TIMISOARA. Va fi inzestrata cu lucrari de pictura biserica parohiala de la Manastirea Izvorul Miron de la Romanesti, din judetul Timis, cunoscuta si drept ‘Voronetul Banatului’.
Arhiepiscopia Timisoarei organizeaza o licitatie si asteapta ofertele de la pictori de categoria I. Acestea trebuie insotite de un CV si portofoliu de lucrari ce urmeaza a fi analizate in sedinta Consiliului manastiresc peste trei saptamani.
„MĂNĂSTIREA IZVORUL MIRON – ROMÂNEȘTI, Arhiepiscopia Timișoarei, organizează licitație pentru adjudecarea lucrărilor de pictură a bisericii parohiale (a fresca), pentru pictori categoria a I-a.
Pictorii interesaţi vor prezenta parohiei, până cel târziu 22.07.2024, ofertele de execuție însoțite de CV-ul şi portofoliul de lucrări, acestea urmând a fi analizate în şedinţa Consiliului mănăstiresc din data de 23.07.2024, de la ora 18:00.
Ofertele se vor trimite la adresa: MĂNĂSTIREA IZVORUL MIRON-ROMÂNEȘTI, sat. ROMÂNEȘTI, comuna TOMEȘTI, nr. 71, jud. Timiș. Persoană de contact: stareță – monahia Harisa Cruceanu, tel. 0741 707722„, transmit reprezentantii Mitropoliei Banatului – Arhiepiscopia Timisoarei.
In 1910, dupa ce a mers sa sfinteasca biserica din Faget, Miron Cristea, Episcopul Caransebesului si viitorul prim Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane a facut o vizita canonica in eparhie. Cu acest prilej, la 23 iulie, in fata a zece mii de credinciosi, a savarsit Sfanta Liturghie in aer liber, in dreptul unui izvor cu apa calda tamaduitoare. In amintirea zilei si a importantei vizite, oamenii au numit locul Izvorul Miron. Au inaltat acolo o troita si, apoi, o biserica si o cladire pentru calugarii care aveau sa formeze o mica manastire. Cel care a deschis lista ctitorilor a fost insusi Elie Miron Cristea, care a donat 1.000 de coroane si, in cinstea caruia, pana astazi, biserica poarta hramul Sfantului Ilie Tesviteanul.
Biserica a fost construita in forma de nava, din piatra si caramida, pe o fundatie de piatra. Abia dupa 1979, cand s-au inceput lucrari de reparatii pentru toate cladirile existente, s-au pregatit si peretii bisericii pentru pictura. Asa a devenit Manastirea Izvorul Miron cunoscuta drept „Voronetul Banatului”. De la cornise pana la soclu, biserica a fost impodobita complet, pe exterior – in registrul de sus fiind redate scene din minunile Mantuitorului, in cel din mijloc, sfintii mucenici, iar in cel de jos, icoana sinaxar a Sfantului Prooroc Ilie.
Paraclisul de iarna are hramul Izvorul Tamaduirii. O bogatie a manastirii este, din 1993, muzeul in care se gasesc icoane pe tabla, sticla si lemn, o cadelnita din Tara Sfanta, din 1965 si carti vechi.
Pareri
… pai oare cum au reușit sa fie atât de transparenți SLUJBASII ROTOFEI DIN CURTEA MITROPOLIE..!!!????
… POATE LE ZICE CINEVA CA NU DA BINE SA PARCHEZE NIMENI ÎN JURUL CATEDRALEI MITROPOLITANE TIMIȘOARA, și pt ca SLUJBASII ROTOFEI ORI UNI CU.. 66 MYR, NU PĂȚESC NIMIC DACĂ MERG PE JOS DE LA PARCAREA CU BANI, CARE E TOT A MITROPOLIEI