TIMISOARA. Idei multe, unele bune, dar si grosolanii si exprimari intr-un limbaj de cartier. Asa poate fi caracterizata intalnirea oamenilor de cultura cu reprezentantii Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana(ATCC), ce a avut loc luni seara la Primaria Timisoara.
Ceea ce trebuia sa fie o intalnire in care oamenii de cultura sa isi impartaseasca ideile cu conducerea ATCCE s-a transformat in mai multe randuri intr-un adevarat circ.
Dupa mai multe remarci si reprosuri, deranjat de faptul ca nu i se da dreptate, fostul ambasador Vasile Popovici a uitat ca sta la masa cu personalitati ale vietii publice din Timisoara si a inceput sa arunce vorbe grele.
In timp ce Simona Neumann, directorul executiv al Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana, raspundea intrebarilor, Popovici a intrerupt-o, spunandu-i ca are varza in cap.
„Ai varza-n cap” a fost remarca fostului diplomat de carier. „Va rog sa nu ma tutuiti si sa nu-mi spuneti ca am varza-n cap, eu nu v-am jignit. Va rog foarte mult, domnule Popovici. Ati fost diplomat”, a spus Simona Neumann.
Dupa o scurta pauza in care directorul Asociatiei si-a reluat ideea, Popovici a rabufnit din nou.
„Pe cine luati de prosti? Oamenii astia sunt oameni… Doamna Simona Neumann, unde scrie in BID, cand scrie ca trebuie facuta comisia? Spuneti dumneavoastra cu gurita dumneavoastra”, a insistat Vasile Popovici.
„Per ansamblu, a fost o discutie foarte buna, mie imi place sa fiu in mijlocul timisorenilor, am fost in nenumarate alte intalniri cu alt gen de grupuri, de alte profesii, si de fiecare data au fost si idei bune. Dar, cu atat mai mult cu cat a fost intalnire cu sectorul cultural, ma astept ca pe viitor sa nu existe exprimari care aduc atingeri la demnitatea personala a unui om, pentru ca libertatea de expresie si de opinie sunt garantate intr-o democratie atata timp cat ele nu aduc atingere demnitatii umane a altcuiva”, a spus Simona Neumann la finalul discutiilor.
Pe de alta parte, aceasta a subliniat faptul ca, desi multora li se pare ca implementarea proiectului Timisoara Capitala Culturala Europeana bate pasul pe loc, juriul de experti de la Bruxelles a apreciat felul in care se deruleaza activitatile.
„Intr-un fel, m-am bucurat sa aud din gura altor persoane foarte multe lucruri, pentru ca ele exista, sunt planificate, sunt in planificarea noastra. Ceea ce trebuie sa se inteleaga este ca nu se pot face toate lucrurile in primul an. Este un program extraordinar de complex. Timisoara nu a mai trecut prin aceasta experienta. Fiecare poate sa aiba o parere sau o idee pe o componenta din acest proiect, dar per ansamblu, aceste componente trebuie unite. Aceasta planificare exista. Lucruri care nu s-au facut anul trecut se vor face anul acesta si la anul. Exista o entitate la nivel european care are expertiza de a verifica daca facem ceea ce trebuie si cand trebuie si am trecut prin acest control. Faptul ca nu s-au facut unele reforme in asociatie anul trecut, noi am spus lucrul acesta in cadrul acelei evaluari si am si prezentat un calendar cu privire la cand vom face reformele respective. Nu a avut absolut nimeni sa ne reproseze. A lua dosarul de candidatura, a lua raportul juriului care e, de fapt, un instrument de lucru pentru noi, si a diseca, in afara unei intelegeri a unui context, serveste unei discutii publice, dar pana la urma, tot noi, Asociatia, va trebui sa gasim momentul oportun in care se vor implementa unele lucruri”, a incheiat Simona Neuman, directorul executiv al ATCCE.
In urma intalnirii de la Primaria Timisoara, urmeaza sa fie punctate cele mai importante idei pe care le-au prezentat participantii.
„Eu cred ca exista mai multe concluzii si consider ca intalnirea a fost foarte benefica pentru mai bunul mers al lucrurilor cu proiectul Timisoara Capitala Europeana a Culturii. Dincolo de meritul de a castiga competita si de a fi gandit proiectul de candidatura, trebuie sa acceptam ca au fost si scapari in ceea ce priveste comunicarea cu oamenii exponentiali din cultura timisorena, cu actantii culturali si cu simplii cetateni, care si ei trebuie sa fie informati, chiar este extrem de important sa fie informati asupra proiectului, pentru ca, in definitiv, am vorbit mereu despre un proiect al comunitatii, si trebuie sa nu ne limitam la vorbe care suna bine, ci sa punem in practica. Trebuie sa intelegem ca trebuie sa cream cadrul de implicare a mult mai multor persoane in acest proiect, atat la nivelul partii ce face obiectul monitorizarii si este asumata prin dosarul de candidatura, cat si mai ales in tot ceea ce inseamna conceptul largit de Capitala Culturala Europeana. Oricine aude sintagma aceasta are foarte mari asteptari, si noi trebuie sa ii dam continut in acord cu asteptarile pe care oamenii simplii, oamenii implicati in cultura, le au. Nu traim vremuri ale unanimitatii, diversitatea e naturala si benefica, nu se intampla nicio tragedie daca procedam cu deschidere si cu transparenta. O sa inteleaga fiecare ca e loc si in acest proiect, cum este in orice, pentru foarte multa lume, dar nu pentru toata lumea. Important este sa procedam obiectiv, dupa criterii, si nicidecum discretionar, clientelar”, a spus Nicolae Robu, primarul Timisoarei.
Saptamana viitoare, in 13 februarie, va avea loc prezentarea proiectului de activitati culturale pe anul 2018. Evenimentul va avea loc la Aula Magna a Universitatii de Vest, unde au fost invitati din nou si oamenii de cultura, pentru a-si da cu parerea despre programul propus pentru acest an.
CITESTE SI: In acorduri de pian, la Aeroportul din Timisoara. Surpriza pregatita de Filarmonica Banatul pentru pasageri