Liceele din Timisoara unde s-a picat pe capete la Bac ii aduc pe profesori din vacanta sa-i mediteze pe elevi pentru sesiunea de toamna

TIMISOARA. Dascalii de romana, matematica, fizica, biologie sau chimie sunt adusi din vacanta la scoala ca sa-i mediteze pe elevii care au fost respinsi la Bacalaureat.

Munca benevola face parte din fisa postului si din obligatiunile de serviciu, spun directorii unor licee unde foarte putini elevi au trecut examenul national de maturitate sau niciunul nu a reusit sa promoveze.

Pe de alta parte, pe internet, anunturile de meditatii pentru sesiunea din toamna a Bacalaureatului au aparut ca ciupercile dupa ploaie.

Vacanta mai scurta, concediu amanat si ore tinute cu elevii care n-au promovat Bacalaureatul. Asa arata orarul profesorilor de limba romana, matematica, biologie, dar si de alte materii, de la liceele cu promovabilitate sub 1% la examenul national.

“Dirigintii s-au ocupat de organizarea unui calendar al meditatiilor pe timpul verii. Din luna august, elevii vor putea veni zilnic, intr-un program de sase ore, la meditatii la materiile unde au fost respinsi. La noi, cea mai mare problema a fost la matematica”, ne-a spus Adriana Georgeta Anton, directorul Grupului Scolar Industrial Electrotimis. Aici, promovabilitatea a fost sub un procent. Aproximativ 150 de elevi sunt asteptati sa participe la orele particulare care vor avea loc la sediul unitatii scolare. “Este o activitate benevola din partea cadrelor didactice. Tuturor ni se pare normal sa-i ajutam pe elevi pana la terminarea liceului”, a adaugat aceasta.

La Grupul Scolar CFR Timisoara a fost afisat la vizier un anunt care-i vizeaza pe elevii respinsi la Bacalaureat. “De astazi au inceput inscrierile pentru sesiunea din toamna a examenului. Noi ii anuntam de orarul meditatiilor pe toti cei care se inscriu. Acestea incep din 14 iulie si se intind pana in 20 august. Sunt programate cam doua sedinte la fiecare materie pe saptamana. Profesorii repeta temele de Bacalaureat. Elevii au exact programarea acestora si se prezinta la cele pe care simt ca nu le stapanesc”, a explicat organizarea lunilor de iarna directorul Marius Gheorghe Huzoiu.

El a mentionat ca si in timpul anului scolar, la meditatiile date de profesori nu toti elevii s-au prezentat, unele sedinte desfasurandu-se in compania a cel mult 4-5 elevi interesati. “Sa luam limba romana, spre exemplu. Din trei profesori, cel putin unul va asigura orele de meditatii, ca sa poata fiecare sa aiba si concediu”, a specificat directorul grupului scolar. El a completat ca este obligatia de serviciu a dascalilor sa se prezinte la meditatii peste vara.

O situatie asemanatoare este intalnita si la Grupul Scolar Auto din Timisoara. Cu o promovabilitate sub 1%, cadrele didactice de la mai multe discipline ii vor pregati pentru sesiunea din toamna a Bacalaureatului pe elevii respinsi, aproximativ 190 de tineri fiind asteptati. “In functide concediu, meditatiile au inceput si vor continua pana la inceperea Bacalaureatului din toamna. Romana, matematica, biologie, chimie sau fizica sunt materiile la care profesorii vor sustine meditatii. Cadrele didactice nu sunt platite, munca lor este trecuta in fisa postului”, a indicat Miriana Iancovivi Wolf, directorul unitatii de invatamant.

Meditatiile private au impanzit internetul

Rezultatele foarte slabe inregistrate la sesiunea din acest an a examenului de Bacalaureat le-au dat idei de retunjire a venitulor dascalilor. Astfel, la limba romana, matematica, geografie si biologie, anunturile de meditatii pentru pregatirea elevilor sa promoveze bacalareatul in sesiunea din toamna au luat cu asalt internetul inca de la afisarea rezultatelor.

Care sunt preturile?

Indiferent de disciplina la care sunt meditati liceenii, profesorii cer intre 20 si 40 de lei pe sedinta. O sedinta se poate intinde intre o ora si jumatate si doua ore, in functie de optiunea meditatorului.

“Meditatia se tine la domiciliul meu. Sedinta costa 35 de lei si dureaza o ora si jumatate. Acum, daca merge bine sedinta si il vad ca prinde bine ce-i predau, ne mai putem intinde pana la doua ore, pretul ramanand acelasi”, ne spune o profesoara de limba romana din Timisoara care a postat un anunt pe internet. Insistand pe ideea de promovare a Bacalaureatului, profesoara a spus ca va conta foarte mult nivelul la care se afla deja candidatul.

“Daca e de 4-5-6, il aduc sigur la un nivel de trecere a Bacalaureatului. Daca e mai bun, atunci il pot aduce pana la 9 sau chiar 10 la limba romana. Sa stiti ca nu e asa de greu. Trebuie doar sa citesti cu putina atentie si sa fii indrumat spre detaliile care fac diferenta. Multi tocmai de asta au scris “Ultima noapte de dragoste…” in locul uei piese de teatru pentru ca nu au recunoscut niste indicii din cerinta. Dar asta o vom stabili dupa ce vad ce nivel are baiatul”, ne-a spus meditatoarea.

Nici la matematica situatia nu sta foarte diferit. Un dascal ce ofera “meditatii pentru examenul de bacalaureat sesiunea toamna 2011” cere 40 de lei pe o sedinta de doua ore.

“Vine la mine si ii dau un test sa vad de ce nivel e. Pe urma vorbim de nota de la Bac. Indiferent de nivel, va asigur ca va trece examenul. Acuma, zece nu va pot promite daca nu stie carte”, ne spune profesorul de matematica. El a tinut sa specifice ca meditatia are loc cu un singur elev, “eventual cu doi, daca sunt de acelasi nivel”, dupa cum ne dezvaluie. Doua sedinte pe saptamana ar fi ideale pentru a asigura promovarea examenului de Bacalaureat, sustine dascalul.

Un parinte care vrea sa-i ofere meditatii copilului trebuie sa scoata din buzunar pentru patru saptamani de meditatii la o singura disciplina, de doua ori pe saptamana, cel putin  250-280 de lei. Venitul unui profesor cu un salariu de 800-900 de lei pe luna este frumos rotunjit daca are cativa elevi la meditatii.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Dar elevii nu pot incerca sa invete singuri??Sau au uitat si tabla inmultirii???
    Mai bine se descurca la messenger cu chestii de ..lol…

  2. Funeriu are Bac-ul luat din a doua sesiune.A cazut la scris in Franta si a dat si oral.Are suficient .Echivalent in romana nota 6 si e ministru.

    • Ti-e ciuda ca nu ai intrat in politica,pentru o functie in Guvernul lui Papura Voda??
      Nu fii trista,ceea ce noi stim si am invatat la scoala si BOGATIA noastra sufleteasca noua NU ne-o ia nimeni!!!!