Lucrari urgente la Catedrala Mitropolitana din Timisoara. Foto

TIMISOARA. Dupa ce au fost facute toate demersurile birocratice, la Catedrala Mitropolitana din Timisoara au inceput lucrarile propriu-zise de reparatii la nivelul sistemului ce preia apa de ploaie. Mai exact, se fac reparatii la jgheaburi si burlane si se verifica siguranta elementelor din constructii.

CITESTE SI: ‘Sunetul muzicii’ va rasuna in Piata Libertatii, la Timisoara. Seara de musical, intr-un eveniment plin de culoare. Intrarea este libera 

Lucrarile se vor executa de sus in jos; se vor demonta elementele degradate si instabile; se vor verifica toate carligele de prindere ale jgheaburilor; se verifica sortul de tabla de cupru de pe muchia inferioara a pantelor acoperisurilor; se vor verifica toate colierele de prindere ale burlanelor; se va respecta tehnica de fixare a a elementelor de prindere a burlanelor existente, prin coliere de fier cu balama, fixate mecanic in fatada prin ancore chimice sau mortar clasic similar cu prinderile existente, fiind preferata solutia care produce vibratii cat mai putine; se vor monta coliere noi unde este cazul; colierele noi se vor face exact dupa modelul colierelor existente; se va verifica realizarea de panta pentru scurgerile jgheaburilor din montajul carligelor; vazoanele si bucatile de burlan si jgheab, care sunt din tabla de cupru, si au valoare arhitecturala si decorativa, se vor restaura in atelier specializat, restaurarea fiind realizata cu si din aceleasi materiale cu materialele originale, se va pastra patina materialului; se vor reface jgheaburile, vazoanele si burlanele degradate care nu se mai pot restaura sau care nu mai exista la fata locului, inlocuirea fiind realizata cu si din aceleasi materiale cu materialele originale, se va da patina materialului astfel incat sa ajunga la culoarea celor existente; restul elementelor de cupru se vor restaura prin sudare, compatibil cu cupru, la fata locului; se vor remonta, in pozitia initiala, elemente demontate si restaurate in atelier; remontarea se va incepe de sus in jos; la prinderea jgheabului de carlig se va folosi cate 2 garnituri de cauciuc pentru surubul care fixeaza platbanda de ranforsare de carlig pentru evitarea fenomenului de pila electrica, fenomen care duce la aparitia coroziunii suruburilor si la pierderea rezistentei sistemului de prindere„, transmit reprezentantii Mitropoliei Banatului.

Montajul tuturor elementelor se realizeaza de catre personal autorizat.

Din partea Arhiepiscopiei Timisoara, de acest proiect se ocupa Timotei Anisorac – consilier patrimoniu si constructii bisericesti si pr. Ioan Balangean- consilier juridic.

Proiectul este co-finantat de Institutul National al Patrimoniului (INP) prin Timbrul Monumentelor Istorice (TMI).

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.