Lectia de la Spitalul Victor Babes din Timisoara. Cum monitorizam tensiunea arteriala

TIMISOARA. A inceput sezonul cald si pentru o vacanta placuta trebuie sa avem grija si de sanatatea noastra.

Un subiect abordat de specialisti este hipertensiunea arteriala, deoarece in perioade de caldura extrema aceasta poate fi o povara pentru cardiaci.

Medicii de la Spitalul Victor Babes vin cu sfaturi legate de hipertensiunea arteriala.

Hipertensiunea arteriala este, poate, cea mai frecventa patologie intalnita in cabinetul de cardiologie. Adeseori ignorata pentru ca, vorba multora, nu doare, hipertensiunea arteriala este responsabila de un numar insemnat de cazuri de accident vascular cerebral, infarct miocardic acut, insuficienta renala in stadiu avansat si nu in ultimul rand, de numeroase decese.
Stilul de viata dezordonat, excesele alimentare, mai ales consumul alimentelor bogate in sare, face ca un numar important de romani sa fie diagnosticati si ulterior tratati pentru aceasta boala.
Masurarea tensiunii arteriale, elementul esential in diagnosticarea si stadializarea hipertensiunii arteriale, un lucru oarecum banal si la indemana oricui, este de cele mai multe ori ignorata de pacient sau daca totusi se efectueaza, o eventuala valoare crescuta tinde sa fie “scuzata ”, de vina fiind cafeaua recent servita sau un somn mai putin odihnitor.
Tensiunea arteriala este compusa din tensiunea sistolica, adica nivelul presiunii in artere atunci cand inima se contracta si pompeaza sange si tensiunea distolica care reprezinta nivelul presiunii in artere atunci cand inima se relaxeaza si primeste o noua cantitate de sange„, spune medicul primar cardiolog, Razvan Macarie.

Doctorul vine si cu sfaturi legate de modul in care trebuie facuta monitorizarea hipertensiunii si in ce conditii trebuie facuta.

Monitorizarea tensiunii arteriale poate fi facuta cu usurinta la domiciliu, utilizand un sfigmomanometru clasic sau un tensiometru electronic. Masurarea se recomanda a fi facuta dupa cateva minute bune de repaus, intr-o incapere linistita. De asemenea, se recomanda ca, cu 30 de minute inainte de masurarea tensiunii sa nu se consume cafea sau alte bauturi ce contin cofeina, alcool si sa nu se fumeze. in timpul masuratorii nu trebuie sa ne miscam si nici sa vorbim iar bratul pe care se afla aparatul trebuie sa stea in dreptul inimii. Tensiunea arteriala ar trebui masurata de doua ori cu o scurta pauza intre masuratori. Daca exista o diferenta mare intre cele doua masuratori, se recomanda a fi facuta o a treia masurare.
Ideal ar fi ca masuratorile sa fie efectuate atat dimineata cat si seara pentru a reflecta cat mai fidel modificarile valorilor tensionale de peste zi. Chiar daca nu au o acuratete foarte ridicata, mai ales in cazul pacientilor cu tulburari de ritm, tensiometrele electronice sunt o varianta acceptabila pentru automonitorizarea tensiunii arteriale la domiciliu.
Valoarea limita pana la care nu ar fi motive de ingrijorare este de 140/90 mmHg. Valori constante ale tensiunii arteriale peste aceasta limita impune necesitatea unei evaluari cardiologice complexe. in acest caz se va folosi un holter tensional ce va fi purtat 24-48 de ore si a carui inregistrari corelate cu alti parametrii biologici si imagistici, il ajuta pe medicul cardiolog in stabilirea unui tratament menit sa aduca valorile tensionale in limitele impuse de ghidurile medicale actuale.
O simpla masurare a tensiunii arteriale poate salva viata!„, a completat medicul Razvan Macarie.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.