TIMISOARA. A fost inaugurat luni sistemul de inchiriere gratuita pentru cele 25 de trotinete cumparate de Primaria Timisoara.
Prima trotineta a fost folosita de primarul Nicolae Robu.
Deocamdata, trotinetele nu pot fi folosite mai multe de o jumatate de ora.
„Iata inauguram astazi al 7-lea subsistem al sistemului de transport public al Timisoarei. Avem tramvaie, troleibuze, autobuze, minibuze, biciclete, vaporase, si, incepand de astazi, trotinete. Acest sistem se cheama TrotTM si cuprinde pentru inceput 25 de trotinete si 3 statii. Am gandit ca cel mai potrivit este sa incepem cu functionarea si a unui astfel de sistem in zona studenteasca si avem o statie aici in mijlocul Complexului Studentesc, a doua statie la Universitatea de Vest si o a treia la Universitatea Politehnica, la grupul de facultati electrice. Sunt 25 de trotinete in sistem pentru inceput, dar ne-am propus ca in acest an sa mai cumparam inca 100. Vom vedea si care e gradul de utilizare, desigur avem asteptari ca el sa fie foarte ridicat pentru ca altfel nici nu am fi facut aceasta investitie. Trotinetele pot merge cu 25 km/h si au autonomie de 30 de km. Ele sunt luate gratuit de catre utilizatori, in baza cardului de abonat, intr-un fel sau altul, inclusiv cu regim studentesc la STPT. Studentii si elevii, dupa cum se stie deja, au din 2013 gratuitate pe toate mijloacele de transport public din Timisoara. Drept urmare acele carduri le pot folosi tot in regim gratuit si pentru utilizarea trotinetelor. O jumatate de ora poate fi folosita o trotineta. Vrem sa asiguram un rulaj cat mai mare. Distantele nu sunt mari in aceasta zona si consideram ca e potrivita o limita de timp de 30 de minute. Din mers ne vom adapta. Vom merge la un alt nivel, mai ales in ceea ce priveste informatizarea. Acum am folosit sistemul de gestiune informatica pe care il avem si la biciclete, cu statii de unde se ridica bicicletele, respectiv trotinetele si unde se depun. In urmatoarea etapa vom merge pe un sistem in care poti lasa trotineta unde vrei. Totul este monitorizat cu precizie pe sistem GPS. Ele vor ajunge sa fie imprastiate in oras. Vor fi luate, folosite si lasate intr-un loc civilizat, dar nu in statii neaparat, de unde pot fi luate de un alt utilizator. Acesta este sistemul cel mai utilizat in lume„, a spus primarul Nicolae Robu.
Pentru a folosi trotinetele, doritorii trebuie sa aiba un card emis de Societatea de Transport Public Timisoara, iar cu ajutorul aplicatiei dedicate, care functioneaza in sistemele iOS si Android, vor putea ridica trotinetele din statii.
Consilierul edilului, Catalin Iapa, a explicat cum se foloseste aplicatia TroTM pentru preluarea trotinetelor.
”Avem nevoie de un telefon mobil, pe telefon instalam aplicatia TroTM, dupa care intram in aplicatie si avem un buton Unlock. Apasam pe acest buton si telefonul ne cere sa scanam un cod QR. Acest cod se gaseste pe trotineta, iar dupa ce il scanam, trotineta se deblocheaza si putem pleca cu ea. Cand ne intoarcem la stand, apasam la fel pe butonul Lock de data aceasta, scanam codul de pe statie, statia se deschide, lasam trotineta, punem incarcatorul in trotineta pentru ca utilizatorul sa aiba baterie si am plecat. Pentru a avea cont in aplicatie, trebuie sa avem un card de la RATT si sa il introducem in aplicatie, alaturi de alte date personale, cum ar fi nume, prenume”, a declarat Catalin Iapa.
In prima faza, 25 de astfel de trotinete electrice au ajuns la Timisoara, in urma cu cateva saptamani si au costat 125.000 de lei, cu tot cu sistemul de rastele. Ele au o autonomie de 30 de kilometri si pot rula cu pana la 25 de kilometri pe ora. Statiile in care vor fi amplasate trotinetele se afla, pentru inceput, in zona Complexului Studentesc. Astfel, una dintre statii este in fata cantinei politehnicii, una in zona Universitatii de Vest si cea de-a treia in zona Facultatii de Electronica si Telecomunicatii.
„Ne dorim sa dezvoltam acest subsistem de transport, al saptelea de pe raza municipiului Timisoara, pana in anul 2020, astfel incat sa ajungem la 225-250 de trotinete electrice. Ne dorim sa acoperim intr-un mod cat mai mare municipiul Timisoara in ceea ce priveste amplasarea de rastele, de statii„, a precizat directorul STPT Nicolae Bitea.
