Tinerii din Timisoara isi pot lua adio de la skatepark. Primaria nu are bani sa-l faca anul asta

TIMISOARA. Dupa ce au demolat singurul parc de skate din Timisoara, edilii orasului nici nu mai planuiesc sa faca altul prea curand. Nu sunt bani, spun ei. Tinerii care practica sportul extrem sunt de parere ca lipsa acestuia trage in jos imaginea Timisoarei.

Un parteneriat public privat ar fi singura solutie care ar putea scoate autoritatile locale din impas. Insa nici promovarea nu e favorabila.

Nu s-a mai facut nimic. Suntem in stadiul in care am stabilit locatia, s-au stabilit si banii, dar s-au taiat, pentru ca nu sunt bani. In bugetul de anul acesta nu a mai intrat. Noi l-am pus de fiecare data in buget. De exemplu, anul acesta, la Directia de Patrimoniu, din cat s-a cerut s-a acceptat doar 25 la suta. Pe de alta parte, am si vorbit cu diversi practicanti de sporturi sa se uneasca intr-o asociatie si sa vina cu parteneriate, dar nimic concret. Am avut niste planuri de la diversi, care au venit si ne-au zis ca sunt interesati, dar au renuntat si ei”, ne-a declarat viceprimarul Adrian Orza.

Refuza sa mai practice skateboarding


Pe cei care practica acest sport extrem nu-i incalzeste insa nimic. Ei stiu ca nu au unde se „dea cu skate-ul”, desi au un spatiu amenajat in Calea Girocului, langa Liceul Azur.

In ziua de astazi, pentru a inchide gura pasionatilor de sporturi extreme, s-au ingramadit niste elemente intr-o zona neadecvata, cu un spatiu extrem de mic. Din acest motiv, practicantii de sporturi extreme au decis sa nu le mai practice. Cred ca ar fi necesara construirea unui asemenea parc, nu doar pentru tinerii din Timisoara, ci si pentru imaginea orasului”, ne-a spus Rudolf Rohrich, un tanar care si-ar dori sa practice skateboarding-ul, dar nu are unde.

Si viceprimarul este de parere ca varianta „mini” a parcului nu este pe placul adolescentilor din oras. Cat despre cel vechi, din zona centrala, care a fost daramat odata ce s-a realizat proiectul pentru noul parc, acesta a fost inchis. „Parcul de skate din zona centrala l-am inchis pentru ca am fost obligati. Toate aparatele, decorurile trebuie sa aiba o anumita viza de la ISCIR (n.r. Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat), asa ca municipalitatea s-a vazut nevoita sa demoleze parcul. Tinerii care practica sporturi extreme nu au nicio locatie unde sa se poata „dea cu skate-ul”, cum spun ei, asa ca aleg sa se orienteze spre alte sporturi. Rar mai vezi cate un skater sau doi pe strazi, mai ales ca risca si amenzi pentru tulburarea linistii publice sau pentru ca… strica asfaltul.

Nu avem unde sa ne dam. Avem in Girocului un loc, dar acolo nu e niciun skater, numai tiganii care se iau de noi. Nu ne mai dam, ca n-avem unde. Daca ne gasim o zona pe strada pe undeva, se ia politia de noi si ne da amenda pentru tulburarea linistii publice sau pentru ca stricam asfaltul. Unii politisti mi-au zis si asta”, ne spune si Adrian Popescu, un alt tanar pasionat de skateboarding.
De cealalta parte, oamenii legii spun ca nu exista nicio reglementare legala prin care sa ii poata amenda pe cei ce practica acest sport.

Nu este prevazuta nicio reglementare cu privire la cei care merg cu skateboardul pe strada, doar daca pun in pericol traficul rutier. Am avut in urma cu un an si ceva un caz, in care un tanar s-a prins de o masina sa se dea cu skate-ul”, ne-a spus si Emil Andrei, purtator de cuvant al Inspectoratului de Politie Timis.

1.500 de metri patrati pentru un skatepark

Proiectul propus de municipalitate incheiat in anul 2009 viza realizarea unui parc de skate pe o parte din spatiul viran de pe strada Versului, langa piata din Cartierul Giroc. 1.500 de metri patrati doar pentru pasionatii de sporturi extreme. Rampele si avizele necesare trebuiau sa coste Primaria Timisoara in jur de 110.000 de euro, suma finala depasind valoarea de jumatate de milion de euro. Proiectul s-a impotmolit insa undeva in sertarele municipalitatii, ca si cel al Parcului Copiilor, din lipsa de bani si de… dezinteres.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. mda… 500,000 de euro de furat… si dupa ce terminati amenajarea intr-o zona neatractiva pt tineri o sa demolati din nou parcul pt ca este o biserica prea aproape de parc…

  2. Moldovenizare … obligatorie. Inca zece ani si nu va mai fi nici o diferenta intre bacau, vaslui si TM. Au inceput de vreo doi ani sa puna si niste cruci IMENSE pe drumurile nationale de acces in TM ca sa stim exact de unde ni se trage. Eu cred ca este un parcurs foarte bine gestionat spre a „dezmembra” complet ceea ce a fost odata TIMISOARA – oras cezaro-craiesc. Acum a ajuns deja „ruina Timisoarei”, dar vad ca au ambitia sa transforme acest loc in „a fost odata Timisoara”. Si le iese foarte bine.

  3. pai de ce sa va faca voua parc de skate? Voi oricum nu votati, pentru ca sau sunteti minori, sau nu mergeti la vot!

  4. Asta a fost tzeapa data tinerilor de dragul nostru primar. O sa-i multumim la alegeri. Daca iesea PSD-UL la alegeri cine stie ce se construia in parcul ala

  5. TOTI PRIMARI SUNTETI DE RAHAT