TIMISOARA. Fie ca vorbim de bebelusi, fie de copilasi ceva mai mari, in camera in care stau trebuie sa asiguram in permanenta conditiile optime pentru confortul si sanatatea micutilor.
Medicii de la la Spitalul Victor Babes din Timisoara vin cu sfaturi pentru parinti, astfel incat acestia sa ii protejeze pe micuti de infectii. In camera copiilor trebuie tinut cont in permanenta de mai multi factori, iar unul dintre acestia este temperatura din camera.
„Indiferent de anotimp, temperatura in camera de somn a copilului, fie ca este bebelus, fie ca este mai mare, trebuie sa fie de 20-24 grade Celsius. Este invers proportionala cu gradul umiditatii. Persoanele care se afla intr-o incapere unde umezeala are un nivel mai ridicat, simt confort chiar si la temperaturi mai scazute. Deci, cu cat aceasta este mai mica, cu atat caldura din incapere ar trebui sa fie mai mare. Temperatura ideala pentru copil in timpul noptii este cea cuprinsa intre 17 si 20 grade Celsius, iar ziua intre 22 si 24 grade Celsius. Pe timpul verii, temperatura camerei copilului nu trebuie sa fie niciodata mai mica de 16 grade Celsius, insa cel mai bine este sa se mentina temperatura cam la 18-20 grade Celsius. Un termometru de camera este indispensabil in camera copilului. El te ajuta sa pastrezi mereu aceeasi caldura si te avertizeaza cand aceasta scade sau urca mai mult decat este indicat. In timpul somnului, in mod fiziologic organismul copilului intra in repaus, procesul se initiaza si prin reducerea temperaturii corpului cu cateva grade. Aceasta reactie biologica este esentiala pentru o noapte corespunzatoare de relaxare, dar nu poate avea loc daca temperaturile exterioare sunt prea mari sau prea mici. Supraincalzirea poate determina o multime de efecte secundare la copii sau bebelusi: insomnii, agitatie, deshidratare, febra. O temperatura ambientala prea scazuta favorizeaza infectiile de tract respirator. Daca temperatura celui mic este crescuta, deci are febra, primul lucru care trebuie avut in vedere este racorirea, pe cat este posibil, a incaperii in care acesta sta, alaturi de hidratare corespunzatoare si imbracaminte lejera„, spune asistentul universitar Adriana Trusculescu.
Un rol la fel de important in are umiditatea.
„Nivelul adecvat de umiditate este stabilit ca fiind cuprins intre 30 si 50%. Pe perioadele de infectii respiratorii este recomandata o umiditate mai crescuta, intre 40 si 60%, care este de altfel mai confortabila. Umiditatea foarte scazuta poate provoaca o senzatie de disconfort, atat la nivelul nasului (cu senzatia de usturime si iritare, chiar mici sangerari), dar si al gatului (traduse prin episode deranjante de tuse), cat si al ochilor. Copilului i se vor usca buzele si ii va fi mai sete decat in mod normal. Pe de alta parte, o umiditate ridicata este responsabila pentru curgerea nasului, duce la aparitia mediului favorabil pentru dezvoltarea de fungi, inmultirea acarienilor si raspandirea lor prin casa, care sunt cauze ale alergiilor. Pentru a scadea umiditatea dintr-o camera este suficient sa fie deschisa caldura. Daca deja este suficient de cald, atunci poate fi de ajutor un dezumidificator sau, pur si simplu, cristale care absorb umiditatea.Cresterea umiditatii nu este la fel de usoara. Punerea unui vas cu apa in camera copilului nu este de ajutor intotdeauna. Uneori este suficienta aerisirea regulata pentru a aduce nivelul de umiditate in limitele normale; alteori, insa, acest lucru poate fi dificil de realizat. De pilda, iarna, cand aerul este foarte uscat si afara, aerisirea va ajuta in aceasta privinta. Solutia este umidificatorul de aer (care poate fii cu aer cald, cu aer rece, ultrasonic sau cu ionizator)„, transmite medicul timisorean.
Pentru ca micutii sa fie sanatosi, este foarte importanta si igienizarea aerului din camera.
„Aerul din locuinta poate fi plin de substante poluante, provenite de la gazele de esapament din traficul care se desfasoara in apropiere, de la vaporii pe care ii pot emana piesele noi de mobilier, covoarele sau mocheta, de la o invazie de mucegai, de praf si acarieni, de la polenul plantelor din casa sau de afara,etc. Riscul de contaminare este mai ridicat pentru copii si bebelusi decat la adulti, deoarece au o expunere mai apropiata de depozitele de substante poluante de pe suprafete de mobila si imbracaminte. Atunci cand se tarasc pe jos si se joaca, au tendinta sa atinga si uneori sa inghita acele particule periculoase, permitand chimicalelor nocive sa patrunda in corpul lor. Prima si cea mai simpla metoda de a reduce incarcatura de particule si gaze nocive din incapere este ventilarea prin aerisirea frecventa. Geamul trebuie deschis larg cel putin 10 minute de doua ori pe zi, inclusiv in anotimpul rece. Rabatarea geamului doar in partea superioara nu este la fel de eficienta, iar aerisirea trebuie realizata constant, inclusiv pe timp de iarna. Aparatul de aer conditionat, daca exista, este un mod bun de a filtra aerul din camera. Daca temperatura este confortabila, se poate seta pe modul de functionare “Ventilatie”, in asa fel incat sa “miste” aerul din camera si sa il treaca prin sistemul sau de filtre. Desigur, pentru ca aceasta manevra sa fie sigura si eficienta, filtrele si tubulatura trebuie curatate si schimbate periodic, iar utilizarea aparatului trebuie sa se faca regulat. Neutilizarea lui creste probabilitate ca in interiorul sau sa creasca tot felul de microorganisme. Pasul urmator e reprezentat de investitia intr-un purificator de aer. Aceste aparate sunt prevazute cu filtre HEPA si retin eficient particulele si microorganismele din atmosfera, redand camerei un aer mai curat si mai placut de respirat„, spune medicul Adriana Trusculescu.