Luni suna clopotelul in scolile din toata tara. Primul an fara semestre, teze sau medii de gimnaziu care sa conteze la admiterea in liceu. Care sunt noutatile si cand sunt programate vacantele

Un nou an scolar incepe luni dimineata, unul cu multe schimbari, cu module de invatare in loc de semestre, fara teze, dar si cu alte schimbari, atat pentru elevi, cat si pentru dascali.

CITESTE SI: Schimbari in traseul mai multor mijloace de transport in comun la Timisoara, de luni. Intre ele si doua linii de microbuze scolare 

Din acest an scolar se aplica un noi regulament de organizare si functionare a scolilor. Elevii nu vor mai putea fi exmatriculati, profesorii vor incheia o singura medie pe an la fiecare disciplina, iar parintii nu pot strange bani pentru atentii destinate profesorilor. Regulamentul poate fi consultat AICI.

De asemenea, din acest an scolar tezele nu mai sunt obligatorii, dar pot fi sustinute daca dascalii doresc acest lucru. Profesorii vor decide cate note acorda elevului pe an, în functie de numarul de ore prevazut în planul cadru, pe regula minimum N+3 note, unde N este numarul de ore alocat pe saptamana disciplinei în planul-cadru. Astfel, va fi încheiata o singura medie anuala, scrie edupedu.ro.

Anul scolar va fi structurat pe 5 module de invatare.

Modulul 1 – cursuri: de luni, 5 septembrie 2022, pana vineri, 21 octombrie 2022;
vacanta: de sambata, 22 octombrie 2022, pana duminica, 30 octombrie 2022;

Modulul 2 – cursuri: de luni, 31 octombrie 2022, pana joi, 22 decembrie 2022;
vacanta: de vineri, 23 decembrie 2022, pana duminica, 8 ianuarie 2023;

Modulul 3 – cursuri: de luni, 9 ianuarie 2023, pana vineri, 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor scolare judetene/al municipiului Bucuresti, dupa caz;
vacanta: o saptamana, la decizia inspectoratelor scolare judetene/al municipiului Bucuresti, în perioada 6 – 26 februarie 2023;

Modulul 4 – cursuri: de luni, 13 februarie 2023, respectiv luni, 20 februarie 2023, sau luni, 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor scolare judetene/al municipiului Bucuresti, dupa caz, pana joi, 6 aprilie 2023;
vacanta: de vineri, 7 aprilie 2023, pana marti, 18 aprilie 2023;

Modulul 5 – cursuri: de miercuri, 19 aprilie 2023, pana vineri, 16 iunie 2023;
vacanta: de sambata, 17 iunie 2023, pana duminica, 3 septembrie 2023.

Exceptii pentru anumite clase:

– pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral si frecventa redusa, anul scolar are o durata de 34 de saptamani de cursuri si se încheie la data de 2 iunie 2023;
– pentru clasa a VIII-a, anul scolar are o durata de 35 de saptamani de cursuri si se încheie la data de 9 iunie 2023;
– pentru clasele din învatamantul liceal — filiera tehnologica, cu exceptia claselor prevazute la lit. a), pentru clasele din învatamantul postliceal, cu exceptia calificarilor din domeniul sanatate si asistenta pedagogica, si pentru clasele din învatamantul profesional, anul scolar are o durata de 37 de saptamani de cursuri si se încheie la data de 23 iunie 2023;
– pentru clasele din învatamantul postliceal, avand calificari din domeniul sanatate si asistenta pedagogica, durata cursurilor este cea stabilita prin planurile-cadru de învatamant în vigoare.

Programul national „Scoala altfel” si Programul „Saptamana verde” se desfasoara în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, în intervale de cate 5 zile consecutive lucratoare, a caror planificare se afla la decizia unitatii de învatamant. Derularea celor doua programe nu se planifica în acelasi interval de cursuri.

Citeste mai multe AICI.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Faceti ba vacanta 5 luni si 2 luni jumate scoala. Si asa e prea mult. Cu cat timp mai putin in scoala cu atat timp mai putin au sa se bata animalele alea mici. Din rau in mai prost o ducem. Neam de prosti

  2. 1. Modulele se vor introduce si la nivel de minister? Si acolo oamenii trebuie degrevati de munca obositoare? (gumă)
    2. Sunt estimate consecințele? Nu formal la nivel de consfatuiri, schimburi de experiență in străinătate ședințe de lucru și instruiri periodice, s.a.m.d. unde stam excelent!
    3. Acest „proiect” face parte din PNRR cu bataie pe 50 de ani iar consecințele se vor vedea in 2075? Este vorba totuși de „ceva” care va implica soarta multor generații (si chiar mult mai mult).
    4. Daca totul (programul) da ” kix” va raspunde cineva, sau este deja pregătit ” cine a fost de vina”? in stilul „s-a greșit tovarăși, sa nu ne mai lamentam., profesorii sunt de vină, … ( lista poate continua)
    5. Probabil ca cei mai talentați „vor fi trimisi la ” studii in străinătate „, că de „tata are bani” cu consecințe- si aici – -ulterioare.
    Si lista ar putea continua.

