Liceele cu programe postliceale si-au dublat cifrele de scolarizare. Dupa dezastrul de la BAC, tinerii vor sa invete sa devina maistri

TIMISOARA. Gluma a inceput sa se ingroase pentru tinerii care nu au reusit sa promoveze examenul de Bacalaureat din acest an. Multi dintre ei fie aleg varianta scolii postliceale, fie merg pe mana somajului.

Daca dupa prima sesiune, absolventii de liceu au luat in gluma masurile dure ale Inspectoratului scolar, dupa a doua sesiune, in care promovabilitatea s-a situat undeva sub 20%, tinerii au inceput sa-si ridice anumite semne de intrebare. Asa se face ca, dupa aproape doua luni de la dezastrul de la Bacalaureatul din toamna, elevii s-au orientat in cateva directii. Din 6.000 de absolventi de liceu, 4.000 au ramas fara diploma de bacalaureat. Prima directie spre care se indreapta absolventii de liceu o reprezinta varianta specializatii intr-o meserie. Asa se face ca numarul celor care s-au inscris in acest an la cursurile postliceale a trecut de 1.200, spre deosebire de anul trecut, cand la aceste cursuri s-au inscris aproximativ 650 de tineri.

Numarul celor care s-au inscris in acest an la cursurile postliceale este dublu fata de anul trecut, atat la scolile private, cat si la cele de stat. La aceste cursuri nu este obligatoriu sa ai examenul de bacalaureat promovat pentru a te putea inscrie, iar multi opteaza pentru invatarea unei meserii”, ne spune Francisc Halasz, inspector general adjunct in cadrul Inspectoratului scolar Timis. Cum varianta facultatii a picat, cursurile postliceale se intind pe o durata de trei ani, iar la finalul acestora, cursantii primesc diplome de calificare intr-un domeniu, care le dau dreptul sa practice o meserie. In Timis sunt  11 unitati de invatamant de stat care organizeaza astfel de cursuri si trei private.

Tinerii aleg varianta asistentului medical

Cea mai cautata specializare pe care au cautat-o cei inscrisi la scolile post liceale este cea de asistent medical generalist, derulata la Colegiul ”Ana Aslan”, 171 de tineri alegand-o.  Lor li se mai adauga alti 90 de tineri care s-au inscris la aceeasi specializare la scoala Postliceala Logos din Timisoara si alti 63 de la Colegiul National ”I. Hasdeu” din Lugoj. Pe locul doi in cazul meseriilor cautate este cea de tehnician transporturi auto interne si internationale – 71 de persoane. Cele mai multe persoane s-au inscris pentru a obtine o calificare profesionala la liceele de stat, 770, fata de putin peste 400 cate au fost inregistrate anul trecut. La cele trei scoli postliceale din mediul privat s-au inscris aproximativ 500 de tineri, cu aproape 400 mai multi decat in 2010.

A doua directie pe care au ales-o absolventii de liceu nepromovati la bacalaureat ii conduce pe acestia spre Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Timis. Adica somajul. Potrivit reprezentantilor AJOFM, daca dupa prima sesiune a bacalaureatului numarul celor care au depus actele pentru a intra in somaj a fost mic, cei mai multi bazandu-se pe a doua sesiune a examenului national, dupa a doua sesiune, tinerii si-au regandit pozitia. Dosarele incep sa se inmulteasca la AJOFM pentru ca tinerii au la dispozitie doua luni sa-si pregateasca actele prin care cer bani de la stat.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. E mai rentabil sa pleci in strainatate asistent medical decat sa ramai somer cu facultate in rata!

  2. Ar fi super sa spuneti si care sunt liceele care au postliceale.

    • Colegiul „Ana Aslan”Colegiul „Henri Coanda”Scoala postliceala Feg,