Lucrari in forta pe lotul 2 Lugoj – Timisoara din magistrala CFR care se modernizeaza cu bani europeni, pe care trenurile vor circula cu 160 km/h. Spaniolii trag tare pe cel mai avansat tronson. FOTO

TIMISOARA. Se mentine ritmul sustinut pe santier intre Timisoara Est si Lugoj, pe lotul 2 din magistrala de cale ferata Caransebes – Arad, care se modernizeaza cu fonduri europene prin Programul National de Redresare si Rezilienta.

CITESTE SI: ‘Marea peticeala’ de pe proaspat modernizatul bulevard Calea Bogdanestilor din Timisoara. Cum arata ‘sotronul’ de 30 de milioane de euro. Foto

De altfel, tronsonul Lugoj – Timisoara Est a fost si primul pe care au inceput lucrarile la infrastructura feroviara, fiind si cel mai avansat.

Zilele acestea, muncitorii de la FCC Construccion au finalizat noua varianta de traseu temporar in statia Topolovatu Mare si au trecut la demontarea liniilor vechi, a traverselor si stalpilor de alimentare pentru a pregati noul terasament pentru sina dubla.

În cadrul lucrărilor de pe lotul 2 Lugoj-Timișoara Est, din data de 20.11.2024, în stația Topolovăț, Cap Y, circulația feroviară se face pe varianta nouă de traseu. Acest lucru rezultă din lucrările de inflexiune a firului vechi de circulație.
Urmează demontarea linilor, traverselor și a stâlpilor LC și pregătirea noului terasament, cu linie dublă, pe care trenurile de călători vor circula cu o viteză de 160km/h.
Totodată, continuă lucrările pe toată distanța Lugoj – Timișoara Est, în momentul de față se execută lucrări la podețe, poduri, terasamente și peroane„, transmit reprezentantii CFR Infrastructura Timisoara.

Lotul 2 Lugoj – Timisoara Est, de 54,13 km, este modernizat de compania spaniola FCC Construccion SA si trebuie sa fie gata pana in 28 iunie 2026. Valoarea contractului este de 1.916.221.849 lei fara TVA.

Obiectivele modernizarii liniei dintre Lugoj si Timișoara Est sunt:

► creșterea vitezei de circulatie la valori cuprinse intre 160 km/h pentru trenurile de calatori si 120 km/h pentru cele de marfa pe intregul tronson;
► modernizarea statiilor, haltelor de miscare si a punctelor de oprire, inclusiv construirea de pasarele, ridicarea nivelului peroanelor, in conformitate cu standardele europene in vigoare;
► modernizarea cladirilor stațiilor/haltelor de calatori,
► facilitati pentru persoanele cu dizabilitati;
► montarea de panouri fonoabsorbante și/sau solutii alternative de reducere a nivelului de zgomot;
► instalatii de centralizare electronica noi in statii si introducerea sistemului de siguranta ERTMS (ETCS nivel 2 + GSM-R);
► modernizarea echipamentului de telecomunicatii;
► modernizare poduri, podete si treceri la nivel;
► maximizarea capacitatii de tranzit.

Va reamintim, intreaga magistrala Caransebes – Lugoj – Timisoara – Arad, de 162 de kilometri, se reabiliteaza cu bani europeni prin PNRR, aproape 9 miliarde de lei si a fost impartita in 4 loturi. Toate cele patru tronsoane trebuie sa fie gata la finele anului 2026.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Daca tot fac o reparatie capitala, nu puteau face niste linii care sa suporte si viteze mai mari?

    • (grindea)Nu. E ca si cum ai avea pretentia ca centura de N sau de S a Timisoarei sa se fi facut din prima pe 2 benzi, pai se poate? 🤡

      Si doara spaniolii au trenuri ce merg cu 300km/h, dar… probabil Europa trebuie sa ramana „cu doua viteze”🤡🤡. Neocolonialismul se bazeaza pe tinerea in subdezvoltare, pe bioxizi de clei si pe tradatori.

