Liceele din Timisoara sa inceapa orele la 9.00, iar scolile generale la 8.00. Propunerea viceprimarului Latcau, cu o saptamana inainte de inceperea anului scolar

TIMISOARA. Pentru ca traficul din oras sa nu mai fie blocat, cursurile elevilor ar trebui sa inceapa decalat. O spune viceprimarul Ruben Latcau, care a anuntat ca, in cadrul unei sedinte care a avut loc cu toate institutiile implicate in organizarea inceputului de an scolar, a propus ca liceele din Timisoara sa inceapa cursurile de la ora 9.00, iar scolile generale de la ora 8.00.

CITESTE SI: Se cauta firme care sa amenajeze doua toalete inteligente cu peste 90.000 de euro bucata in zona centrala la Timisoara. Primaria a lansat licitatia

Pentru al treilea an consecutiv, impreuna cu Prefectura, am pus in discutie decalarea orelor de incepere a scolii. Noi credem ca ar fi un lucru foarte important pentru oras sa existe o decalare in programul de incepere a scolii. Liceele pot sa inceapa la ora 9 si scolile generale la ora 8, in asa fel incat sa putem sa reducem aceasta presiune care apare intr-un interval de jumatate de ora in aceleasi intersectii din oras.

Cred ca e mai importanta viata orasului si modul in care functioneaza decat greutatea de a schimba niste ore pentru cativa profesori, pentru ca, pana la urma, aceasta initiativa de a avea decalate inceperea de cursuri la scoli ea sta si este blocata doar din perspectiva de refacere a programului pentru profesori.

Cred ca si profesorii pot sa beneficieze de un astfel de program care sa permita, practic, o incepere etapizata a scolilor, lucru care ar duce si la un trafic mai putin congestionat dimineata si, practic, cu totii am pierde mai mult timp blocati in aceleasi intersectii. Vorbim, pana la urma, de locurile unde sunt marile scoli, unde dimineata traficul este in intregime blocat timp de jumatate de ora, de la 8 fara un sfert pana la 8 si un sfert, cat isi duc parintii copiii la scoala„, a spus viceprimarul Ruben Latcau.

Pe de alta parte, modificarile pe care le propune viceprimarul sunt imposibil de pus in practica.

Conform regulamentelor aflate in vigoare, ora de incepere a cursurilor este reglamentata prin lege.

In regulamentul in vigoare, scrie foarte clar ca astfel de modificari nu se pot face decat pe o perioada determinata de timp si la cererea directorului unitatii de invatamant. Deci trebuie sa existe o justificare.
Si eu m am gandit ani de zile la acest aspect. Ne putem aseza la discutii, dar, deocamdata, functionam conform legii
„, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro Aura Danielescu, inspector general al ISJ Timis.

Anul scolar va incepe in 11 septembrie, iar in prima zi de scoala, ceremoniile de deschidere sunt, in mod normal, organizate la ore diferite. Apoi, scoala va incepe de la ora 8.00, pentru cei care studiaza de dimineata.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. in sfarsit a zis si asta ceva util. pacat ca nu se poate pune in practica

  2. Ce ușor se spală incompetenții pe mâini pentru a rezolva probl traficului în oraș… Finalizați toate șantierele deschise și părăsite! Problema nu e data de liceeni, ci de clasele primare, elevi ai căror părinți ii duc cu mașinile la școală…

  3. Ba nu doamna, ii urcam in autobuz si le spunem unde sa coboare…eventual si o pancarta, sa-i preia invatatoarea!
    Ganditi inainte sa scrieti aberatii.

  4. Pe ce studiu se bazeaza când sustine ca aceasta schimbare de orar reduce traficul?
    Daca, dimpotriva, prelungeste cu inca o ora aglomeratia?

  5. Nu stiu daca are sau nu influenta asupra traficului, dar in acest fel au si bietii copii timp sa-si revina mai bine dupa seara din club.

  6. Omu e clar de pe alta planeta si in afara subiectului. Cei mari, de la liceu, folosesc in majoritate mijloace de transport in comun, restul sunt lasati de parinti in drum spre lucru…deci nu exista nici o descongestionare. Infractorul Latcau a vrut doar sa dea o petarda benigna de presa ca sa mai iasa si el in evidenta.

  7. 🤣🤣🤣🤣

  8. Cati ani au mers elevii de la scolile si liceele aflate in renovare la kilometri distanta de scoala unde s-au inscris? Aia a fost legal. Sau cursuri dupa-masa pentru clasele care trebuiau sa fie dimineata conform aceleiasi legi. Tot „legal” a fost. 50% dintre elevi n-ar mai veni dimineata la scoala carpiti de somn, daca s-ar incepe de la 9. Profesorii la fel. Cica nu se poate ca „e lege”, n-a facut-o al de Sus, cine a facut-o o poate modifica.

  9. Uite cine vorbește Latau care nu are liceul termina. Mă și întreb cu a ajuns asta viceprima fara liceu.
    A plecat Robu Mobu a venit Fitzy pitzy cu gașca lui. Aceeași Mărie cu altă pălărie.

  10. Cu școlile e OK, cu joburile părinților e problema. Program de lucru după 8, 9. Boieri. Și de la stat, și de la privat. Miorlăiala e că au copii și că trebuie să -i ducă la școală. După aia, la job. Ba să -i și scoată de la școală, pauză de părinte. In ciuda acestor favoruri sociale, avem copii tot mai tâmpiți.

