Localitatile de langa Timisoara unde gasesti cele mai ieftine si cele mai scumpe case ori cea mai variata oferta imobiliara

FOTO: ghidulbanatului.ro

TIMISOARA. Vor sa locuiasca in apartamente ori case noi, insa mai departe de tumultul orasului, si aleg sa investeasca in comunele din jurul Timisoarei.

CITESTE SI: Doua firme vor contractul de 4 milioane de euro pentru schimbarea in galben cu negru a doua fatade la noul campus Lenau din Timisoara, unde primaria a oprit lucrarile pentru ca nu i-a mai placut proiectul

Cererea pentru locuinte nou-noute in zonele rezidentiale din vecinatatea Timisoarei e in continua crestere, astfel ca dezvoltatorii nu mai prididesc cu ridicarea de blocuri si amenajarea de case in aceste zone.

Nu intamplator timisorenii se orienteaza spre aceste locuinte. Terenurile sunt la preturi mai rezonabile decat in oras, iar birocratia la primariile din jurul Timisoarei mult redusa cand vine vorba de obtinerea de autorizatii de constructie si tot felul de avize necesare.

Dumbravita, Sag, Mosnita, Sanandrei, Giroc, Sanmihaiu Roman, Ghiroda, Sacalaz, Dudestii Noi, Giarmata sau Remetea Mare sunt deja de multi ani o alternativa tentanta pentru timisorenii care vor sa plece din aglomeratie, zgomot si poluare si sa-si cumpere o casa la tara, la aer curat, unda sa aiba toate facilitatile orasului, la distanta cat mai mica de Timisoara. La fel de interesati sunt insa si de apartamente in blocurile noi din aceste zone.

Avantajele avute in vedere de cei care vor sa se mute din Timisoara in comunele periurbane sunt preturile mai mici la terenuri si case, suprafete adesea mai generoase si oportunitatea de a avea o curte cu propria gradina.

Potrivit specialistilor in imobiliare, in primele luni ale anului, interesul pentru proprietati in localitatile din jurul Timisoarei se mentine ridicat.

Oferta rezidentiala din periurban s-a dezvoltat treptat ca alternativa de locuire, initial la numarul limitat de case din interiorul orasului, pentru a atinge punctul culminant în pandemie cand a început sa rivalizeze cu apartamentele pe segmentul familiilor cu copii. De atunci, aceasta s-a diversificat, incluzand astazi case individuale, duplexuri, triplexuri sau case însiruite. 

Daca avantajul initial al ofertei în periurban a fost spatiul, astazi vorbim tot mai mult de preturi comparabile cu cele ale apartamentelor noi cu 3 si 4 camere situate în oras. De remarcat este, totodata, faptul ca noile aglomeratii periurbane atrag dupa sine o serie de investitii precum scoli private si gradinite, centre comerciale sau mari retaileri, iar în anumite cazuri autoritatile contribuie la dezvoltarea infrastructurii de transport în comun sau la amenajarea pistelor pentru biciclete. 

Avem astazi în periurban comune cu zeci de mii de locuitori, celebre fiind Floresti langa Cluj, Giroc si Dumbravita langa Timisoara, ecosisteme întregi care tind sa devina o alternativa viabila pentru orasul de 15 minute”, spune Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Unde gasim cele mai scumpe si cele mai ieftine case langa Timisoara

Asa cum se intampla si anul trecut, in continuare cererea cea mai mare se mentine pentru Dumbravita si Mosnita Noua.

Cumparatorii care vor sa se mute la casa langa Timisoara, dar nu vor sa plateasca mult pentru a-si schimba domiciliul, ar trebui sa-si orienteze cautarile spre Sanmihaiu Roman sau Remetea Mare, spun specialistii in imobiliare. Anul trecut, existau mai multe variante ieftine in aceste comune pentru cei care isi doreau o proprietate nu departe de oras.

Daca luam in considerare si suprafata de teren aferenta locuintelor scoase la vanzare in primul trimestru din 2024, se constata ca cele mai mari preturi sunt la proprietatile noi cu teren de cel putin 500 mp in Dumbravita, unde acestea ajung si la 2.457 euro/mp.

Cererea a crescut in Dumbravita comparativ cu anul trecut, in timp ce interesul pentru casele scoase la vanzare în Mosnita Noua a scazut usor la inceputul lui 2024.

Astfel, Dumbravita ramane deocamdata ‘vedeta’ zonei periurbane a Timisoarei, dar si una dintre cele mai interesante localitati la nivel national pe segmentul rezidential.

Cei interesati sa se mute in aceasta localitate cu o pozitionare privilegiata, in interiorul inelului centurii Timisoarei, au la dispozitie una dintre cele mai variate oferte din tara, Dumbravita ocupand pozitia a patra la acest capitol. Peste 600 de case au fost listate la vanzare aici in prima parte a lui 2024.

Cele mai multe proprietati din care pot alege cumparatorii care vor sa-si dea locuintele din oras pentru o casa la marginea Timisoarei pot fi gasite, insa, in Mosnita Noua, un pol puternic de dezvoltare rezidentiala in ultimii ani. De altfel, localitatea se pozitioneaza pe locul al doilea în topul national, cu aproape 770 de case de vanzare.

