TIMISOARA. Un proiect controversat incepe sa prinda contur la Timisoara. Viceprimarul Traian Stoia a dezvaluit unde vor fi amplasate primele terase in parcuri. Parcul Mocioni, Parcul Alpinet, Parcul Copiilor, Parcul Vasile Parvan, Parcul Botanic, Parcul Rozelor, dar si parculetul de langa Podul Michelangelo sunt puse la bataie pentru viitoarele terase.
In curand vor fi scoase la licitatie amplasamentele propuse de arhitectii din primarie, peste 10 spatii la numar. Patronii care vor dori sa investeasca insa in parcuri vor trebui sa indeplineasca anumite conditii: sa nu faca mici sau gratare si sa nu vanda alcool – berea nu intra in calcul. Specialistii din primarie vor lucra in curand si la un regulament de functionare. Potrivit viceprimarului Traian Stoia, cert este ca pretul de pornire pentru licitatii va fi asemanator cu cel din Piata Unirii sau Piata Victoriei, 2 sau 3 lei/mp.
„Toate orasele europene importante au asemenea obiective care favorizeaza turismul si businessul in parcuri. Am avut o foarte lunga perioada de opozitie vizavi de acest lucru, in mandatul trecut a picat proiectul. Se gasea justificarea ca parcurile Timisoarei sunt parcuri tematice. Sunt de acord ca Parcul Botanic poate deveni un parc tematic daca i se adauga vreo 2 hectare si vreo 2 milioane de euro pentru a-l face functional din punct de vedere stiintific. La ora actuala, Parcul Botanic trebuie adus la linia de plutire a functionalitatii, trebuie refacute aleile, trebuiesc inlocuite toate bancile, cosurile de gunoi in proportie de 80 la suta nu au fund, iluminatul public este inexistent, asa ca noaptea nu se poate pune problema sa traversezi Parcul Botanic, fara sa mai vorbim ca Politia Locala are de lucru cu acei copii ai strazii, care si iarna dorm in conductele acelea care transporta agent termic la bloc”, a explicat viceprimarul.
In perioada urmatoare, reprezentantii municipalitatii asteapta sa primeasca oferte de la patronii de baruri si restaurante. Edilul a explicat si cat de mari ar putea fi unele terase.
„Locatia Andrei Mocioni, parcul de pe malul Begheului de la ILSA, suprafata este betonata la intersectia aleilor, de 80 de metri patrati. La terasa nr. 2, tot in Parcul Mocioni, e vorba de o suprafata de 42 de mp. Parcul Alpinet este urmatorul, sunt spatii considerate ca au facut fata pretentiilor pentru a se amplasa pe ele terase. Si in Parcul Vasile Parvan, in spatele statuii Coposu, terasa 8 – faleza Bega de pe Vasile Parvan, terasa 9 – Parcul strand Termal, terasa 10 – langa Podul Michelangelo. In momentul in care aceste lucruri vor ajunge si la cunostinta oamenilor de afaceri interesati vom trece la selectarea cererilor si le vom scoate la licitatie in urma stabilirii unui regulament pentru licitatie si pentru functionare”, a mai spus Stoia.
In ceea ce priveste aspectul acestora, reprezentantii primariei nu vor sa impuna un anumit tip de mobilier. Traian Stoia spune ca daca un patron va avea o idee „functionala”, aceasta poate fi luata in seama.
„Avem niste exemple si niste propuneri de mobilare, acest lucru se va face la intelegere cu investitorul. Nu excludem nici faptul ca el poate avea o idee personala care sa fie functionala, deci noi suntem deschisi la oricare varianta. Vor fi si cate 2 terase in parcuri, depinde de suprafata si de cerere. In planse nu apare Parcul Rozelor, unde e un proiect european si unde noi cautam solutii de a nu incalca prevederile contractuale vizavi de Uniunea Europeana. Sper sa gasim o solutie, pentru ca acolo exista chiar 2 locatii care se preteaza foarte bine, au inclusiv apa, canal. Discutam despre terasele pe care potentialii investitori le doresc. Nu putem spune ca o sa avem 8 sau 10. Punem la bataie mai multe amplasamente, n-am vorbit nici daca reusim cu Parcul Rozelor, nu e trecut Parcul Botanic, unde mai trebuie facute niste imbunatatiri”, a completat viceprimarul.
