Acestia patruleaza acum pe strazile capitalei Tripoli si incearca sa recastige punctele strategice. In aceste conditii, consiliul de securitate al ONU a reactionat cu un prim set de sanctiuni.
ONU a hotarat ca Ghaddafi nu va mai avea acces la conturile deschise in strainatate si nu va mai putea sa se aprovizioneze cu arme si munitie.
„Libia e libera, jos macelarul!” – Imagini dramatice continua sa soseasca din Libia. Cativa barbati au fost raniti de gloante in timp ce protestau intr-o suburbie a capitalei. Localnicii spun ca Ghaddafi pacaleste adolescenti, tentandu-i cu bani si masini.
In estul controlat de revolutionari, populatia descopera libertati pe care nu le-a avut niciodata. Ca aceea de a fi informata. Revolutionarii din Al Marj, la 90 de kilometri de Tripoli, au pus mana pe un post de radio. Insusi imamul orasului a luat microfonul.
„Vrem ca regimul sa fie schimbat, dar nu vrem varsare de sange si crime, vrem libertate neconditionata. Vrem ca regimul sa se retraga pasnic”, a declarat imamul Sanoussi Al Sharif Abdullah.
La est de Tripoli, fortele lui Ghaddafi au incercat fara succes sa recastige controlul asupra unei baze aeriene strategice.
Situatia din tara afecteaza catastrofal economia. Libia nu prea are specialisti, iar exodul strainilor a lasat fara personal industria petroliera si constructiile.
Tocmai de aceea, comunitatea internationala s-a abtinut sa adopte sanctiuni economice impotriva Libiei, de teama ca acestea vor face mai mult rau populatiei. Ghaddafi va fi insa lovit destul de dur de inghetarea averilor lui din strainatate si de embargoul asupra vanzarilor de arme si munitie, decise sambata seara de Consiliul de Securitate al ONU. Cativa prieteni tot ii mai raman insa: liderii antiamericani din America Latina.
„Din toata inima ma rog pentru Ghaddafi si pentru pace in Libia”, a declarat Hugo Chavez.