Liceul J.L. Calderon din Timisoara ar putea fi reparat pe banii norvegienilor. Cum va reusi primaria sa-i obtina?

TIMISOARA. Reabilitarea liceului J.L. Calderon din Timisoara ar putea costa, dupa o prima estimare, aproximativ 2,5 milioane de euro. Cum Timisoara nu are acesti bani, administratia ar putea recurge la fonduri norvegiene.

Viceprimarul Dan Diaconu a spus ca fondurile norvegiene sunt, de fapt, bani de la tarile mai dezvoltate din Europa, care nu fac parte din Uniunea Europeana, dar care contribuie la bugetul acesteia prin asa-numitele ”fonduri norvegiene”. Una dintre tarile la care face referire viceprimarul este chiar Norvegia, tara care a refuzat de doua ori aderarea la UE.

Asadar, la Liceul J.L. Calderon din Timisoara s-au finalizat lucrarile de proiectare, astfel ca urmeaza sa inceapa reabilitarea efectiva. Autoritatile se gandesc sa incerce sa obtina aceste ”fondurile norvegiene” care sunt destinate Romaniei si Bulgariei pentru lucrari de patrimoniu. Si cum scoala se incadreaza in cerinte, aceasta este prima solutie.

Daca proiectul va fi castigator, intregul liceu va fi reabilitat. 2,5 milioane de euro costa lucrarea”, a anuntat Diaconu.

Cea de-a doua solutie este tot ”galeata ” Uniunii Europene…de unde nu prea reusim sa scoatem mare lucru. Dar visam cu ochii deschisi ca se va desarta si in Timisoara cat de curand. Aceasta in conditiile in care toata Romania a reusit in 2012 sa atraga din fondurile europene sub 4 miliarde de euro.\

Ce sunt fondurile norvegiene?

Prin Acordul pentru Spatiul Economic European (SEE), trei state non-membre ale Uniunii Europene, respectiv Norvegia, Islanda si Liechtenstein, fac parte din Piata Interna Europeana si contribuie la dezvoltarea sociala si economica prin intermediul granturilor SEE si norvegiene, de care beneficiaza 15 state membre din estul, centrul si sudul UE. Norvegia este principalul stat donator, contribuind cu 97% din totalul finantarilor.

Obiectivele majore ale granturilor SEE si norvegiene sunt reducerea disparitatilor sociale si economice in Spatiul Economic European si intarirea relatiilor bilaterale dintre statele donatoare si cele beneficiare.

Fondurile sunt mult mai usor de accesat prin comparatie cu fondurile europene.

Au fost lansate in Romania la sfarsitul lunii octombrie 2013 dupa ce in perioada 2009-2011 s-au purtat mai multe negocieri intre Romania si Norvegia si s-a incheiat un Memorandum. Iar Romania beneficiaza de peste 300 de milioane de euro, finantare nerambursabila.

Fondurile sunt distribuite prin 22 de programe in cadrul carora vor fi dezvoltate proiecte în urmatoarele domenii: protectia mediului, societate civila si imbunatatirea conditiilor sociale pentru populatia roma, justitie si afaceri interne, sanatate, afaceri ecologice, cercetare, cultura si patrimoniu.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. bani din norvegia… politicieni cersetori! si pe urma va suparati ca toata europa va critica de cersetorie!…:) neispravitilor..

    • Stimate domnule/doamnă.
      Vreau să vă reamintesc în textul pentru acre dvs. faceți niște afirmații vreau să vă răspund conform comentariul de mai sus, orice stat aderat la UE are dreptul legal să ceară sprijinul financiar din partea altor state aderate la UE pentru a-și trage fondurile la el în stat sau oraș, municipiu, județ, etc.
      Menționez acum dacă un politician are de unde să i-a resurse financiare acuma ce se prezumă că noi toți suntem chiar niște cerșetori,a trebui să vă adresați strict pe persoana dvs. și nu la adresa a miilor de oameni din toată țara.