Fie ca este vorba de fotbal, baschet sau handbal, toate echipele timisorene, au in componenta cativa jucatori din Serbia.
ACS Poli i-a adus pe Marovic si Petrovic, BC Timisoara ii are pe Sarovic si cei doi Jovanovic, iar CSU Politehnica pe Mrakic, Djuricin sau Spahic. Unii joaca de cativa ani buni in orasul de pe Bega, altii au venit de putin timp, insa toti jucatorii sarbi ai echipelor banatene spun, la unison, ca se simt ca acasa, la Timisoara.
Alexandar Petrovic:”Timisoara e oras sarbesc”
Sarbii din lotul lui Velcea s-au acomodat foarte repede la Timisoara. Sositi in vara, o data cu punerea pe picioare a noii echipe, fundasii Marko Marovic si Alexandar Petrovic s-au obisnuit imediat cu orasul de pe Bega. „Timisoara e un oras sarbesc”, glumeste Petrovic, care s-a aratat incantat de faptul ca a intalnit la Timisoara atat de multi vorbitori de limba sarba. „M-am bucurat sa vad cati sarbi sunt in Timisoara. in plus, exista ceva asemanator intre orasul acesta si orasele sarbesti, Zrenjanin, Belgrad. Va spun sincer ca aici, eu sunt ca si acasa”, mai spune jucatorul lui ACS Poli. De curand, Petrovic si Marovic i-au vizitat pe sarbii de la baschet si handbal, la Sala Olimpia. Elevii lui Vali Velcea i-au urmarit la antrenament pe handbalistii de la CSU Politehnica, apoi au incercat cateva aruncari la cos, sfatuiti de antrenorul BC Timisoara, Srjan Jovanovic si incurajati de co-naționalii Sarovic si Zlatko Jovanovic.”Sarbii sunt cunoscuti ca foarte buni baschetbalisti. Desi joc fotbal, eu urmaresc si iubesc baschetul. Pe cei de la BC Timisoara i-am urmarit si anul trecut cand au jucat finala campionatului cu Ploiestiul, iar de curand i-am sustinut din tribuna la meciul cu Craiova. Am vrut sa-i cunosc personal pe baietii de aici si ma bucur sa am reusit”, a mai spus Petrovic. Sarbii de la ACS Poli le-au promis co-nationalilor lor de la baschet ca vor fi prezenti pentru a-i sustine la meciul cu Gaz Metan Medias, chiar daca in cazul lui Marovic, disputa baschetbalistica, care va avea loc joi, va starni unele discutii in familie.”Cat am jucat fotbal la Medias, mergeam des la meciurile echipei de baschet Gaz Metan. Acum insa, eu voi sustine Timisoara, dar prietena mea, care este din Medias, va tine cu ai ei. Vor fi mici discutii, insa sper ca eu voi iesi invingator. Desi, Mediasul si-a schimbat mult echipa fata de ultimii doi ani cand am fost eu acolo si joaca in mod constant bine, eu zic ca Timisoara cu ajutorul publicului si a atmosferei care se creaza in Sala Olimpia va castiga”, a spus Marovic, care de cand a venit la ACS Poli, este un spectator fidel al celor de la BC Timisoara.
Zlatko Jovanovic:”Uneori am senzatia ca sunt acasa, aici la Timisoara”
Echipa de baschet BC Timisoara are in componenta mai multi sarbi, incepand cu antrenorul Srdjan Jovanovic si continuand cu jucatorii Zlatko Jovanovic sau Robert Sarovic. Tehnicianul sarb se afla in Romania din primavara lui 2012, iar Zlatko si Sarovic au sosit la Timisoara in vara lui 2011. Cu totii sunt, insa, incantati de orasul de pe Bega.
”Imi place mult Timisoara! si asta nu numai pentru ca sunt aproape de Serbia, dar toata lumea e foarte ok cu noi aici, oamenii sunt primitori si sunt foarte multi sarbi in oras. Daca ies in oras sau la mall, aud mereu in jur oameni care vorbesc sarbeste, e un sentinemnt placut, ma face sa ma simt confortabil, uneori am senzația ca sunt acasa”, a spus Zlatko Jovanovic. Baschetbalistul s-a bucurat sa ii intalnesca pe jucatorii sarbi de la ACS Poli, mai ales ca se declara un fan al fotbalului.
”Stiam ca sunt jucatori sarbi la Poli, dar nu ii cunosteam personal, de-acum, insa, o sa tinem legatura, o sa iesim impreuna si o sa ne sustinem reciproc la meciuri. Eu am mai fost la stadion si anul trecut, am fost la meciul din Cupa cu Steaua, am fost la meciul dintre Poli si UTA si voi merge si anul asta, pentru ca imi place foarte mult fotbalul”, a spus Jovanovic, care a marturisit si cum se impart preferintele fotbalistice, in tabara sarbilor de la BC Timisoara:
” Colegul meu, Sarovic tine cu Partizan e ”grobar”, eu sunt fan Steaua Rosie, toata familia mea tine cu ei. si antrenorul e tot cu Steaua Rosie, el a jucat pentru Steaua Rosie, il cheama Jovanovici, deci trebuie sa tina cu ei”, a glumit Zlatko.
Dragan Mrakic: ”Timisoara este mult peste alte orase din Romania”
Si in vestiarul prim-divizionarei de handbal se vorbeste limba sarba . Portarul Milan Djuricin, jucatorii Milan Torbica, Gorjan Spahic, Dragan Mrakic si antrenorul cu portarii Milenko Milicevic, alcatuiesc ”comunitatea sarbeasca” de la CSU Politehnica. Dragan Mrakici are cei mai multi ani petrecuti la Timisoara si marturiseste ca ar vrea sa mai ramana in orasul de pe Bega. ”Eu am venit aici in 2005, am stat doi ani, apoi am plecat la Targu Jiu si apoi m-am intors. imi place la Timisoara, e un oras foarte frumos, mult mai frumos decat alte orase in care am fost in Romania. M-am obisnuit aici si as vrea sa raman cat mai mult. imi place orasul, oamenii, totul e super! Doar cu arbitrii din Romania nu m-am obisnuit, cred ca niciodata nu o sa pot sa ma obisnuiesc cu ei”, glumeste Mrakic. Handbalistii sarbi de la CSU Politehnica ii cunosc deja foarte bine pe co-naționalii lor de la echipa de baschet BC Timisoara, cu care se intalnesc mereu la Sala Olimpia: ”Ne intalnim de fiecare data, cand venim, cand plecam de la sala. Aici, la sala, se vorbeste foarte mult sarbeste, parca am fi acasa. Ne sustinem intre noi si la meciuri, mie chiar imi place baschetul, am jucat si acasa cand aveam timp liber. De fapt, in Serbia, toti joaca baschet”, a adaugat Mrakici. Dupa ce a avut ocazia sa-i cunoasca si pe sarbii de la fotbal, handbalistul a promis ca va reveni si pe ”Dan Paltinisanu”: ”Pe fotbalistii sarbi care au fost la Poli mai inainte ii stiam, am fost de multe ori la stadion cand era Poli in Liga I, pe baietii de la actuala echipa nu i-am stiut, dar acum ca ne-am cunoscut, probabil vom merge sa-i vedem si pe ei la joc”, a conchis Mrakic.
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.