      • Reteaua de trenuri de mare viteza se face separat, „izolata” de gari de sate, treceri cu bariera, fara bariera. Nu poti pune un tren care merge 300 la ora sa treaca prin Gara Recas care are N peroane, ce s-ar putea intampla? sau sa opreasca din 15 in 15 km, cum avem noi garile pe reteaua actuala. Acele trenuri sunt puse intre orase mari cu foarte putine opriri sau deloc. Romanii sunt omorati de automotoarele Malaxa, care merg cu 20 la ora, gandeste-te ce s-ar intampla cand loveste un tren la 300 la ora ? Pe langa cei din masina mor si din tren o gramada. Si ce trenuri avem noi sa prinda 300 km la ora?

        • Asa zici?🤡😁🤡😁🤡😁 Ia gandeste-te la niste banalitati de solutii care ar rezolva „problemele” semnalate de tine, sa vedem, te duce capul si la altceva decat sa gasesti motive pentru care nu ar fi fezabil?

          • Costul actual de reparatii este enorm pentru o tara ca Romania, norocul nostru e ca banii vin marea lor majoritate din fonduri europene, crearea unor linii de tip „TGV”, cumpararea de material rulant pt „TGV” este ca mersul pe Luna pentru noi. Intereseaza-te de unde au sarbii si ungurii fonduri pentru asa ceva? China cumva? Cum sunt obtinute acele fonduri, cumva de la chinezi? Imprumuturi de zeci de ani? Muntenegru a picat in aceasta plasa si plateste cu varf si indesat. Iar intrebarea e: cati romani ar fi dispusi sa plateasca costul biletului? Sper ca nu ai impresia ca si pretul biletului va fi plafonat de Guvern. Si daca am reusi sa construim ce ti-ai dori, nu ar fi fezabil in tara noastra, ar falimenta in cel mai scurt timp. „Problemele” indicate de mine sunt banalitati doar pentru din astia ca tine, care au impresia ca daca altii au facut, e simplu.

          • Poti sa-mi spui te rog cat costa sa NU ai trenuri de mare viteza? „Desteptule”🤡🤡
            Cat despre Muntenegru, ia vezi tu pretul per km si cam pe unde trece autostrada aia si cam ce viaducte si tuneluri are. Dar, nu, ca am fost noi „destepti” si am facut cu Bechtel… vai ce de-am mai facut🤡🤡. Chinezii isi urmaresc interesul, asta face oricine. Daca crezi ca imprumuturile de la europeni sunt mai avantajoase, vezi ce-a patit Grecia…

            Cati romani? Suficienti. Plus marfa.
            NU am sustinut ca TOATE liniile sa fie la 200km/h.
            Mai ganditi si dincolo de primele impresii. Si mai asumati-va un nickname, chit ca lasitatea e la moda🤡🤡

        • BRAVO o parere foarte perinenta.

    • ..alea or sa se faca dupa ce le termina pe astea !
      alti bani, alta distractie !

    • Ar creste considerabil costurile, iar pentru tara noastră 160kmh sunt ok

      • Tara noastra nu e suspendata undeva in vid, ar fi frumos sa fie preferata atat ca ruta de tranzit cat si ca locatie pentru productie avand transport rapid de volum mare pentru produse finite, materie prima, subansambluri…
        Si de ce nu pentru turism atat intern cat si international? Iar daca cu trenul ai ajunge mai rapid decat cu auto pe autostrada dintr-o parte in alta… iara n-ar fi rau. Sigur ar fi mai convenabil cu trenul decat cu avionul.

        Pretul ar fi probabil dublu pentru 300km/h, dar pentru 200km/h probabil doar cu vreo 25% mai mare.

  2. Infrastructura si trenurile capabile de 300 kmh sunt infinit mai scumpe decat linia clasica. 160 kmh ar fi suficienti pentru noi daca s-ar circula in mare parte cu viteza asta. La o medie comerciala in jur de 110 kmh ai ajunge practic in maxim 6-7 h din orice extremitate in alta extremitate a tarii.

    • „infinit mai scumpe”🤪😁🤪
      chiar asa? 🤪😁🤪
      Hai, spune o cifra totusi. Ce zici de cifra 2?

