Lorenzo Cristian: „In Romania nu poti sa traiesti doar din magie“! Citeste un interviu cu timisoreanul care i-a cucerit pe romani cu talentul lui!

Lorenzo Cristian Stancu – Are 30 de ani si este magician profesionist din 2007. Inainte de a face magie a fost dansator si chiar a facut striptease in Timisoara si Ibiza. A devenit celebru in toata tara dupa ce a participat la emisiunea Romanii au talent, unde a ajuns pana in semifinale.

______________________________________________________________________________________

Cum ai ajuns sa faci magie?

La inceput am fost la fel ca orice privitor de magie. Am vazut niste numere de magie si mi-au placut foarte mult, mi-au trezit interesul. Am incercat sa ma documentez, sa obtin informatii despre magie, dar mi-a fost foarte greu… Undeva pe la paisprezece ani am invatat primele tehnici. In timp le-am exersat, le-am perfectionat cat se poate de mult ca sa obtin cat mai multe efecte noi.

Dar ti-ai dorit de mic sa faci asta? Ai visat sa ajungi magician?

Cand am fost mic aveam alte vise. Desi imi placea magia, nu am visat sa devin magician. De exemplu a fost o perioada cand imi doream sa fiu soldat in trupele speciale, in Legiunea Franceza…

Cum ai invatat trucurile? Ma gandesc ca nici un magician nu le dezvaluie…

Din punctul meu de vedere iti spun ca, la ora actuala, Romania este foarte saraca in ceea ce priveste cultura magica. Nu exista materiale educative din care sa poti sa inveti. Nici macar astazi nu exista. Primele tehnici le-am invatat de la fratele meu. Erau niste tehnici cu cartile. Cei mai multi magicieni incep cu tehnici cu cartile.

De ce? Este mai usor?

Nu este mai usor, dar cu ajutorul cartilor poti sa faci o varietate foarte mare de efecte de magie. De exemplu, eu astazi, doar cu un pachet de carti si fara nimic altceva pot sa tin un spectacol de trei ore. Pachetul de carti este cel mai bun accesoriu al unui magician.

Inainte de a fi magician profesionist ai fost si dansator, chiar si striper…

Da. Am crescut in Timisoara si am fost in mai multe trupe de dans… Trompy, Fly Dance cred ca erau pe atunci. Am avut un unchi care era foarte bun coregraf, a lucrat si la Opera, acum a decedat – Dumnezeu sa il ierte – si el m-a indrumat. Am facut dans modern, breakdance, rapp, ce era la vremea aceea. Apoi, la 18 ani, am intalnit un alt profesor, care avea grija de trupa Fly Dance si el mi-a propus sa incep sa lucrez cu el in cluburile de noapte din Timisoara, ca si striper. Dupa primii doi ani, mi-am facut eu o trupa de striptease, alcatuita din baieti care mergeau la sala – erau mult mai sportivi decat mine. Dupa aceea am plecat in Spania, in Barcelona si mai apoi in Ibiza.

Si in Spania ce faceai? Striptease?

Vezi, in Spania, viata de noapte, petrecerile sunt mult diferite de cele de la noi din Romania. Ei sunt foarte obisnuiti sa organizeze petreceri private. Si la aceste petreceri sunt foarte la moda spectacolele de striptease, indiferent daca danseaza o domnisoara sau un barbat…  E la fel la nunti, la zile onomastice, inclusiv la asa-numitele “Fiesta del Pueblo”, sarbatorile orasului – cum sunt Rugile la noi in Banat. Si mergeam la aceste petreceri si faceam striptease. La o astfel de petrecere am intalnit un magician care venise acolo la fel ca si mine ca invitat. Dupa spectacol, i-am spus ca si eu fac magie… M-a pus sa ii arat, i-am aratat, si a ramas placut impresioant – bineinteles era cu mult mai bun decat mine – dar m-a placut si m-a incurajat sa fac asta. Si astfel am inceput sa aprofundez magia si le faceam in paralel: striptease si magie. Asta pana am reusit sa imi dau examenele si atestatele pentru a deveni magician profesionist. Lucrul asta l-am facut la Madrid. In Romania nu exista nicio institutie care sa poata elibera, legal, un atestat de Magician-Iluzionist. Din cate stiu eu, exista doar posibilitatea de a primi un atestat de circar, care acopera mai multe ramuri: acrobat, clovn, dresor, si magician.

Cum preferi sa iti spuna oamenii? Magician, scamator sau iluzionist?

