Libertate, te iubim! Expozitia Druckeria cu fotografiile din zilele Revolutiei de la Timisoara, realizate de Constantin Duma, va asteapta la Iulius Town

TIMISOARA. Chiar daca Primaria Timisoara nu a socotit ca se califica sa fie sustinut financiar pentru programul Capitala Culturala, proiectul Asociatiei Suporterilor Timisoreni Druckeria pentru TM2023 a fost realizat cu sprijin din comunitate.

CITESTE SI: Druckeria, dupa ce proiectul sau nu a primit finantare de la Centrul de Proiecte al Primariei Timisoara: Li s-a parut ca cerem prea putini bani si ne-au certat ca nu am trecut onorarii pentru echipa. In schimb, primeste bani o asociatie care asigura ajutoare de inmormantare

Este vorba despre o expozitie foto de exceptie cu cadre realizate de Constantin Duma in zilele Revolutiei. Vernisajul a avut loc sambata la Iulius Town Timisoara si a fost insotit de un concert rap alaturi de Cedry2k, DJ K-Lu, Pietonu, Dani Tobe si DOXA.

O imagine face cat 1.000 de cuvinte. E un cliseu, da, insa nu poate fi aplicat pentru orice fotografie. Ca sa „vorbeasca” atat de mult, o imagine trebuie sa fie surprinsa la exact momentul potrivit, de un fotograf iscusit, iar fotografiile realizate de Constantin Duma in timpul Revolutiei din 1989 de la Timisoara indeplinesc cu brio toate aceste conditii.

Constantin Duma este fotograful pe care toti timisorenii il cunosc, indiferent daca sunt constienti de asta sau nu. Il cunosc pentru ca fotografiile sale ilustreaza viata cetatii de aproape cinci decenii. A fost acolo pentru a surprinde, pe film sau digital, toate momentele importante din istoria recenta a orasului, iar Revolutia din 1989 a fost cu siguranta cel mai important. in primele zile ale Revolutiei din 1989, a simtit, instinctiv, ca e vorba de evenimente care trebuie neaparat imortalizate pentru posteritate. Acceptand pericolul, pentru ca un fotograf risca sa fie „luat la ochi” de toate taberele implicate in evenimente, a iesit in strada inca din primele zile ale revoltei populare.

A surprins momente tensionate si dramatice, apoi euforia din 20 decembrie 1989, cand Timisoara a devenit primul oras liber de comunism din Romania. Arhiva contine, insa si imagini dure, cu cei care s-au sacrificat pentru noi, ceilalti„, transmit reprezentantii Asociatiei Suporterilor Timisoreni Druckeria.

Expozitia foto poate fi vizitata in piateta MyTown, Iulius Town Timisoara, la intrarea spre Iulius Gardens. Locatia este usor accesibila, fiind situata la intersectia str. Al. I. Cuza cu str. Aristide Demetriade. Proiectul a fost implementat din fonduri proprii ale asociatiei si cu sprijinul companiilor din comunitatea locala, expozitia foto ramanand montata pana pe 31 martie 2023.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Era bine dacă ştiam că vine cedry2k înainte de eveniment, nu am găsit nicăieri în presă, nu urmăresc pagina de facebook druckeria.
    Mi s-a părut mai reuşit evenimentul făcut din iniţiativă particulară decât altele bugetate de curatorii TCCE.

  2. Druckeria… O bizarerie. Faptele bune nu exclud tâmpeniile de stadion. Suporteri, microbiști… Prea au acaparat burgul… Inițial, mov sau lila peste tot, sub Orza și Ciuhandu. Mai apoi, blasfemie… Drumul Revoluției, cu urlete de maimuțe, frustrate că nu mai au stadion. Vă asigur că în 1989 tonalitatea de pe străzi era cu totul alta. În fine, spectacol pueril. Dar, repet, mulțumesc pentru implicarea în unele fapte bune. În rest, din ce țin minte, pentru încurajare: Recaș nu e Poli.