Indiferent de regimul de nutritie, congelarea legumelor si fructelor reprezinta o varianta foarte buna pentru pastrarea calitatilor acestora pe termen indelungat. Sunt insa cativa pasi pe care trebuie sa-i respectam pentru a obtine un randament maxim. Cum nu intotdeauna gasim la piata sau in supermarket alimentele de care avem nevoie, sau le gasim intr-o stare deloc atragatoare, congelarea reprezinta o solutie pe termen lung si la indemana.
Primul lucru de care trebuie sa tinem cont atunci cand vrem sa congelam fructe sau legume este sa stim ce putem congela si ce nu. Astfel, vom avea grija la acele alimente care nu au un continut mare de apa. Aceste alimente nu trebuie congelate. in aceasta categorie intra salata, ridichile, castravetii, telina sau rosiile. Ele fac exceptie de la regula, dar in afara de ele, cam toate celelalte legume pot fi conservate prin inghetare. Cu cat sunt mai proaspete legumele, cu atat valoarea lor nutritiva este mai mare, situatie care se mentine si in cazul inghetarii lor.
Legumele pot sta cu lunile in congelator. Daca vrei sa le pastrezi inghetate o perioada indelungata, atunci, in primul rand, trebuie sa le oparesti. Acest procedeu poate fi facut in doua feluri, fie le scufunzi in apa fierbinte, fie le fierbi un anumit interval de timp, in functie de tipul de legume si de marimea lor.
Cum scapam de microbi?
Turnarea apei clocotite peste legume este un pas important deoarece in acest fel neutralizam bacteriile care creeaza conditii de dezvoltare a mucegaiului si pastrezi legumele proaspete pentru mai mult timp. Pe urma vom turna apa rece peste ele, inainte de a le scurge si a le depozita in congelator.
Reteta, pas cu pas, pentru congelarea eficienta a legumelor
Pas I. Alegem legumele pe care vrem sa le conservam prin inghetare. Exista o paleta foarte variata de asemenea alimente: sparanghel, broccoli, morcovi, conopida, ardei gras, ciuperci, ceapa, porumb, fasole verde, varza de Bruxelles etc. Asa cum am aratat mai sus, evitam legumele care au un continut ridicat de apa si care nu rezista procesului de conservare: salata, spanac, castraveti, rosii, telina, dovlecel.
Pas II. Umplem o jumatate de oala mare de apa si asteptam sa ajunga la punctul de fierbere. intre timp, spalam bine legumele cu apa rece, astfel incat sa indepartam orice urma de mizerie, iar apoi le tocam in bucati cat mai mici. Separat, pregatim un bol cu apa foarte rece, in care putem pune si niste gheata.
Pas III. In momentul in care apa a inceput sa fiarba, punem cu grija legumele inauntru. Lasam apa sa mai fiarba cateva minute. Atentie, trebuie stiut care este intervalul aproximativ de timp in care se fierbe fiecare tip de leguma. In general, fierberea unei legume variaza intre trei si cinci minute, in functie de fiecare aliment. Cu cat legumele sunt mai carnoase si mai mari, cu atat timpul de fierbere creste.
Pas IV. Scoatem legumele din apa fierbinte si le punem imediat in bolul cu apa rece. Acolo, le lasam un interval de timp egal cu cel in care le-am tinut la fiert. Astfel, vom pastra aromele naturale ale legumelor si vom impiedica enzimele sa actioneze negativ si sa dezvolte mucegai.
Pas V. Ultimul pas consta in rasfirarea legumelor pe o tava, unde le lasam sa se usuce bine. Odata ce apa s-a scurs din ele, le depozitam in mai multe pungute de plastic pe care le punem in congelator. Un aspect important care nu trebuie neglijat consta in notarea, pe fiecare punguta, a numelor legumelor pe care le contine. Acestea vor rezista si pana la un an cu ajutorul conservarii prin inghetare.
Pareri
Din cate stiu eu,telina se poate conserva.