LITVEST 2024. Literatura ca urgenta in… Timpuri Noi

Cea de a XIII-a ediție a LitVest e o mărturie despre, deopotrivă, norocul și ghinionul, șansa și neșansa literaturii și lecturii în…Timpurile (tot mai) Noi pe care le trăim. Două dintre evenimentele-pilon, Lecturi aprinse (lecturi în surse inedite de lumină) și text concerto-ul Timpuri noi, sunt organizate în parteneriat cu structuri din sfera gestionării situațiilor limită: Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Banat” al județului Timiș și Asociația pentru ATI „Aurel Mogoșeanu”.

Scriitoare și scriitori din Columbia, Cuba, Honduras, Polonia, România, S.U.A., Turcia vor citi și dezbate: în baruri și cluburi, piețe publice și licee. Literatura în lumini diferite și inedite: ale (giro)farurilor ISU Banat, ale Pixel TM și Heaven Club, ale sălilor de clasă. Literatura în aer liber, (re)iluminată public în Piața Unirii și Piața Sf. Gheorghe. Și în acest an, LitVest are, ca invitat simbolic, un autor timișorean dispărut: poetul Marcel Turcu (1940-2014). O antologie definitorie din poezia sa va fi publicată de B.J.T. în noiembrie, ca parte a proiectului Retroscript.

Invitate & Invitați: Gökçenur Ç. (Turcia), Katherine M. Hedeen (S.U.A.), Rolando Kattan (Honduras), Natalia Malek (Polonia), Juan Manuel Roca (Columbia), Víctor Rodríguez Núñez (Cuba). România: Anca Chimoiu, Augustin Cupșa, Dinu Flămând, Ioan Matiuț, Viorica Răduță, Corina Rujan, Marcel Turcu (1940-2014).

LitVest este:

festivalul la care elevi din mediul rural citesc din mari scriitori ai lumii, alături de aceștia;

festivalul care îmbină dezbaterea, spectacolul de lectură și documentul estetic. Pictorialele în care scriitorii invitați apar ca personaje (hipnotiști, inchizitori etc.) sunt, din 2014, rulate în varii contexte expoziționale din țară și străinătate;

festivalul care duce – din 2012 – literatura în cele mai publice și creative contexte, prilejuind contactul publicului din cele mai diverse categorii socio-profesionale cu autori contemporani;

singurul festival literar românesc parte din Versopolis, cea mai importantă rețea europeană de festivaluri literare;

singurul festival literar timișorean care reunește concepte de eveniment (Pătura care citește, Lecturi aprinse etc.) preluate și organizate și în alte centre culturale;

primul festival literar timișorean care, prin proiectul Versopolis, atrage fonduri externe care să îi susțină dezvoltarea durabilă.

Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, propune și în acest an o (lec)tură de forță, cu toate conceptele-provocare din dotare și reconfirmă statutul de Capitală a lecturilor publice al Timișoarei.

Pătura care citește, cunoscutul picnic urban de lectură, va deschide, ca de fiecare dată, Festivalul. Cărțile gătite de sărbătoare vor aduna, în Piața Unirii, cititori din toate păturile sociale. Publicul manifestărilor noastre are un rol activ, este un „acționar” al evenimentului. Nu (doar) asistă, ci realizează lectura unor texte, o săvârșește. Categoriile de participanți reprezintă un veritabil eșantion, o Românie în miniatură. Incluziunea socială este vizibilă și prin atenția acordată tinerilor din școlile rurale, care citesc alături de mari poeți ai lumii.

Lecturi aprinse, proiect care promovează lecturile în surse inedite de lumină, va încerca să ilustreze, sub genericul Literatura ca urgență, starea în care se află literatura. Prin colaborarea cu ISU „Banat” din Timiș, se va citi în lumina (giro)farurilor mașinilor de salvare. În anii trecuți, s-a citit: în lumina farurilor de motocicletă, a torțelor, a reflectoarelor TV, a (giro)farurilor de mașini de poliție. În viitor… Vom trăi și vom vedea/ citi.

Text concerto este un concept unic în peisajul artelor festivaliere, propus de B.J.T. Cu scopul de a potența atât literatura, cât și muzica. Inserturile literare, realizate de o manieră neconvențională, contrapunctează fluxul muzical. Anul acesta va fi un text concerto cu Timpuri Noi, formația de muzică rock, fondată în 1983 la București. Printr-un parteneriat cu Asociația pentru ATI „Aurel Mogoșeanu”, cu inspiratul ei logo, Aenesthesia Rocks, vom ilustra cu asupra de măsură nevoia de resuscitare și reanimare a literaturii. Precedentele concerte-experiment au fost: Blazzaj, în Reflektor Venue (2018), Nightlosers, în Pub Manufactura (2019), Horea Crișovan (chitară) și Florin Cvasa (cajon), afară, în Piața Unirii, interiorul fiind în lockdown, ocupat de pandemie (2020), DJ K-LU, pe scena Muzeului Satului Bănățean (2021) Iris, în Club Heaven (2022), Damian Drăghici cu ale sale Meditații lăutărești, în Club Heaven (2023) și… să-i vedem, tot în Club Heaven, pe cei de la Timpuri Noi (2024).

Așadar, vineri, 27 septembrie 2024, ora 21:30, în clubul Heaven (str. Ripensia, nr. 40), vom avea un altfel de concert, cu Timpuri Noi și inserturi literare rostite de un actor. Intrarea este liberă. Pentru că Festivalul e și despre Libertate.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.