Lift exterior la Spitalul Judetean Timisoara, special pentru bolnavii unei singure sectii. Planurile pentru ultima clinica ramasa nemodernizata

TIMISOARA. Inca de la inceputul anului trecut, conducerea de atunci a spitalului pornise demersurile pentru a obtine acreditarea pentru reluarea transplantului renal, iar acum se pregateste terenul pentru implementarea mai multor proceduri obligatorii in vederea acreditarii Centrului de Transplant la Spitalul Judetean Timisoara.

CITESTE SI: Personalul e extenuat. Cele 5 boxe de la Sectia de Mari Arsi din Timisoara, cea mai mare din Romania, sunt ocupate permanent, iar medici si asistente avem doar pentru 3 

Centrul de Transplant Renal din Timisoara ar urma sa functioneze in cadrul Sectiei de Urologie a Spitalului Judetean, ultima ramasa de reabilitat. Aici, lucrarile au inceput in urma cu 2 ani, insa primul constructor care a castigat licitatia a intrat in faliment si nu a mai putut duce la bun sfarsit proiectul. A fost organizata o noua licitatie, in urma careia a fost desemnat un nou castigator, iar lucrarile au fost reluate. E nevoie insa de schimbari insemnate in proiectul initial de modernizare.

S-au reluat din decembrie lucrarile acolo. Problema era urmatoarea. Consiliul Judetean alocase pentru modernizarea sectiei circa 7,5 milioane de lei. Ei bine, in cei doi ani de cand s-a anuntat asta s-au cheltuit, in total, doar 900.000 de lei. Anul acesta, am obtinut de la ei (CJT, n.r.), cel putin pentru primele 2 trimestre, am cerut 2,5 milioane pentru ca am promis ca pe aceia ii voi cheltui. Si cu promisiunea ca, dupa rectificare, daca voi reusi sa ii cheltui, voi primi mai mult. De ce? Am fost pe sectie, am vorbit cu domnul conferentiar Cumpanas, m-am interesat si care e situatia cu acele firme, si am inceput sa regandim putin, pentru ca, realist vorbind, felul in care fusesera proiectate lucrarile nu dadea nicio sansa acreditarii de Centru de Transplant Renal. Ca sa indeplinesti conditiile de acreditare pentru Centrul de Transplant Renal, tu nu poti doar sa ai niste saloane separate pentru pacienti, trebuie sa ai circuite separate. Pentru ca pacientul care este cu imunitatea 0, ca sa poti sa ii pui un rinichi nou, nu il plimbi prin sectie unde ai infectii, nu il duci cu aceleasi lifturi cu care duci alti pacienti la blocul operator. In prima faza asta era ideea. Am reununtat si facem schimbari de proiectare. Vom face cel mai probabil un lift exterior, pe aripa mare a Judeteanului care va deservi exclusiv aceasta sectie si care va duce exclusiv la blocul operator destinat transplantului. Bineinteles ca merita investitia. La noi in tara doar la Cluj se face transplant de rinichi, iar noi avem zeci de cazuri de copii, nu doar de adulti, care necesita transplant de rinichi si care stau internati luni sau ani de zile la spitalul de copii pe dializa si asteapta locul la Cluj. De ce sa nu facem si noi aici?„, a spus Raul Patrascu, managerul Spitalului Judetean Timisoara, in INTERVIURILE TIMISOAREI.

Intrebat cand anume ar putea fi complet reabilitata Sectia de Urologie, astfel incat sa fie pregatita pentru Centrul de Transplant Renal, directorul unitatii medicale este optimist.

Depinde de cat de repede voi putea face sa decurga lucrarile. Daca pana la rectificare se cheltuie acesti bani, atunci vom mai avea inca 3 milioane de cheltuit. Eu as vrea sa dau drumul sectiei la sfarsitul anului, cel tarziu. In acelasi timp in care facem sectia, echipa domnului profesor Cumpanas se va deplasa, probabil in vara, la Barcelona, unde este un cunoscut centru de transplant, tot in decursul procedurii de acreditare, pentru ca in decursul acestei proceduri echipa de transplant trebuie sa-si faca experienta. Ei bine, am realizat un parteneriat cu centrul din Barcelona. Medicii din cadrul colectivului de Urologie se vor deplasa acolo, vor observa si vor efectua cateva interventii, iar mai apoi echipa din Barcelona va veni aici si va face la fel. Dar cand vor veni inapoi, va trebui sa fie gata sectia. De-asta nu vreau sa ma hazardez sa dau un orizont de timp, dar eu imi doresc ca pana la sfarsitul anului„, a precizat Raul Patrascu.

Astfel, este posibil ca primul transplant renal sa fie facut la Timisoara in 2021, la exact 40 de ani de la primul transplant de rinichi de la un pacient decedat facut vreodata in Romania, la Timisoara, in 1981, de profesorul Petru Dragan, si la 14 ani de la ultima procedura de acest fel realizata la Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.