  3. oameni inchisi la minte – se impotrivesc oricarei schimbari!
    Mie mi se par insesizabile modificarile aduse invatamantului. A eliminat semestrele si le-a inlocuit cu module, mare branza. Aceeasi marie cu alta palarie.
    Media din 5-8 nu mai conteaza, asta trebuia sa fie de mult, nu de acum. O decizie foarte buna.
    Tezele erau o mizerie oricum, valorau mai putin ca o nota normala. Poate oricand orice profesor sa dea o lucrare de control din toata materia si sa „inlocuiasca” artificial defuncta-teza.

    Va rahatiti pe voi degeaba…

    „Ne distruge invatamantul cu asemenea schimbari”. Ce invatamant sa distuga ca si asa e la pamant? Nu ai cum sa iei decizii astfel incat sa il strici mai tare. Nivelul educational in RO e atat de scazut incat orice decizie ai lua in calitate de ministru, nu are cum sa fie proasta.

    Asa ca ia lasati-l mai bine sa experimenteze cu alte structuri, alte moduri. Daca ce a fost pana acum a demonstrat ca nefiind eficient, dati sansa si altor perspective sa fie puse in aplicare.

    Voi tot cu comfort zone-ul vostru tineti. Cum sa evolueze educatia daca va impotriviti oricarei schimbari?

    • Domnule ești constient de ce spui/susți sau vi de la instructajul cel mai recent al ” marilor ganditori”.
      Nu știu ce scoli ai terminat si când, dar m-ar minuna sa ai ceva in partea superioară a structurii.
      Spune-mi o reforma de succes din ultimii 25 ani din orice domeniu (exceptând desigur politicul).
      De exemplu domeniul „doctorat” , caci am presimtirea (sumbră) ca ți-ai terminat doctoratul in domeniul XYZ (unul din cei 60000 de „doctori”, lasand la o parte pe cei de valoare). Cu ce te-ai ales? (in afară de diplomă). Cu ce s-a ales societatea din „cu ce te-ai ales”.
      Cu ce s-a ales învățământul? Dar lucruri concrete, nu cele „din basmele poporului Roman”.
      Toți ne pricepem la tot ( orice) pana la proba contrară. M-ar bucura sa greșesc dar mi-e ca nu!

  4. Invatamint de doi bani,asa se cheama aceasta activitate,si rezultatul se vede de zeci de ani,valuri de analfabeti functionali,care alimenteaza fabricile de diplome unde doar banul conteaza,in rest potopul,iar despre tinuta morala a acestor elevi citim zilnic in asa zisele ziare,salarii nemeritate pentru cea mai mare parte a ,, cadrelor didactice ,, , cheltuieli inutile de functionare pentru zeci de licee , cuvintul liceu nu trebuie luat ca atare,(ci doar orientativ,deoarece ce se intimpla acolo nu are nici o tangenta cu ce ar trebui sa se intimple intr un liceu),asa zise le licee cu maxim 1 la suta promovati la bacalaureat,dar care functioneaza asa de ani de zile,pentru care se platesc salarii si toate celelalte curent,caldura etc.
    Zeci , poate sute de scoli la tara cu foarte putini elevi dar care au schema completa,doi directori,schema completa de profesori,personal de intretinere etc care functioneaza asa de ani de zile.
    Nu se organizeaza concursuri pentru ocuparea functiilor de directori,se trage la maxim de timp,pentru a fi numiti pentru orice considerente,infara de competente.
    Iar cireasa de pe tort este inutilul inspectorat scolar,condus in acest judet de o tovarasa educatoare,ajunsa in aceasta pozitie doar pentru competenta,nicidecum pentru faptul ca este cumnata unui alt personaj.(ordonanta x).
    Poate sa ne spuna cineva ce fac 8 ore pe zi sase zile pe saptamina , angajati de la acest inspectorat scolar,cred ca sint peste 50 , poate mai multi, dar concret , nu barbologie,inafara de a plimba hirtii.
    Dar cei vreo 1000 de la ministerul asa zis al invatamintului?
    Ca sa isi merite salariile?