecanismele de functionare ale unei companii reale. Proiectul  “Intreprindere simulata pentru tehnici de lucru in cadrul companiilor tehnologice”  de la Universitatea Politehnica din Timisoara rezolva tocmai aceasta problema, oferindu-le studentilor acces la cunostiinte practice si la resurse dinc adrul companiilor reale. Construit dupa un concept inovativ, acela de intreprindere simulata sau virtuala, proiectul isi propune sa pregateasca practic studentii pentru integrarea pe piata muncii.

“Studentii Universitatii Politehnica din Timisoara vor putea sa simuleze exact activitatea unei intreprinderi. In cadrul unei intreprinderi exista mai multe compartimente. Pentru a putea lua niste decizii manageriale si a functiona mai bine o companie este necesar sa cunosti tot angrenajul, fiecare componenta a acesteia. Daca intr-un anumit compartiment se iau anumite decizii de productie, bineninteles ca ulterior ele pot influenta toatecompartimentele de distributie, de vanzare, de marketing si asa mai departe. Deci studentii efectiv vor cunoaste niste intreprinderi in care, ulterior, vor putea lucra. Afla cum functioneaza . Acest lucru iiva ajuta sa cunoasca atat managementul intreprinderii propriu zise cat si fluxul de productie, fluxul efectiv al unui produs care se realizeaza acolo” a afirmat, cu ocazia prezentarii acestui proiect conf. univ. dr. ing. Dan Daniel, prorector al Universitatii Politehnica din Timisoara.

Dezvoltat si operationalizat in cadrul proiectului POSDRU/90/2.1/S/56319 „Intreprindere simulata pentru tehnici de lucru in cadrul companiilor tehnologice”, implementat de Ministerul Educatiei Nationale, laboratorul din cadrul Universitatii Politehnica din Timisoara dispune de o dotare de vârf (echipamente hardware si software educational integrat de ultima generatie) si faciliteaza numeroase avantaje in formarea studentilor ingineri in acord cu nevoile actuale ale angajatorilor activi pe piata muncii nationale si internationale.

“Noi acum facem inchiderea acestei activitati de practica, prin prezentarea acestui laborator, pentru ca acum exista studiile de caz, acum exista temele. Noi, ca politehnisti timisoreni –  spunem ceva cand avem cu ce sa ne laudam. Sunt studeni in anul 2, de la Electronica si Telecomunicatii si de la Automatizari si Calculatoare, de la Universitatea Politehnica din Timisoara,  care deja au luat contact direct cu companiile, au lucrat direct cu niste aplicatii, au facut intergrare de management de proiect, care este un lucru foarte important pentru ei. Acestea sunt lucrurile pe care noi le-am sesizat, in urma analizelor, ca studentii nu le au: un contact mult mai direct, facut metodologic, intr-o companie.”  explica Diana Andone, coordonator proiect.

Prin intermediul acestui proiect se asigura instruirea unui numar impresionant de tineri: 200 de studenti de la specializarile Informatica, Ingineria sistemelor, Tehnologii si sisteme de telecomunicatii, Electronica aplicata din cadrul Universitatii Politehnice Timisoara. Totodata sunt implicati ca 8 experti tehnici de la cei mai importanti angajatori din zona de vest a României (Oce Cannon Timisoara, S.C. Continental Automotive Romania, Hella, Flextronics Romania, ETA2U, Lasting Systems, Expert Consulting, Design, MMDesign).

Foto: Virgil Simonescu

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Un alt POSDRU de „succes”! Nu este primul laborator de simulări din Timișoara! Primul a fost cel de pe strada Oituz realizat de UVT – FEAA. Este chiar un centru de simulări antreprenoriale, ring bursier pe cea mai mare platforma din lume Reuters și simulări de business…

  2. simuleaza si spagile ce trebuie date sa tii afacerea functionala??

  3. Sigur, nici n-a inceput bine sa functioneze ca au si aparut carcotasii.