Locurile minunate din Timis readuse la viata si puse pe harta turismului banatean. Mestesugurile ce nu sunt lasate sa piara

TIMISOARA. Case de pamant, ture de alergare, festivaluri si ateliere de copt paine in cuptoare de lut. Toate vor fi incluse intr-un amplu traseu turistic in Timis.

CITESTE SI: Noi imagini spectaculoase de pe Autostrada Liliecilor, Lotul 4 Lugoj – Deva. Cat mai este de lucru si cand vom patrunde cu masina pe soseaua de mare viteza. Foto 

Vorbim despre batranele sate din Dealurile Lipovei din judetul Timis. In comuma Bogda, satele Altringen, Bogda, Buzad, Charlottenburg, Comeat si Sintar adapostesc case facute din pamant, cu multa iscusinta, de mesteri sau de sateni la claca, si stau inca marturie a unui mestesug desavarsit al localnicilor de prin partile locului.

Impresionantele constructii din pamant au ajuns in atentia unor asociatii din judet si urmeaza acum sa fie incluse intr-un traseu incantator ce ar urma sa puna satele din comuna Bogda pe harta turismului banatean. Mai multe asociatii din judet au organizat deja o serie de evenimente in cateva locuri, precum festivaluri culturale, de arhitectura, dar si evenimente sportive. Toate acestea ar urma sa fie cuprinse intr-un calendar turistic ce va fi lansat in 2019 de catre Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului Timis.

‘Ceea ce incearca APDT Timis sa faca in acest context este sa puna accentul pe dezvoltarea turismului rural care are un potential imens de dezvoltare si este insuficient exploatata as spune, in Timis. Vom incerca sa coagulam tot ce exista deja ca activitati in zona, sa identificam impreuna cu primaria, producatorii locali locurile unde se poate dormi, unde se poate manca astfel incat sa creionam un produs turistic complet din toate punctele de vedere si de la anul sa reusim sa ducem mai multi turisti in zona. Eu as vrea ca la finele anului viitori sa avem un info trip organizat, un traseu al case;lor de lut cu opriri, cazare, degustare, pentru a fi cat mai complet’, a declarat Delia Barbu, directorul executiv al APDT Timis.

Casele de pamant in Bogda au fiecare cate o poveste. Erau ridicate pentru tineri, atunci cand se casatoreau. La constructia propriu-zisa participau mesteri, dar si toti vecinii.

‘Valoarea acestor case consta in primul rand in efortul depus de cei cre le-au construit. Se construiau in regim de claca, impreuna cu toti vecinii, casa se facea in momentul in care tinerii se casatoreau, deci se construia o singura casa de-a lungul vietii. Apoi mergeai si ii ajutai la randul tau pe vecinii care au venit sa te ajute, deci practica in sine este foarte valoroasa. Noi in Banatul rural le dam jos si in alte tari acum se construiesc constuctii contemporane cu pamant. Mestesugul nu mai este atat de cunoscut. Localnicii isi amintesc, insa nu mai prea sunt mesteri, iar acesta este un motiv pentru care le darama. Nu toata lumea le-ar da jos, insa nu mai au cu cine sa le reconditioneze’, a explicat Alina Negru, arhitect specializat in arhitectura de pamant.

In satul Buzad din comuna Bogda mai locuiesc acum permanent doar 150 de oameni. Turismul ar fi ca un colac de salvare pentru zona ce nu mai are forta de munca, unde insa traditiile din mosi stramosi nu au pierit… inca.

 

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Aia munceau cateva zile la o casa nu ca fraierii de acum care au credit pe 30ani pentru 50mp. Progres.