Cat despre comercializarea de alcool, bauturile spirtoase nu se vor vinde pe terase, ne asigura tot Stoia.
„Eu sunt un sustinator al interzicerii bauturilor spirtoase, dar o bere consider ca e normal sa fie permisa, bea parintele un pahar de bere pana se joaca copilul sau serveste copilul o prajitura. Nu va fi niciodata vorba de gratare, mici, care sa fumege si sa ajunga din Parcul Botanic pana in Circumvalatiunii fumul, ca sa atraga clienti„, a dezvaluit Stoia.
Cat despre interzicerea fumatului, idee exprimata de primarul Nicolae Robu, viceprimarul crede ca inca mai trebuie discutat.
Terasele nu se vor face insa fara toalete. Potrivit specialistilor din primarie, in unele parcuri exista toalete zidite, cum ar fi in Parcul Botanic sau in Parcul Rozelor, unde s-ar putea sa nu fie nevoie de toalete ecologice.
Urmeaza ca reprezentantii Primariei Timisoara sa analizeze cererile pe care le vor avea potentialii investitori, iar apoi sa puna pe mesele consilierilor locali un proiect de hotarare privind amplasamentele. Abia apoi se vor face licitatiile!
Primarul Nicolae Robu” Eu nu pot fi taliban”
„Nu se va scoate la lictatie decat ce propune primarul prin HCL. Sunt 10 locatii asupra carora Directia de Urbanism a facut un studiu, dar asta nu inseamna ca cele 10 locatii vor face obiectul unor licitatii. Nu e nicio discutie purtata la nivelul meu privind stabilirea unor locatii. Eu nu doresc ca parcurile Timisoarei sa fie agresate de terase. Tersasele in parcuri va fi numai acolo unde nimeni nu va avea de ce sa se planga de existenta lor. Nu ducem lipsa de terase, dar eu nu pot fi taliban, nu pot fi de acord cu terase in orice loc. Nu e nicio intelegere intre mine si dl Stoia„, tine sa precizeze primarul Nicolae Robu.
CITESTE SI: Viceprimarul Traian Stoia: In curand vom avea terase in cateva parcuri din Timisoara. Vezi in care!
Pareri
O tara de manelisti. Ce poti sa te astepti? Altii au terenuri de sport si piste de alergat in parcuri.
Doamne fereste sa trebuiasca sa-ti cresti copilul in timisoara. Sa inhaleze praful de aici si sa se joace printre masini.
O sa ajungeti mai rau ca americanii. 99% obezi si bolnavi. Da poate e mai bine asa. O sa repopuleze zona cu oameni civilizati.
Se poate organiza o „petitie online” impotriva acestei initiative minunate? Se poate ocupa un ziar ca öpinia timisoarei” cu organizarea ?
Ar fi super…
si eu sunt de acord cu Bob in legatura cu petitia online impotriva acestei idiotenii…nu stiu cine a venit cu aceasta ideea foarte inteligenta de a transforma parcurile in locuri de ascultat manele…ca doar n-o sa auzi numai pink floyd…exact asta ne lipsea…birturi peste tot…
Nu ne trebuie locasuri de cultura ci birturi,la cat mai multe birturi.Oricum copii pe care ii plimbam prin parcuri cand vor creste tot la birt ajung.De dimineata pana a doua zi dimineata birturile(cluburile) sunt pline de tineri chiar si minori.Uite asa ii obisnuim prin plimbarile noastre cu birtul ca nu cumva sa aiba vreun soc emotional cand vor creste si vor descoperi birtul.
Pacat de orasul asta!Se pare ca toti din PMT sunt scalvii familiei Cristescu ,incepand cu Robu !Terasa in curtea primeriei !Culmea deschisa tot de un favorit al lui Cristescu ;terase in parcuri care vor fi ale cui?asa e !Tot al Cristesti-lor!Rusine Robu si Stoia !Sunteti doar niste pacalici pe care va josaca Cristescu cum vrea !Am votat sa scap de un cioroi nenorocit si am dat de niste jigodii nesimtite si vandute mai rau decat prostituatele de la C-lea Lugojului !