Lubenite cu gust de vara in plina toamna, la doi pasi de Timisoara. Tone de pepeni dulci, zemosi si proaspeti de octombrie. Video

TIMISOARA. Ar trebui sa fie doar vremea nucilor, gutuilor si strugurilor, insa la mare cautare este acum… lubenita.

Aproape de Timisoara, langa Recas, pe hectare intregi inca se recolteaza pepeni. Sunt foarte dulci, au o textura aparte, iar cei care gusta din ei spun ca sunt chiar mai buni decat in vara.

Adrian Jijie cultiva lubenita langa Recas de aproape 10 ani. Anul asta a decis sa insamanteze 35 de hectare. A recoltat pana acum de 4 ori de pe suprafata cultivata. Si pe campuri mai sunt inca mii de lubenite proaspete.

Chiar daca suntem la inceputul lunii octombrie, lubenita este foarte buna. Este sanatoasa, este proaspata si are un gust pe masura. Aici avem lubenita cu miezul galben. Foarte apreciata de clientii finali, care au cautat-o toata vara. Foarte faina si gustoasa. (…) Lubenita fara samburi. E foarte buna. Are 3-4 samburi, este mai crocanta si merita incercata. (…) Aici avem lubenita pepenoaica. Greutatea ei variaza intre 10 si 30 de kg. Este lubenita clasica, numai ca e un pic mai mare, peste medie„, explica Adrian Jijie, cultivator.

Vremea calduroasa din vara a ajutat lubenitele si a facut ca perioada de recoltare sa se intinda pana acum, la mijloc de toamna. Este pentru prima data cand a reusit sa ajunga cu productia de lubenita pana in octombrie.

Am avut foarte mult de lucru, mai ales ca a fost foarte foarte cald. Caniculele alea de 40 de grade… Nu prea a fost apa, a trebuit sa irigam. Ne-am descurcat cum am putut. Si suntem in luna octombrie si tot avem lubenita, si inca foarte buna„, explica Stelian, un alt cultivator de lubenita din zona Recasului.

In noptile de toamna, pe camp se inregistreaza intre 8 si 12 grade, o temperatura inca buna pentru ca plantele sa creasca armonios si gustul sa nu fie alterat fata de verile toride.

Incepem recoltatul in slapi, la bustul gol sau la tricou, si terminam in bocanci si cu haine mai groase pe noi„, adauga Adrian Jijie, agricultor.

VIDEO: George Stefanita

De aceea, lubenita cultivata la Recas ajunge in continuare in supermarketuri, dar si in piete.

Pepenele rosu si-a mentinut pretul pe toata perioada. La inceputul lunii iulie pleca de aici, din camp, cu 1,50-1,75 lei si se vindea pe piata cu 3 lei sau 4 lei kiloramul. Acum la inceput de octombrie, deci mult dupa ce sezonul s-a incheiat, pretul a ramas acelasi.

Cultivatorii de lubenita mai spun ca, daca vremea se mentine calda, va mai putea recolta lubenite inca cel putin doua saptamani.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Merg la Recaș. De unde cumpăr lubenița?

    • Ati scris articolul si nu stim de unde sa cumparam

    • După 11 ore niciun „specialist” din redacție nu a răspuns de unde se poate cumpăra lubenița.

      • :))))) nici dupa 11 ore nu ai reusit sa parcurgi articolul astora in totalitate :))) Esti din categoria alora care nu reusesc sa citeasca decat titlul si se enerveaza ca n-au scris ziaristii toata stirea in el. Ce trece de doua paragrafe te darama. Statea scris de la bun inceput ca lubenita de Recas se gaseste in piete si supermarketuri din Timisoara, tre sa te uiti numa dupa ea, pamantule!

        • Te=ai repezit să-ți arăți micimea și răutatea, Eu am scris : merg la Recaș. De unde cumpăr luminița? Greu, pământul.

      • O adresă?? Vrem si noi să cumpărăm!!!

    • Îl găsiți și în piața Mehala la producători de la 6 la 17 zilnic

  2. Tot ce am testat vara asta avea nivelul de pesticide de 10 ori peste cel max admis…indoim-as c-a voastra-i bio…dar pana la testare sunteti eligibili.

    • Câte ai testat?