TIMISOARA. Santierul din Piata Unirii bate pasul pe loc de mai bine de o luna. Lucrarile in aceasta piata aproape ca s-au oprit, dupa ce muncitorii au dat de zidurile fostei cetati a Timisoarei, precum si de turnul de aparare.
Legati de maini si de picioare de un… aviz care nu mai vine
Arheologii asteapta acum sa primeasca avizul de la Ministerul Culturii pentru a putea intra pe noul santier. Acest aviz a intarziat mai bine de o luna, avand in vedere si ca nu am avut un ministru al Culturii in aceasta perioada.
In acelasi timp, arheologii atrag atentia ca ei sunt obligati de lege sa intervina, iar daca nu vor respecta legea, sunt pasibili de amenda.
”Daca nu facem sapatura corect, riscam dosar penal. Intrarea in teren a arheologilor se face doar cu avizul Ministerului Culturii. Daca intram fara aviz putem fi sanctionati penal cu 50.000 de lei. Din 2011 de cand exista acest proiect (de reamenajare a centrului istoric – n.r.) am inteles prioritatea firmelor care lucreaza aici. Noi am intrat pe segmente pe santier, iar cercetarile le-am terminat inca din 16 august 2014”, a declarat Alexandru Szentmiklosi, seful Sectiei de Arheologie din cadrul Muzeului Banatului din Timisoara si seful echipei de arheologi din aceasta piata.
Szentmiklosi a mai spus ca recent muncitorii au sapat mai in adancime si au dat de zidurile cetatii Timisoarei, astfel ca lucrarile in zona de sud a pietei au fost oprite in asteptarea avizului de la Ministerul Culturii.
”S-a decapat mai adanc in zona zidului cetatii. Seful de santier a anuntat imediat Directia de Cultura, iar Directia de Cultura a anuntat arheologii de la Muzeul Banatului ca mai au de sapat. Asa e legea. Apoi am constatat ca a fost depus nisip peste zidul cetatii, nisip care a fost apoi decapat la solicitarea Directiei de Cultura a judetului Timis”, a mai spus arheologul.
Seful Sectiei de Arheologie din cadrul Muzeului Banatului mai spune ca sectorul unde se vor mai face sapaturi in Piata Unirii are doar 150 de metri patrati si ca in restul pietei care are 5.000 de metri patrati, muncitorii isi vor putea vedea de treaba.
”Piata Unirii a fost predata (constructorului- n.r.) pe tronsoane. De ce nu s-a lucrat, nu stiu sa va spun”, a declarat Szentmiklosi.
Pe de alta parte, echipa de arheologi de la Muzeul Banatului spune ca in zonele centrale ale orasului unde au fost descoperite ruine ale vechii cetati, ori alte constructii s-ar putea monta infochioscuri care sa informeze turistii despre aceste descoperiri.
”Ne dorim ca cetatea Timisoarei sa fie refacuta tridimensional si sa poata fi vazuta cu ajutorul smartphone-urilor. Ma gandesc ca este in interesul celor de la companiile de telefonie mobila sa avem aceste infochioscuri pentru ca ei sa isi vanda cat mai multe telefoane”, a declarat arheologul Florin Drasovean.
Santul de aparare al fortificatiei turcesti, care dateaza din secolul al XVI-lea, obiecte ceramice, unelte, dar si doua schelete umane, precum si fragmente din scheletul unui animal de talie mare, posibil o camila, au fost descoperite in Piata Unirii din Timisoara.