Leacul impotriva alergiei la ambrozie vine de la Timisoara! Cand scapam de necaz?

TIMISOARA. Cercetatorii din Timisoara, alaturi de cei din Austria si Germania, au demarat doua proiecte ce vin in sprijinul bolnavilor de pretutindeni.

CITESTE SI: Fabuloasa schimbare a cladirii simbol pentru Timisoara! Ce se intampla cu Opera?

La Institutul OncoGen specialistii incearca sa gaseasca leacul uneia dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta timisorenii – alergia la ambrozie. Ei promit ca, in urma unui proiect ce se va desfasura in urmatorii trei ani, vor reusi sa creeze un vaccin care va scapa bolnavii de acest necaz.

oncogen inaugurare aparatura (48)

In cadrul proiectului, vor fi dezvoltate metode noi si inovative de diagnostic, dar si de tratament si preventie a alergiei la ambrozie.

Un alt proiect lansat la aniversarea de un an al Institutului OncoGen vine in sprijinul bolnavilor de cancer. Pentru ei se cauta noi si noi terapii, care ar putea fi aplicate chiar peste 10 ani.

„Ambele proiecte isi propun scoaterea pe piata a unor produse de diagnostic sau de tratament. Ambele au ca indicatori brevete de inventii si legatura cu industria. Trebuia sa dovedim ca exista un interes din partea unor companii si avem aici prezente companii care sunt interesate de dezvoltarea acestor produse. Companii din Germania si din Austria. Se porneste de la studii care au avut succes si se incearca diversificarea gamei de celule utilizate in cancer. Se referea la tehnologia care presupune manipularea limfocitelor T in diverse forme de cancer, cu mare succes. In locul acestor celule se vor dezolta tehnologii mai avansate, folosind alte tipuri de celule: celulele Natural Killer”, a declarat Virgil Paunescu, directorul Institutului OncoGen.

virgil-paunescu

Odata cu lansarea celor doua proiecte, la Timisoara nu vor lucra doar cercetatori romani, ci si specialisti din strainatate. In plus, pentru implementarea proiectelor, reprezentantii OncoGen vor angaja zeci de persoane.

„Suntem in curs de anajare, am facut contracte pentru 10-11 persoane si mai sunt de scos la concurs inca 17-18 posturi”, a mai spus Virgil Paunescu.

Valoarea fiecarui proiect se ridica la aproape doua milioane de euro, iar durata de implementare este de trei, respectiv 4 ani. Lansarea proiectelor a avut loc in cadrul unui eveniment la care au participat zeci de specialisti din domeniul cercetarii si al medicinei din tara si din strainatate.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.