Lucrari in forta pe lotul 2 Lugoj – Timisoara din magistrala CFR care se modernizeaza cu bani europeni, pe care trenurile vor circula cu 160 km/h. Spaniolii trag tare pe cel mai avansat tronson. FOTO

TIMISOARA. Se mentine ritmul sustinut pe santier intre Timisoara Est si Lugoj, pe lotul 2 din magistrala de cale ferata Caransebes – Arad, care se modernizeaza cu fonduri europene prin Programul National de Redresare si Rezilienta.

CITESTE SI: ‘Marea peticeala’ de pe proaspat modernizatul bulevard Calea Bogdanestilor din Timisoara. Cum arata ‘sotronul’ de 30 de milioane de euro. Foto

De altfel, tronsonul Lugoj – Timisoara Est a fost si primul pe care au inceput lucrarile la infrastructura feroviara, fiind si cel mai avansat.

Zilele acestea, muncitorii de la FCC Construccion au finalizat noua varianta de traseu temporar in statia Topolovatu Mare si au trecut la demontarea liniilor vechi, a traverselor si stalpilor de alimentare pentru a pregati noul terasament pentru sina dubla.

În cadrul lucrărilor de pe lotul 2 Lugoj-Timișoara Est, din data de 20.11.2024, în stația Topolovăț, Cap Y, circulația feroviară se face pe varianta nouă de traseu. Acest lucru rezultă din lucrările de inflexiune a firului vechi de circulație.
Urmează demontarea linilor, traverselor și a stâlpilor LC și pregătirea noului terasament, cu linie dublă, pe care trenurile de călători vor circula cu o viteză de 160km/h.
Totodată, continuă lucrările pe toată distanța Lugoj – Timișoara Est, în momentul de față se execută lucrări la podețe, poduri, terasamente și peroane„, transmit reprezentantii CFR Infrastructura Timisoara.

Lotul 2 Lugoj – Timisoara Est, de 54,13 km, este modernizat de compania spaniola FCC Construccion SA si trebuie sa fie gata pana in 28 iunie 2026. Valoarea contractului este de 1.916.221.849 lei fara TVA.

Obiectivele modernizarii liniei dintre Lugoj si Timișoara Est sunt:

► creșterea vitezei de circulatie la valori cuprinse intre 160 km/h pentru trenurile de calatori si 120 km/h pentru cele de marfa pe intregul tronson;
► modernizarea statiilor, haltelor de miscare si a punctelor de oprire, inclusiv construirea de pasarele, ridicarea nivelului peroanelor, in conformitate cu standardele europene in vigoare;
► modernizarea cladirilor stațiilor/haltelor de calatori,
► facilitati pentru persoanele cu dizabilitati;
► montarea de panouri fonoabsorbante și/sau solutii alternative de reducere a nivelului de zgomot;
► instalatii de centralizare electronica noi in statii si introducerea sistemului de siguranta ERTMS (ETCS nivel 2 + GSM-R);
► modernizarea echipamentului de telecomunicatii;
► modernizare poduri, podete si treceri la nivel;
► maximizarea capacitatii de tranzit.

Va reamintim, intreaga magistrala Caransebes – Lugoj – Timisoara – Arad, de 162 de kilometri, se reabiliteaza cu bani europeni prin PNRR, aproape 9 miliarde de lei si a fost impartita in 4 loturi. Toate cele patru tronsoane trebuie sa fie gata la finele anului 2026.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Daca tot fac o reparatie capitala, nu puteau face niste linii care sa suporte si viteze mai mari?

    • (grindea)Nu. E ca si cum ai avea pretentia ca centura de N sau de S a Timisoarei sa se fi facut din prima pe 2 benzi, pai se poate? 🤡

      Si doara spaniolii au trenuri ce merg cu 300km/h, dar… probabil Europa trebuie sa ramana „cu doua viteze”🤡🤡. Neocolonialismul se bazeaza pe tinerea in subdezvoltare, pe bioxizi de clei si pe tradatori.

      • Reteaua de trenuri de mare viteza se face separat, „izolata” de gari de sate, treceri cu bariera, fara bariera. Nu poti pune un tren care merge 300 la ora sa treaca prin Gara Recas care are N peroane, ce s-ar putea intampla? sau sa opreasca din 15 in 15 km, cum avem noi garile pe reteaua actuala. Acele trenuri sunt puse intre orase mari cu foarte putine opriri sau deloc. Romanii sunt omorati de automotoarele Malaxa, care merg cu 20 la ora, gandeste-te ce s-ar intampla cand loveste un tren la 300 la ora ? Pe langa cei din masina mor si din tren o gramada. Si ce trenuri avem noi sa prinda 300 km la ora?

        • Asa zici?🤡😁🤡😁🤡😁 Ia gandeste-te la niste banalitati de solutii care ar rezolva „problemele” semnalate de tine, sa vedem, te duce capul si la altceva decat sa gasesti motive pentru care nu ar fi fezabil?

    • ..alea or sa se faca dupa ce le termina pe astea !
      alti bani, alta distractie !

    • Ar creste considerabil costurile, iar pentru tara noastră 160kmh sunt ok

      • Tara noastra nu e suspendata undeva in vid, ar fi frumos sa fie preferata atat ca ruta de tranzit cat si ca locatie pentru productie avand transport rapid de volum mare pentru produse finite, materie prima, subansambluri…
        Si de ce nu pentru turism atat intern cat si international? Iar daca cu trenul ai ajunge mai rapid decat cu auto pe autostrada dintr-o parte in alta… iara n-ar fi rau. Sigur ar fi mai convenabil cu trenul decat cu avionul.

        Pretul ar fi probabil dublu pentru 300km/h, dar pentru 200km/h probabil doar cu vreo 25% mai mare.