Legendarul Nicu Covaci isi va dormi somnul de veci in Cimitirul Eroilor din Timisoara. Slujba de inmormantare, oficiata de Mitropolitul Banatului

TIMISOARA. Plecat in legenda vineri seara, Nicu Covaci, liderul formatiei Phoenix, va fi inmormantat la Timisoara, orasul pe care l-a iubit atat de mult si pentru care va ramane un simbol al libertatii.

CITESTE SI: Medicul si prietenul Dorel Sandesc despre ultimele zile ale lui Nicu Covaci la Timisoara: Si-a pastrat forta extraordinara, privirea de leu in iarna, pana la capat. Dumnezeu a vrut ca sufletul marelui artist sa se ridice la cer pe muzica, in zile de sarbatoare 

CITESTE SI: A plecat in legenda. S-a stins Nicu Covaci, liderul formatiei Phoenix

Artistul va fi condus pe ultimul drum in Cimitirul Eroilor, iar slujba de inmormantare va fi oficiata de Mitropolitul Banatului.

Data urmeaza sa fie stabilita si comunicata de familie. Aceasta il va prelua pe Nicu Covaci de la morga Spitalului Judetean luni dimineata, intrucat este asteptata sosirea din Spania a partenerei de viata a artistului din ultimii ani.

Marti si miercuri, Nicu Covaci va fi depus la Filarmonica, unde toti cei care l-au iubit si apreciat sa isi poata lua ramas bun. Vom reveni cu toate detaliile de indata ce acestea vor fi puse la punct.

Va reamintim, dupa o grea suferinta, marele Nicu Covaci s-a stins in 2 august la Spitalul Judetean din Timisoara, unde era internat de mai multe saptamani, dupa ce starea sa de sanatate s-a agravat. In primavara, artistul a fost supus unei interventii chirurgicale complicate pentru extirparea unei tumori pe creier.

Nicu Covaci s-a nascut in 19 aprilie 1947 la Timisoara, a fost compozitor, cantaret, chitarist, pictor si grafician, fondator si lider al formatiei Phoenix. In copilarie a luat lectii de muzica si limbi straine si a iubit deopotriva sportul. A facut canotaj, inot karate, box si ateltism. Mai tarziu a indragit nespus motoarele.

In 1961, legendarii Nicu Covaci si Bela Kamocsa au pus bazele unei formatii dupa „modelul” The Shadows. Un an mai tarziu, infiinteaza trupa „Sfintii”, in cadrul brigazii artistice de elevi de la scoala Gimnaziala nr. 2 din Timisoara. Titulatura initiala a fost schimbata in „Phoenix”, pentru a evita conflictele cu autoritatile vremii. Erau cantece de mare forta artistica, dar au cazut prada cenzurii comuniste, sub acuzatia ca, prin numele sau, trupa facea propaganda religioasa. Prima compozitie proprie a fost piesa „Stiu ca ma iubesti si tu”, inregistrata la radio in 1964. Din anul urmator dateaza alte doua inregistrari: „Bun e vinul ghiurghiuliu” si „Padure, padure”, care au fost primele melodii din rockul romanesc inspirate din folclor.

Phoenix a hranit spiritual generatii de romani, a lansat mari muzicieni si piese nemuritoare. Membrii formatiei au abordat numeroase subgenuri ale rock-ului, traseul stilistic al formatiei pornind de la muzica beat, rock psihedelic, hard rock, ajungand la etno – rock. Piese celebre au fost si inca sunt fredonate de generatii intregi: „Vremuri”, „Fata Verde”, „Andrii Popa”, „Strunga”, „Canarul”, „Mugur de fluier”, „Mica tiganiada”, „Nunta” sunt capodopere, care inca scriu istoria Phoenix.
Peste 40 de muzicieni au facut parte din formatia Phoenix de-a lungul anilor, Nicu Covaci fiind nucleul care a pastrat spiritul Phoenix viu, mai bine de o jumatate de secol.

Nicu Covaci lasa in urma, asadar, o mostenire uriasa, nepretuita si nemuritoare: muzica Phoenix. Poate chiar ce a putut da mai bun rock-ul romanesc din toate timpurile.

 

Inca de anul trecut Consiliul Judetean Timis a propus amenajarea unui muzeu dedicat trupei Phoenix in Bastionul Theresia la Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Putem stii si noi fanii cand o sa fie inmormantarea? Suntem banateni.

    • Pai nu ti’au raspuns deja oamenii, fiindca ca au citit comentariul dincolo? Nu ti’au spus deja ca urmeaza sa fie stabilita? Nu numai pentru voi, banatenii ci si pentru noi, viniturile, care venim de la dracu’ in praznic, nici zboruri directe nu mai avem din cauza valahilor, iar trenul merge 18,75 ore cand nu intarzie si de obicei intarzie. Insistentza ta agasanta, gresita, bolnavicioasa, tiganeasca, asa ca a lui „intre bare”, pe care il asteptam si eu si politia sa’l terminam naibii odata si pe el,. ca numai rau face., ma face sa cred atunci totusi ca orice ar fi tu si cei in numele carora vorbesti aiurea nu ar trebui sa fiti acolo totusi, deci.

      • Scuze, am uitat, cica „Suntem banateni, ,,, , cu Poli tinem!”.

  2. Ok. Ne vedem la Filarmonica Banatul. Ajung mai pe seara, luni.

    • Sau poate nu, atunci, totusi, deci.

      • Bai gunoi stradal, nici aici nu te poti abtine?

        Ai un pic de bun simt si nu mai semnaliza cat de prost esti.

        • Traiesti pana te prind.

      • Exceptand apelativul cu care ti s-a adresat(am eu altul preferat, dar o sa-l folosesc altadata), consider ca Molnavul Bintal cam are dreptate, ai putea sa te mai si abtii.

  3. Dece când a fost printare noi vati bătut joc de iel și lati luat an derâdere,,,acum al plângeți!!!!,,,Rușine sa va fie?DA?,,Rușine,,nați știut Să-l APRECIATI,,ACUM AL JELITITI SIL PLANGETI,,PE CEL CEA FOST”URSUL,,Atât am avut de spus Odihniascasa AN Pace🙏😪🙏

    • Nici nu ști pe ce lume trăiești și te apuci să postezi idioțenii. Repetă clasele I – IV și atunci ,poate, vei reuși să legi două fraze.

    • Bravo, analfabetule!

  4. L-au „confiscat” bărboșii și pe Nicu. Au simtit miros de bani. Nu se mai satura…

  5. Dupa cate stiu, dorinta lui a fost sa fie incinerat, deci nu va fi nici un mitropolit si nici un cimitir. Ortodocsii nu permit incinerarea.

    • E in disputa.

      • A castigat Iwonna. Trupa da m^ne socoteala la conferinta de presa.