  11. Mai nou fiecare repetent ajunge sa-si dea cu parerea??? Cine nu a dat pe la scoala nu stie ca intotdeauna scoala a inceput de la ora 8:00. Dar santierele incepute si nefinalizate nu au ca efect ingreunarea traficului?? Mai putin si scapam de voi. Incompetentilor!!!!

  12. Ca de obicei dacă nu bagi puțin botul la șeful ți-e frică că-i pierzi gustul !
    Bă te ești unul dintre cei mai proști postaci pe care îi are usr-ul !

  13. Lațcău asta e rupt de realitate, e de o prostie rară. A făcut el vreun studiu de impact, sau pe ce isi bazează propunerile ? Sau orice bou ajunge sa își dea cu părerea despre copii ? Mai bine s-ar ocupa de santierele din oraș, deschise și nefinalizate. Ca sa nu mai spus ca e atat de idiot individul, incat nici nu știe ca propunerea lui imbecila e și ilegală. Pt asta ar trebui, într-un stat civilizat, SA FIE DAT AFARA.

  14. „Clasele primare si partial 5,6 ” îngreunează traficul, nu liceul
    Dar majoritatea parintilor ii lasa in drum spre serviciu
    Cum in multe locuri ora de incepere este flexibila nu s- ar modifica mare lucru doar s-ar prelungi aglomerația
    Dar ora mai tirzie la care ajung copii acasa, evident oboseala deoarece parintii care LUCREAZA( nu au idei ) oricum ii trezesc mai repede, iainte de a pleca ei ” pe 8 ” la seviciu.
    Cind nu avem ce face, ne vin idei, care prin la cei ce cu asta se ocupă

  15. So uitie cum őĺáɓä care conducea autoturismul cu permisul suspendat a ajuns sa faca reguli in invatamant.

  16. Romanu’ are o vorba, sa te fereasca Dumnezeu de prostul harnic.

  17. Simplu ar fi o administratie competenta. Care sa faca lucrari edilitatre in timp util si complet, cu cap si coada, cu subiect si predicat. NU totul aiuria si haotic cum se intimpla acum. Deoarece nu e cazul rezultatul se vede cu ochiul liber. Sa mor io daca mai votez in viata mea cu asemenea incompetenti. Pe persoana fizica.

  18. Ce spune el este greu de implementat la noi pentru ca:
    La noi romanul isi duce copilul cu masina la scoala si toti vor la scolile cele mai bune deci la cel putin 3-4 km distanta.
    La noi patronul face boturi (in cel mai bun caz) daca-i zici ca de maine nu mai vii de exemplu la 8 la lucru ci la 9. Consecinta a ce am scris mai sus.
    Legat de ;ucrarile anapoda prin oras pot zice atat:
    1. Daca nu s-a facut nimic de la revolutie pana acum … e clar ca acum cand se face toti urla si sunt nemultumiti de aglomeratie.
    2. Sa nu uitam ca in Romania nu avem proiecte care sa se termine la termen, daca cineva imi arata un oras unde toate proiectele sau macar 75% din proiecte s-au terminat la termen atunci pot sa zica ca la Timisoara sunt incompetenti mari. Dar in Romania maxim 1% (cu indulgenta) din proiectele de infrastructura se termina la termen. Ca sa nu zic cate din acest 1% sunt corect executate fara de exemplu crapaturi in asfalt dupa 2-3 luni…

  19. @toti: Spunea un parinte despre lacheu: „Sau orice bou ajunge sa își dea cu părerea despre copii ?”.
    Citind comentarile, da domnule, se pare ca da…

  20. Cea mai mare tampenie. In primul rand elevii de liceu sunt mai mult decat capabili sa vina singuri. Sau parintii din USR isi aduc copilul de 12 ani pana in fata liceului?
    Latcau sau ce sa faci cand esti repetent – iti dai cu parerea despre educatie.

  21. Largiti drumurile la MINIM 4 benzi (2 pt fiecare sens) peste tot unde este fizic posibil, si grabitiva cu lucrarile, de ce nu se lucreaza si noaptea? Zici ca se lcura cu lingurita, Chinezii deja ridicau un orsa nou intreg pana reparati voi un drum.

  22. @Mimi
    Ba, din contră! Îngustați asfaltul, replantați mulți copaci, desființați oribilitatile din Libertății și Bălcescu. Prioritare să fie trotuarele, copacii și transportul în comun! Mimi, un secret: nu știi să scrii. Sau ești excesiv de nervoasă. În ambele cazuri, lasa-te de șoferie.

  23. Tot Lătrău si tot prost.
    Cei mai multi elevi de liceu merg singuri la scoala, cu busul sau tramvaiul.
    Kinderii din gimnaziu sunt debarcati in clasa de catre parinti si, automat, acolo e problema. La ora 8 va fi la fel de aglomerat.
    Lătrău e la fel de vizionar precum Moș sau Halin Nimica… Cand gandeac astia traficul, e grav, e compromis.

  24. Incompetentilor!
    Faceti drumurile practicabile mai repede.
    Clujul o sa aiba metrou, noi ce avem?