Pentru anul acesta, reprezentantii STPT au prevazut in buget cumpararea a inca 100 de astfel de trotinete electrice, iar odata ce acestea vor fi achizitionate, autoritatile planuiesc sa extinda raza de folosinta in cat mai multe parti din oras.
VIDEO: George Stefanita
Pareri
sunt tare curios daca primarul nostru iubit are abonament la STPT.
Retardat
Timișoara este plina de mizerie și praf. Idiotul asta nu vede nimic, trăiește pe alta lume(Facebook). Sper…ca nu mai îl votează timișoreni!
Pletosul vopsit care a dat în mintea copiilor e asistat de lingaul iapa care ii canta in struna . Sa nu ne miram ca Timisoara a ajuns plina de gunoi , praf, muste , tantari.
Mai specialistilor, uitati ce se poate cumpara cu 500 ron de pe emag si faceti o mica comparatie cu trotinetele lui robu, ca sa va dati seama cum se fura in tara asta,
https://m.emag.ro/trotineta-electrica-smart-balancetm-sb50-viteza-maxima-25-km-h-autonomie-60-km-timp-incarcare-6h-baterie-detasabila-suspensie-fata-spate-putere-motor-1000w-me005/pd/DP835KBBM/?ref=graph_profiled_similar_1_1&provider=rec-go&recid=rec_golang_49_dbcd9182281dc7c05e081cb966becab9_1554134469
Lae Trotinetă nu scapă un prilej de a se face de cacao ! Lăudaroşenia se de băiat de la ţară nu îi dă pace !
Din nou, niște bani aruncați pe apa sâmbetei, ca de altfel marile investiții ale psihopatului de Bocsig. Dragi prieteni timișoreni, chiar nu știe nimeni un doctor psiholog sa îl internam pe psihopatul asta comunist? Chiar nu vedeți în ce hal a adus cretinul, asta orașul? Unde sunt marile proiecte și investiții ale retardatului de care vorbea pana odinioară? Chiar nu își face nimeni pomană sa ii dea medicamentele și sa îl ia în cămașă de forță și internat la Gătaia? Ce trebuie trotinete când orașul e praf și pulbere și nu mai sunt nici pistele de biciclete în stare buna sau inexistente? Cretinul va îngropa orașul pana la sfârșitul mandatului în haos, gunoaie, mafie din primărie și creștinism absurd.
Retardatul, se sclerozeaza pe fiecare zi ce trece. Aici sunt banii dumneavoastră din majorarea impozitului, fraierilor.
In poze se vede o gloaba si o iapa.Cu acest serviciu, de azi,gloaba vopsita ar putea renunta la Mercedes si sa isi deplaseze hoitul la primarie ,pe trotineta,deoarece nu mai are scuza ca transpira ca pe bicicleta.Sper ca sunt multumiti timisorenii unde se duc banii lor.
Ptiu….rupeti-ai gatul ,Laie,sa ma prinzi de c( ) oaie.
CIPRIAN JICHICI ARE PROFILUL POTRIVIT PT A CONDUCE TIMISOARA CI NU FOLKISTUL ASTA PENIBIL
Pentru acuratetea informatiilor din comentarii, cred ca nu apare nici o doamna Iapa in fotografii. Banuiesc ca in poze domnul primar Robu si domnul director al STPT Bitea Nicolae, chiar daca pare ireal faptul ca primarul si directorul se dau cu trotinetele. Din pacate acesti doi indivizi au dus ilarul la cote pe care un om normal cu greu le poate intui, ei alaturi de multi altii numiti prin diverse posturi de conducere in toate institutiile, regiile si alte unitati publice. In urma cu cativa ani actiunile acestor indivizi ma faceau sa zambesc sau chiar sa rad, dar acum imi dau seama ca de fapt este dramatica situatia lor si a noastra. Domnul primar Robu are la dispozitie bugetul anual al Timisoarei (parca undeva in jurul lui 300 milioane de EURO, iar domnul Bitea conduce un serviciu public vital pentru municipiu – transportul public. Iar ei se dau cu trotinetele si fac interviuri ca sa ne explice cum muncesc ei pentru binele cetatenilor. Kafka e pistol cu apa. Nu imi mai vine nici sa zambesc.
Calcul scurt: actiunea cred ca a durat in jur de o ora, la ea au participat cel putin 7 angajati ai primariei sau ai STPT, salarizarea orara medie a lor banuiesc ca este undeva pe la 50 lei (primarul parca are undeva la 1000 lei/zi) rezulta 350 lei cheltuiti pentru imagine publica. In plus carburant pentru transportul angajatilor prezenti, pentru disponibilizarea microbuzului STPT etc. Per ansamblu banuiesc ca totalul costurilor acestei actiuni a fost undeva peste 1000 lei. Pentru ce?