Magician suna mai prietenos si asa imi spun toti copiii. Iluzionist suna mai elegant si asa imi spun adultii. Scamator ma numeste lumea foarte rar… Scamator e si ala cu “alba neagra”…

Oricine poate sa faca magie, sau iti trebuie talent si inclinatie spre asa ceva?

Intr-un timp cand au aparut formatii in Romania, de tipul 3Sud Est, Genius, vroiam si eu sa fiu ca ei, sa cant! Dar nu aveam voce…  E la fel si in magie… Trebuie sa ai chemare pentru arta asta, ca sa poti obtine rezultate.

Dar trebuie si multa munca…

Sigur ca da. Poti sa ai tu chemare, dar degeaba fara munca. Nu poti la 10 ani sa fii David Copperfield… Toti marii magicieni de acum au ajuns acolo unde sunt prin munca.

Cat lucrezi pe zi?

La inceput, cand vrei sa te perfectionezi poti sa lucrezi si cate 6 ore pe zi. Apoi cu timpul, dupa ce capeti experienta poti sa faci tot mult mai usor. Conteaza si cum lucrezi. Una e sa faci acasa in fata oglinzii, si alta e sa faci magie in fata unei audiente, intr-o sala de spectacol, unde si interactionezi cu publicul.

S-a prins vreodata cineva cum faci vreun truc?

Cand esti intr-o sala de spectacol, exista cel putin un sceptic, daca nu mai multi. Tot timpul acesti sceptici au impresia ca ei stiu ce faci, cum faci si ca si ei pot sa faca asta. Datoria unui magician profesionist, din punctul meu de vedere, este sa nu-i contrazica. Daca ar fi sa intrebi din sala 10 persoane, o sa vezi ca toti au pareri diferite despre cum faci un numar de magie. Eu prefer sa ii las in pace si sa creada fiecare ca a descoperit secretul.

Care este secretul unui numar de iluzionism reusit?

Eu am avut un maestru de suflet la Madrid si el avea o vorba foarte importanta si cred ca se potriveste tuturor celor care fac un act artistic pe scena: „Nu conteaza ceea ce prezinti pe scena, conteaza cine prezinta si cum prezinta”. Asta probabil e secretul cel mai mare. Poate nu e atat de important efectul magic cat persoana care face acel efect, cum il prezinta si cum relationeaza cu publicul.

Este magia o meserie banoasa?

In Romania nu poti sa traiesti doar din magie. Eu ca sa traiesc din magie, trebuie sa lucrez afara. Noi nu am fost educati pentru spectacol. Nu stiu, poate sunt si probleme financiare acum, dar sunt putini cei care se gandesc: „Ce facem azi? Hai sa mergem la un spectacol de magie!“ Afara poti sa traiesti din iluzionism.

Unde dai spectacole in Romania?

Eu nu imi organizez spectacole in Romania. Imi place sa merg acolo unde sunt invitat. Merg aici la foarte multe nunti, botezuri, onomastice, prin cluburi, pub-uri…

Mai nou si strada a deveni o scena… David Blaine face magie in strada. Faci si tu asa ceva?

Da, mai ales in Ibiza. Unul dintre joburile mele de acolo este acesta: am o zona unde sunt niste terase, acolo creez diferite efecte pe moment, cu cartile si cu obiectele personale ale turistilor prezenti.

Care e trucul tau preferat?

Sunt multe care imi plac foarte mult. Nu stiu care imi palce cel mai mult. Poate cele care implica sectionari. Atunci cand “tai” asistenta in bucati. Sunt cele mai impresionante…

Ai vreun idol in magie?

Sigur ca am. David Copperfield este cel mai bun. Este inegalabil. Este pentru magie cum e Michael Jackson pentru muzica. Si imi place foarte mult Rene Lavant. El are si o istorie unica. Este argentinian, la 7 ani facea primele trucuri. La 9 ani are un accident si isi pierde bratul drept. Dupa recuperare s-a apucat iar de magie si acum, la 83 de ani, inca practica magia. Cu o singura mana lucreaza la fel de calitativ ca si magicieni de talie mondiala.

Ce te vezi facand peste 10 ani?

Tot asta. Vreau sa fac magie pana la batranete. Nu stiu la ce nivel voi ajunge… Probabil sa ajung un iluzionist de talie mondiala este destul de tarziu pentru mine. Asta pentru ca nu am avut de unde sa invat cand eram mic.

Te gandesti sa pleci din Romania?

Definitiv nu. Plec in fiecare an, dar mereu ma intorc. Timisoara pentru mine inseamna foarte mult. Nu stiu daca as lasa Timisoara pentru alt oras… Poate doar pentru Barcelona. Dar probabil ca as fi facut pasul acesta mai demult, daca as fi vrut cu adevarat…

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.