      Dar pentru 200km/h cam de cate ori ar fi mai scum, de (2/3)*∞, nu?!? 🤡😁🤡😁🤡

      STII ca sarbii leaga Belgradul de Budapesta(asta in prima faza, ca linia se vrea a fi de la Atena la Skopje la Belgrad la Budapesta) cu 200km/h, nu? Ce fraieri!!🤡🤡 Arunca cu banii aiurea… Spre deosebire de noi care bubuim de inteligenti! Si ne mai si mandrim cu asta, cleiul nu e nu e oxidat destul daca nu e si fudul…

      Asta cu maxim 160km/h e din ciclul „facem centura cu o banda pe sens” in secolul XXI🤡🤡

      Basti, ma.

    • Retardatule 200 kmh sunt prevazuti doar pe anumite secțiuni din Serbia, în Ungaria viteza maxima prevazuta e de 160 kmh. Și, după cum ți-a spus altcineva mai sus, banii vin din China. Vor trebui returnați cu vârf și îndesat.

      • Tu perseverezi in prostie, nu te lasi. Si nu inteleg de ce, dupa parerea mea esti suficient de prostobou deja🤡🤡 Fa tu calculul din comentariul meu de mai jos si spune-mi daca am aproximat corect cum ca pretul pentru 200km/h e cu vreo 25% mai mare (nicidecum de cinci, sase ori mai mare cum ai aiurat tu). Tine linistit seama si de cata portiune e de 200 si cata de 160. Linistit! Si vezi ca eu am zis ca sarbii se leaga cu 200 si ca ce „fraieri” sunt, n-am zis de unguri. Esti si analfabet functional, „avansatule”🤡?
        Cat despre banii chinezilor… sa vezi tu banii europenilor cat de scumpi sunt, dar pentru a intelege asta ar trebui sa intelegi mai intai neocolonialismul; chinezii inca sunt la juniori in domeniul asta, n-au experienta coloniala de sute de ani, abia acum incep si ei ba prin Africa, ba prin America de Sud…

        Basti, ma.

        • Spune-mi ca vei vota și cu Simion și e totul clar atunci

          • Penibilule, atitudinea ta e de „comentator” de accidente rutiere. Cam ala ti-e nivelul. Basti, ma.

  3. Faci degeaba pe deșteptul. Doar pentru creșterea vitezei de la 160 kmh la 200 kmh costurile ar fi de 5-6 ori mai mari. Nu ai putea sa rulezi în permanenta cu asemenea viteza fiindcă avem o mare parte a țării muntoasa. Deci ai crește viteza medie cu maxim 10-15 kmh. Adică ai ajunge de la Timișoara la Constanța în 6 ore în loc de 7. Costurile pentru 300 kmh nici nu are sens sa le aducem în discuție.

    • „costurile ar fi de 5-6 ori mai mari. ” ăăă…
      🤡😁🤡😁🤡😁🤡😁🤡

      Tu esti si fooaaaarte fudul🤡🤡 Pe langa ca esti clei…

      Basti, ma, cu aberatiile tale.

  4. Retardatule, dacă nu ești în stare sa vii cu niște argumente clare, asta rămâi : un retardat.

    • Argumentele tale in schimb fiind care, „avansatule”? 🤡😁🤡😁🤡😁🤡😁🤡

      Ma, nici dupa ce ti-am mentionat explicit linia Belgrad – Budapesta nu esti in stare sa pricepi? 2,89 mld USD / 350 km, ia calculeaza si zi-ne si noua rezultatul eur/km Apoi hai si cu un calcul cat costa la noi „modernizarea” de secol XX in secolul XXI, ai cifrele in articol.

      De-aia ne merge, bai, cum ne merge, ca e plin de bioxizi de clei care „stiu ei”🤡🤡🤡

      Hai, somn usor, ne zici maine cat e rezultatul.
      Basti, ma, n-auzi, prostoboule!?

  5. Modernizarea nu e facuta pentru noi, nu mai fiti naivi!
    Se reabiliteaza transportul feroviar in tara noasta pentru a imbunatatii legtaurile cu Moldova care la randul ei devine un mare depozit logistic de armament.Criza aceasta va dura mult si bine si nu veti putea profita de aceasta modernizare a infrastucturii.Eventual o sa avem ocazia sa admiram garnuiturile foarte lungi ale trenurilor de marfa.Ca pe vremea lui Nea’ Nicu ! 🙂