Licitatie de 5 milioane de euro. Se cauta un constructor care sa reabiliteze un liceu aflat in plin centru, la Timisoara

TIMISOARA. Tencuiala cazuta de pe ziduri, elementele decorative picate si acoperis deteriorat. Asa arata de ani buni Liceul Emanuil Ungureanu din plin centrul Timisoarei.

CITESTE SI: Cele mai periculoase cartiere din Timisoara. Unde au dat hotii si talharii cele mai multe lovituri in pandemie, cand luni la randul oamenii au stat acasa 

Primaria Timisoara a reusit sa obtina fonduri europene inca din 2019 pentru a reabilita imobilul, iar acum se cauta un constructor care sa se ocupe de refacerea cladirii care e veche de mai bine de un secol.

Primaria Timisoara a semnat in 2019 contractul de finantare cu ADR Vest, iar valoarea totala a proiectului este de 32.948.274, 33 de lei, la o valoare eligibila de 29.336.879,86 lei si valoarea nerambursabila de 4.732.038,70 lei. Proiectul nu vizeaza doar reabilitarea exterioara a cladirii, ci si cea interioara, dar si achizitia de echipamente IT care sa usureze procesul de invatare al elevilor.

Municipalitatea a lansat deocamdata licitatia pentru proiectare si executie in Sistemul Electronic de Achizitii Publice, in incercarea de a gasi o firma care sa refaca fatadele, interioarele, instalatiile, acoperisul.

Valorea estimata a contractului este de 20.354.327 lei fara TVA, adica putin peste 5 milioane de euro cu TVA. Firma care va castiga licitatia are la dispozitie 21 de luni pentru a reabilita cladirea liceului Ungureanu, din care 3 proiectarea si 18 executia.

Data pana la care pot fi depuse ofertele de catre companiile interesate este 9 martie.

Construirea cladirii Liceului Emanuil Ungureanu a inceput in 1899, dupa planurile intocmite de arhitectul Albert Vigh. Imobilul a fost edificat de antreprenorul timisorean Eduard Reiter.
A fost prima cladire ridicata pe locul fostelor ziduri si bastioane ale cetatii din vecinatatea castelului Huniade, care fusesera daramate cu putin timp inainte.

Fosta scoala oraseneasca de meserii, astazi colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu”, are o fatada realizata în stil clasic si o intrare marcata de trei arcade. Daca parterul iese în evidenta prin bosajele realizate pe zidarie, cele doua etaje sunt decorate cu pilastri terminati in capiteluri corintice. In interior s-au amenajat spatii mari si luminoase, pe langa salile de clasa fiind prevazute atelierele necesare si multe alte anexe.

Cladirea a fost inaugurata la 1 septembrie 1900, in prezenta ministrului maghiar al Educatiei, si s-a dovedit a fi extrem de folositoare orasului, caci numarul ucenicilor a crescut de la an la an. Intre cele doua razboaie mondiale aici a functionat singura scoala de arte si meserii care pregatea mestesugari pentru intreg Banatul.

In timpul regimului comunist. liceul a fost transformat in scoala medie tehnica pentru electroenergie si electrotehnica, dobandind, in 1958, numele de Scoala „Electromotor”, iar în 1975 a devenit liceu industrial, pastrandu-si acelasi nume.

sursa foto: mercytimisoara.com

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Nu-i interesant ca doar un an le-a trebuit sa ridice aceasta cladire, alora cu tehnologia din 1899, iar acum s-o renoveze se propune 21 de luni. Facem pariu ca nu va fi gata in 2 ani? Eu cred ca le va trebui minim 3 ani. Sa fiti sanatosi, sa apucati minunea!