Prima Casa 3, la final. Vine Prima Casa 4, dupa sarbatorile de Paste

In circa trei luni, de cand s-a dat drumul la programul „Prima Casa 3”, in Timisoara a fost inghesuiala la bancile care au acordat credite. Cei care au dorit cu orice pret sa beneficieze de program si, implicit, de creditul de pana la 60.000 de euro pentru o locuinta veche, au rabdat cerintele bancherilor si au reusit sa obtina creditul. Ei se tem ca noul program nu va mai fi la fel de avantajos. Peste 2 milioane de euro este suma totala acordata prin „Prima Casa 3” in Timisoara, in ultimele luni, doar la o singura banca.

Plafonul s-a epuizat repede. „La nivelul judetului Timis s-au acordat, pana in 15 aprilie, prin intermediul programului Prima Casa 3 aproximativ 65 de credite in valoare totala de 2 milioane de euro si unele mai sunt in lucru. Majoritatea covarsitoare a clientilor a optat pentru apartamente”, a declarat Anca Flueras, director judetean retail la BCR Timisoara. Nivelul garantiilor de stat a fost de 75.000 de euro in cazul in care se construia o locuinta de la zero, 70.000 de euro in cazul in care era vorba despre achizitionarea unei locuinte noi si 60.000 de euro in cazul in care se cumpara o locuinta veche. Avansul necesar a fost de 5%.

Desi s-a zvonit ca avansul ce va trebui acordat va fi dublat, la 10%, in ultima sedinta de Guvern s-a decis sa ramana aceleasi conditii de creditare, cu modificarea ca garantiile de stat se vor imparti in proportie de 50%-50% intre stat si banca. Primul-ministru Emil Boc a mentionat ca, prin continuarea programului, nivelul dobanzii si conditiile privind avansul pentru achizitionarea locuintei prin acest program raman neschimbate. Succesul programului garantat de stat a facut bancile sa gandeasca planuri de finantare similare, dar cu un avans mai mare, 15% in cazul BCR, si dobanda similara „Primei Case” (5,4-6%). Un credit ipotecar clasic practica un avans de 15-25%.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.