Luna Padurii aduce multe activitati ecologice la Colegiul Silvic „Casa Verde“ din Timisoara

Luna Padurii – 15 martie-15 aprilie, este un prilej, pentru elevii timisoreni, sa participe la multe activitati care presupun apropierea de natura, de mediul in care traim. Iar cei care fac acest lucru in modul cel mai direct sunt liceeni de la Colegiul Tehnic „Casa Verde“ Timisoara.

Elevii liceului silvic vor invata cum sa aiba grija de caii de la Herghelia Izvin. Un parteneriat intre unitatea de invatamant si Herghelie ii aduce pe liceeni mai aproape de aceste animale. Avantajul este reciproc: elevii merg cu lopeti si puieti si planteaza, incepand din aceasta primavara, mai multe specii de arbori si arbusti la Izvin.

De partea cealalta, tinerii vor avea posibilitatea sa invete sa se apropie de un cal, sa „socializeze“ cu acesta si, dupa ce au deprins toate cele necesare, sa invete sa calareasca un cal. Cursuri cu instructori specialisti vor avea loc fie la Hipodrumul Timisoara, fie la Izvin.

„Vrem sa diversificam oferta educationala pentru elevii nostri. Am vrea sa infiintam si o clasa de tehnicieni ecvestri, dar acest lucru este mai greu de facut, trebuie aprobate mai intai cursuri pentru adulti, pentru formarea lor, cu obtinerea nivelului doi de calificare si abia apoi, aduse la nivelul elevilor de liceu, care, la absolvirea scolii sa obtina o diploma. Este de durata, pentru ca sunt mai multe etape ce nu pot fi sarite“, ne spune Mariana Eftimie, directorul Colegiului Tehnic „Casa Verde“ din Timisoara.

Colegiul Tehnic este singurul din Vestul tarii si unul dintre cele mai vechi din tara, iar elevii vor invata treptat ce inseamna nu numai ingrijirea plantelor, ci si a cailor, intr-o prima etapa. Pana atunci, in 24 martie, liceenii vor merge la Izvin sa planteze o „perdea verde“. Activitatea face parte din programul cadru al principalelor manifestari si actiuni ce se desfasoara cu ocazia Lunii Plantarii Arborilor.

Mai mult verde pentru Muzeu

Si proiectul „Mai mult verde pentru Muzeu“ continua pentru Colegiul Tehnic. Liceenii, impreuna cu voluntarii unei companii timisorene, vor planta mai multi puieti de pomi fructiferi si arbori la Muzeul Satului Banatean. Actiunea ecologica va avea loc in perioada 5-6 aprilie. Impactul, spun reprezentatii Colegiului Silvic, nu este vizibil in viitorul imediat, ci se va vedea in timp.

Peste 15-20 de ani, puietii plantati acum ajung la maturitate si vor forma o perdea verde in jurul Muzeului, dar vor oferi si o imagine mult mai naturala si, de ce nu, sateasca, institutiei banatene, odata cu amenajarea intregului spatiu de la Padurea Verde. Activitatile in care sunt implicati elevii unitatii de invatamant timisorene numara si proiecte alaturi de elevii altor scoli din Timisoara si din judet.

In pepiniera Grupului scolar Silvic din Timisoara elevii clasei a III-a C de la Liceul Teoretic „Nikolas Lenau“ se vor reintalni in zilele urmatoare cu nucii plantati in anul 2010. Nucii au fost pusi in pamant in ghivece, in stadiul de seminte. Dupa un an, cand au iesit din pamant, au fost adusi in pepiniera Colegiului de la Padurea Verde si plantanti de micuti, sub atenta indrumare a specialistilor sivicultori. scolarii vin in fiecare an sa vada cum si cat au crescut nucii plantati de ei si afla ce trebuie facut pentru a creste mai repede si mai usor.

Totodata, „bobocii“ din clasa I B de la Liceul Teoretic „Nikolas Lenau“ vor planta in ghivece seminte de meri, sub directa supraveghere si coordonare a unui specialist in domeniu. Procedeul este acelasi. Specialistii din cadrul Directiei Regionale pentru Protectia Mediului, care au initiat programul, spun ca micutii trebuie sa invete de la o varsta frageda sa se apropie de natura, sa respecte natura si sa o protejeze de fiecare data cand are ocazia. Iar sadirea unei seminte in ghiveci, ingrijirea ei pe parcursul unui an si plantarea in pamant inseamna o responsabilitate cu care este obisnuit elevul din clasa intai. Activitatile din cadrul Lunii Padurii ii aduc pe elevi, dar si pe profesori, mai aproape de mediul inconjurator.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.