Locuitorii a inca 12 comune din Timis vor fi alertati de sirene in caz de inundatii sau incendii catastrofale

TIMIS. Pentru a evita tragedia din anul 2005, cand judetul nostru a fost lovit de inundatii, autoritatile judetene vor sa instaleze sirene in comunele ce ar putea fi afectate de ape.

Timisenii vor stii cand se apropie viitura de casele lor pentru a putea fugi din calea acesteia.

Locuitorii din Manastiur, Margina, Tomesti, Faget, Dumbrava, Balint, Belint, Giera, Gavojdia, Ghiroda, Ortisoara si din Satchinez vor auzi si ei  sunetul sirenelor ori de cate ori gospodariile lor se afla in pericol. De anul viitor, cele 12 sirene electronice ar putea fi functionale in judet, printr-un proiect facut in colaborare cu Serbia, in total fiind folosite 2,3 milioane de euro, contributia CJT fiind de 37.200 de euro.

„In toata lumea civilizata exista o asemenea pregatire in modul de realizare a alertarii populatiei in situatii delicate. Sirene mai avem la ora actuala montate, dar sunt punctuale, la Surduc. De exemplu, unul dintre locurile unde in situatii de urgenta, ele pot fi puse in functiune, la primaria Traian Vuia si comunele in aval pana la Balint, care au posibilitatea ca sa fie alertate prin aceste sirene”, a spus Titu Bojin, presedintele Administratiei Bazinala de Apa Banat.

Si presedintele CJT, Constantin Ostaficiuc, spune ca proiectul este unul necesar in Timis, mai ales avand in vedere nenorocirea din 2005.

„In mod normal, noi incercam sa dam cat mai mult posibil infrastructurii de aparare contra situatiilor catastrofale specialistilor. Noi venim doar cu o contributie, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta gestioneaza acest sistem. Avand in vedere tragedia din anul 2005 din judetul Timis, trebuie sa ne pregatim pentru orice situatii catastrofale”, a spus Ostaficiuc.

Potrivit sefului apelor timisene, proiectul va fi extins in tot bazinul hidrografic al Banatului in urmatorii 2-3 ani.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.