Oferta bogata atrage un numar important de potentiali cumparatori, iar pretul mediu pe care il gasesc aici cei care isi cauta o casa ajunge la 1.411 euro/mp, in crestere fata de anul trecut cand proprietarii solicitau suma de 1.358 euro/mp pentru locuintele scoase la vanzare.

In topul celor mai scumpe localitati de langa oras pentru timisorenii care vor sa locuiasca la casa intalnim si Giroc si Ghiroda, unele dintre cele mai bogate comune din Romania. Pretul mediu ajunge in cazul acestora la 1.551 euro/mp, respectiv la 1.441 euro/mp.

Un alt pol de dezvoltare care merita mentionat este Sag. Aici potentialii cumparatori pot gasi alternative mai accesibile, preturile mentinandu-se la acelasi nivel ca în 2023. Metrul patrat se vinde, in medie, cu 1.250 euro.

Cele mai ieftine case de vanzare in apropierea Timisoarei pot fi gasite in Sanmihaiu Roman, pretul mediu solicitat de proprietari in cazul lor fiind de 1.050 euro/mp. O alta varianta pentru cei care vor sa plateasca mai putin de 1.100 euro/mp este Remetea Mare.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Orasul de 15 minute? Ideea in sine e una sănătoasă, dar ce sa vezi, romanul prefera sa piardă cel puțin 2 ore zilnic in trafic. Cu toate ca s- a dat în funcțiune acea descarcare de pe autostrada, tocmai prin centrul Dumbrăvița, cică cu doua benzi, in zilele lucrătoare daca vii pe aceasta descarcare după ora 15, 30 si pana la 17, 30 nu ai nicio șansă să ajungi în centrul Timișoarei in mai puțin de 45 de minute. Sa nu vorbim de cartierele dincolo de Bega. Ai impresia ca unii lucrează dincolo de Dumbravita si se duc sa doarmă la Mosnita. Am înțeles ca si invers e valabila problema. Dimineata e nebunie si mai mare, mai ales în perioada in care se merge la școală. Prin urmare ce contează cel puțin doua ore pierdute in trafic, sau cele 15 minute? Sa nu mai vorbim de străzile cu sens unic in care mașinile sunt parcate si pe o parte și pe alta de abia ai loc sa treci printre ele. Romanul e bogat : are casa are masina si bani in banci, titluri de stat sau actiuni. Doar 63% din banii romanilor sunt dati credite ( si alea imobiliare sau consum, nu investitii care sa producă venituri), iar restul sunt bani lichizi. Nu va mai plângeți! Vine si mai rău.

    • Trebuie să fii nebun să cumperi casă în asemenea locații !!!!!!!!!!

      • Păi dacă de înnebunește primarul…

      • Dezvolta!
        Cred ca vorbesti aiurea.

  2. „…iar birocratia la primariile din jurul Timisoarei mult redusa cand vine vorba de obtinerea de autorizatii de constructie si tot felul de avize necesare.” Asta se vrea o lovitură dată lui Fritz. Logică zero. Penibilă slugărnicie a OT, la o grămadă de stăpâni.

  3. Centurile cu o banda pe sens si descarcarile putine de pe autostrada limiteaza mobilitatea celor din periurban. In Timisoara s-a mers pe pincipiul unu’ incarca doi descarca, un primar a creeat benzi noi de masini, celalalt benzi noi de biciclete. Avem si linia de cale ferata prin buricul targului care schilodeste orasul. Infrastrctura sanatoasa pt. anii ’70 din comunism, din pacate nu s-a reusit de catre contemporanii nostrii o ajustare in ceea ce priveste mobilitatea urbana.

    • Păi dacă unul este incompetent și nu face ceea ce trebuie dar face ceea ce nu trebuie pentru că vrea să își impună viziunea asupra orașului, nu e de mirare.

  4. Da, super ieftine casele din jurul Timisoarei, sute de mii de euro sa stai pe ulita in namoale, cu fosa septica si cu presiune mica la apa. Articole platite de imobiliare si dezvoltatori. De banii astia iti iei casa prin Germania, Olanda, cu credite la dobanzi mici de 1%, mai terminati cu preturile astea exagerate ca deja e penibil.

  5. Zonele periurbane populate de catre cei din judetele limitrofe Timișului ,CS , MH, GJ , HD și transformate în dormitoare ale Timișoarei , un haos urbanistic , social , rutier . Și încă tot mai vin .

    • Lasa ca stai tu la cutiuta din placi de beton primita de mamaie de la Ceasca, dar macar esti din judet, nu ca altii…

      • Ea da,dar parintii

  6. Ea da, dar parintii sigur nu subt timisoreni, majoritatea locuitorilor au venit la invazia conunista din moldova si acum dau lectii de civilizatie si nationalism. 95% din locuitori sunt „vinituri”, cei care am fost nascuti si crescuti in noile cartiere ale orasului stim cel mai bine, la scoala aveam colegi cu parinti din toate zonele tarii. Vacabtele umpleau trenurile spre moldova, oltenia si ardeal.