Locurile minunate readuse la viata si puse pe harta turismului, in Banat. Cetatile si fortificatiile din Timis intr-un circuit de poveste

TIMISOARA. 1000 de kilometri doar in Timis, pentru a cunoaste istoria locurilor. Reprezentantii Asociatiei pentru Dezvoltarea Turismului Timis si cei ai Asociatiei Ariergarda, au pus pe harta turismului din Timis zeci de cetati, situri si fortificatii, pentru a le face cunoscute turistilor iubitori de aventura.

Intr-un eveniment, desfasurat la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Regele Mihai I al Romaniei” din Timisoara, a fost lansat un pliant care descrie detaliat cateva dintre cele mai improtante cetati, situri, valuri romane ori fortificatii, dar si coordonatele geografice, pentru a inlesni drumul turistilor spre descoperirea patrimoniului istoric al regiunii.

„Sunt 23 de obiective in pliant, sunt vreo 30 si ceva pe care le-am prezentat asociatiei. Ca sa le vedeti pe toate este nevoie sa parcurgeti o mie de kilometri. Obiectivele vizate inseamna o mie de kilometri. Fiecare traseu se termina intr-o fundatura. In jurul tau, aparent, nu vezi nimic. Aceste fortificatii sunt atat de vechi si asimilate de peisajul inconjurator incat la prima vedere nu zici ca e ceva acolo”, a spus profesor-inginer Ioan Gropsian, din partea Asociatiei Ariergarda.

 

Aceasta este a doua harta realizata de cele doua asociatii, in incercarea de a aduce turistii mai aproape de latura istorica a Banatului.

„Acest material este al doilea dintr-o serie realizata in colaborare cu Ariergarda. Aceasta harta se va afla in info centrele turistice din Timisoara si din judet. Este un material care a permis prezentarea doar a unei parti a acestor obiective. Dincolo de aparitia acestui material, aceasta cercetare pe care am reusit sa o facem a permis identificarea unor probleme existente legate de aceste obiective. Intentionam sa ne adresam comunitatilor locale, primariilor, ca sa incercam sa intervenim cel putin pentru igienizare locurilor in care se afla aceste cetati, ca sa fie accesibile celor interesari sa le vada”, a spus Delia Barbu, director executiv al APDT Timis.

In pliantul „Cetati si fortificatii din Banat” sunt prezentate Cula de la Ciacova, Situl de la Cornesti, Situl de la Unip, Cetatea de la Satchinez, Situl de la Remetea Mare, Cetatea de la Opatita si cetatea Cenadului, dar si multe alte asezari istorice.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.