Liceenii romani au dat televizorul pe Facebook

Primul lucru pe care il fac mare parte dintre elevii de liceu cand se intorc de la scoala este sa deschida computerul, de preferat pagina personala de Facebook. Tot mai multi adolescenti se simt mai bine in fata computerului decat in compania prietenilor, potrivit ultimelor sondaje

„Cred ca jumatate din clasa mea, inclusiv eu, si cam 20% dintre colegii mei din tot liceul sunt dependenti de Facebook. Nu este foarte bine, imi propun sa fac ceva si aman, din cauza ca stau prea mult pe Facebook. Am inceput sa intru pe Facebook mai intai, cand ajung la PC, si nu sa-mi verific e-mailul. Daca nu am acces doua zile la fb, simt ca nu mai traiesc. stiu ca nu e bine, dar incerc sa ma cumpatez”, este marturia unui licean pe forumul site-ului sigur.info.

Dependentii de internet sunt recunoscuti dupa numarul de ore pe care le petrec in fata computerului si, mai ales, pentru ca aleg sa stea in fata tastaturii in defavoarea altor activitati in aer liber sau intalniri cu prietenii.

63% dintre elevi deschid computerul cum ajung acasa

Ultimul sondaj realizat in domeniu arata ca varsta de la care incepe „prietenia” cu computerul scade, astfel ca un sfert dintre liceeni au spus ca si-au in ceput experienta cu calculatorul in cei sapte ani de-acasa. in plus, cand ajung acasa, 63% dintre elevi deschid computerul, in defavoarea televizorului sau a altor activitati cu prietenii.

„Se pare ca televizorul, care era in topul preferintelor tuturor pana nu demult, a fost devansat mult de computer. in plus, daca ar fi sa renunte la ceva, liceenii aleg sa renunte la role sau skateboard, decat la computer”, completeaza Irinuca Vaduva de la ECDL Romania, compania care a realizat sondajul printre liceenii din Capitala. La studiu au participat peste 3.500 de elevi din 33 de institutii de invatamant.

Cat priveste Facebookul si ce lelalte retele de socializare, specialistii considera ca acestea pot deveni periculoase pentru copii. „Unu din sase copii intra pe internet pentru a posta poze si informatii personale, iar pro portia creste la liceeni: unu din doi intra pe site-uri de socializare si posteaza date personale, dar nu isi protejeaza profilul”, explica Teodora Stoica, coordonator al proiectului sigur.info.

Aceasta le atrage atentia parintilor ca deseori nu sunt suficient de atenti la comportamentul copiilor pe internet. „Parintii au tendinta de a subestima timpul petrecut de copiii lor la computer, majoritatea crezand ca acestia stau doar in jur de doua ore. Cand un copil petrece mai mult de patru ore este o problema, mai ales cand neglijeaza alte activitati, precum iesitul cu prietenii sau o iesire in parc cu parintii”, spune Teodora Stoica.

Din scutece, la tastatura

Iar numarul orelor de stat cu nasul in calculator este in crestere in cazul adolescentilor romani. Aproape jumatate dintre liceeni isi petrec mai mult de patru ore pe zi in mediul virtual, in timp ce alti aproape 40% stau cate doua ore in fata computerului.

„Pentru ca incep sa stea la calculator de la varste fragede, majoritatea se considera foarte buni in ceea ce priveste abilitatile de a-l utiliza. Daca ne uitam insa la ce anume il folosesc mai des, adica pentru a sta pe internet, pentru chat, jocuri, muzica si filme, in defavoarea activitatilor de programare, atunci ne indoim de aceste abilitati”, mai arata Irinuca Vaduva.

Doar 14% dintre copii isi mananca timpul in fata calculatorului, facandu-si teme si proiecte pentru scoala. „M-am bucurat cand am vazut ca internetul e folosit pentru teme, sper doar ca nu sunt copiate de pe site-urile de referate”, completeaza Brandusa Bogdan, inspector de informatica in Capitala.

Exista si particularitati de gust in ceea ce priveste fetele si baietii. Pasionati de jocurile pe calculator, baietii prefera sa-si dedice timpul acestei activitati recreative, in timp ce fetele, mai constiincioase, stau la computer ca sa-si faca proiectele pentru scoala. Cu atat mai mult cu cat „Tehnologia Informatiei si Comunicarii” a devenit materie pentru proba practica a Bacalaureatului, profesorii trebuie sa fie atenti la felul in care copiii aleg sa utilizeze mijloacele moderne de comunicare, spun expertii.

„Toate semnalele de alarma primite prin intermediul raspunsurilor la chestionarele care au urmarit sa descopere cat de dependenti au devenit liceenii de computer ne fac sa ne gandim la modul in care putem sa integram evolutiei tehnologice inevitabile, careia nu ne putem opune, mobile convingatoare pentru tineri, astfel incat tehnologia sa nu denatureze educatia sanatoasa a copiilor”, conchid reprezentantii ECDL, in prezentarea sondajului.

De la discutiile fata in fata, la F2F

Cum si „obiceiurile” in ceea ce priveste utilizatul calculatorului s-au schimbat, nici limbajul folosit nu mai este acelasi. Daca in urma cu cativa ani era suficient sa stii cateva prescurtari de baza pentru a te intelege cu prietenii in conversatiile pe chat, ca sa tii pasul cu vremurile, trebuie sa mai adaugi in vocabular cateva dintre abrevierile necesare unui „chatuitor” care se respecta.

Pe langa cmf (ce mai faci? – n.r.), pls (please – n.r.) sau cv (ceva – n.r.), acum trebuie sa te pui la punct si cu ce inseamna AATK (Always At The Keyboard – n.r.), AFAIR (As Far As I Remember – n.r.), BAK (Back At The Keyboard – n.r.), BBL (Be Back Later – n.r.), BBN (Bye Bye Now – n.r.), BBS (Be Back Soon – n.r.), BBSL (Be Back Sooner Or Later – n.r.), B-DAY (Birthday – n.r.), BRBRB (Bathroom, Be Right Back – n.r.), CC (I Understand – n.r.), F2F (Face To Face – n.r.), G4U (Good For You – n.r.), GF (Girl Friend – n.r.), H/O (Hold On – n.r.), HW (Homework – n.r.), H8 (Hate – n.r.).

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.