Eveniment care a luat amploare in judetul Timis inca de la prima editie, Job Shadow Day le ofera liceenilor de clasa a XI-a si a XII-a posibilitatea sa afle daca le place o slujba sau alta. Elevii vor sta, pret de o zi, in umbra angajatilor unei companii din domeniul pe care s-au gandit sa-l imbratiseze, odata liceul absolvit. Elevii merg la Politie, Judecatorie, companii IT, mass-media, banci, Prefectura, Primarie s.a.m.d. Si stau in preajma angajatilor acestora. Afla cum este desfasurata activitatea in institutia sau firma in care le-ar placea sa lucreze. Daca le place, pot urma facultatea in domeniu, daca nu pot opta pentru alta directie.
„La editia din 2010, prima organizata in Timis, 600 de liceeni s-au inscris. Cei mai multi din tara. Anul trecut am avut 757 de liceeni, dintr-un total de aproape 2.000 in tara, iar in acest an ne asteptam sa primim peste 1.000 de elevi de liceu“, ne spune Camelia Mot, profesor la Colegiul Tehnic AZUR si coordonator local in Timisoara al proiectului.
Daca in 2010 au fost interesate 57 de companii sa aiba elevi in „umbra“ angajatilor lor pentru o zi, in 2011 numarul acestora a trecut de 80. Mai mult decat atat, fiind o campanie bazata pe voluntariat, unele firme au ajutat organizatorii cu logistica.
„Prin Job Shadow Day, elevii afla raspunsurile la cateva intrebari care ii macina in aceasta perioada a vietii lor: Ce vreau sa devin dupa ce termin scoala? Care este cel mai potrivit loc de munca pentru mine?, dar si companiile sunt ajutate sa ia legatura cu realitatea scolara, cu elevii care vor fi angajatii de maine: Cum vor fi viitorii angajati? Cu ce cunostinte pleaca din scoala? Ce asteptari au tinerii de la viitoarea lor cariera?”, ne spune Camelia Mot.
Conform unei analize asupra solicitarilor tinerilor la editia de anul trecut, dar si a celor de anul acesta, cei mai multi dintre elevi opteaza pentru profesii ca: medic, specialist IT, economist, arhitect, jurnalist sau politist. Editia din acest an a Job Shadow Day va avea loc in 4 mai. Inscrierile incep din luna martie.
Bogdan Georgian Donu, clasa a-XI-a, Liceul Teoretic “William Shakeaspeare” a spus ca „deschiderea comunitatii locale si a mediului de afaceri timisorean fata de problema orientarii noastre spre viitoarea profesie, s-au concretizat in ziua de shadowing“.