Nepasarea Primariei fata de drumurile proaste ale orasului are un leac! Tot mai multi soferi se indreapta impotriva administratiei locale pentru a-si recupera daunele suferite de autoturisme din cauza craterelor din asfalt. In timp ce reprezentantii Primariei dau vina pe firmele de constructii sau arunca pisica in curtea firmelor de asigurari, judecatorii si politistii sustin ca timisorenii au toate parghiile necesare pentru a-si recupera banii, daca intr-adevar masinile le-au fost avariate de gropi.
Firmele de asigurari se indreapta si ele impotriva administratiei locale, insa numai in cazul in care soferul beneficiaza de o asigurare tip Casco. In acest moment, pe rolurile instantelor sunt 200 astfel de litigii, desi cei care sustin ca drumurile proaste le-au distrus masinile sunt mult mai multi. Motivul? Daca nu detineti asigurare Casco aveti sanse la fel de mari sa va recuperati banii, dar cu eforturi considerabile: plata, in prealabil a unei expertize tehnice, zece la suta taxa de timbru din suma pe care o pretindeti si onorariul avocatului.
Soferii care isi “dezmembreaza” masinile prin gropile orasului au inceput sa isi recupereze banii pe pagube, in instanta. Municipalitatea este parata in peste 200 de procese, deschise de timisorenii ale caror masini au fost avariate din cauza starii proaste a drumurilor. In fapt, mare parte a proceselor aflate pe rolul instantelor sunt intentate de catre societatile de asigurari care ii despagubesc pe timisoreni, urmand sa isi recupereze banii de la administratia locala. Municipalitatea a refuzat, ani la rand, sa raspunda material, desi nu isi facea datoria fata de lege, adica sa asigure o circulatie fara riscuri. Degeaba firmele de asigurari castigau procesele, primaria se prevala de faptul ca daca o institutie de stat nu are prevazut in buget un capitol special pentru despagubiri, executarea silita nu se putea infaptui. Blocajul a fost inlaturat, odata cu apritia HG 890, asiguratorii recuperandu-si acum banii direct de la cei ce raspund de drumuri. Numarul “victimelor” continua sa creasca, mai ales ca precedentul s-a produs.
Ce trebuie sa faci ca sa iti recuperezi banii pentru reparatia masinilor avariate in gropi? Firmele de asigurari spun ca cel mai simplu este sa iti faci o asigurare Casco, insa acest tip este si mult mai costisitor. Sanse de a-ti recupera banii sunt si pentru soferii care nu dispun de o astfel de asigurare, insa in acest caz costurile sunt si ele ridicate, avand in vedere ca trebuie sa va angajati un avocat si sa achitati o taxa de timbru de zece la suta din suma pe care o pretindeti. Ioan Stefanescu, manager zonal daune la Asirom, spune ca, pentru ca timisorenii aflati intr-o astfel de situatie sa isi recupereze banii, trebuie urmati cativa pasi obligatorii. In primul rand trebuie sa va luati toate masurile pentru a demonstra ca dauna s-a produs din cauza starii proaste a drumului unde s-a produs incidentul.
„Procedura standard pentru asiguratii este urmatoarea. Primul lucru pe care trebuie sa il faceti este ca imediat dupa producerea evenimentului sa va prezentati la politie sau la casco pentru a se constata cauza daunei. Un inspector de la Casco se va prezenta la fata locului pentru a identifica groapa, a face poze si anumite masuratori. Urmatorul pas este un service auto autorizat care sa puna un diagnostic concret. Dupa aceea se intocmeste un dosar de dauna, iar firma asiguratoare achita banii. Odata efectuata reparatia, departamentul juridic al firmei cheama la conciliere administratorul drumurilor, iar daca nu se ajunge la un accord comun, se promoveaza actiunea in instanta”, a explicat reprezentantul Asirom.
Si cei care nu au o asigurare Casco au sanse sa isi recupereze banii, insa acestia au nevoie, in special, de ajutorul agentilor de la rutiera, ca sa dovedeasca prejudiciul, adica sa obtina un proces verbal de constatare in care sa se mentioneze ca starea proasta a drumului este cauza principala a prejudiciului.
Reprezentantii Primariei Timisoara se declara nemultumiti de starea drumurilor, desi ei sunt singurii care ar putea rezolva aceasta problema. Vina este pusa in carca firmelor care executa lucrarile, potrivit viceprimarului Sorin Grindeanu. El ne-a marturisit ca psihologia firmelor este sa faca lucrarile de mantuiala, ca sa mai aiba de lucru si anul viitor. De altfel, potrivit Directiei de Comunicare a Primariei, timisorenii nu actioneaza in instanta Consiliul Local, ci lasa firmele de asigurari sa faca asta. Cat despre procesele pierdute de municipalitate, acestea sunt in numar foarte mic. Dar edilii se pregatesc sa faca recurs. „in momentul de fata avem in derulare peste 200 de procese cu societatile de asigurare. Dintre acestea, cele mai multe au fost deja castigate de institutia noastra. Avem si doua pierdute, iar pentru acestea analizam modalitatile de atac. Nu exista despagubiri pentru oameni. Noi avem procese cu societatile de asigurare doar. Oamenii sunt despagubiti de societatile de asigurare, nu de catre primarie”, a declarat Flavius Boncea, purtator de cuvant al Primariei Timisoara.
„De regula, firmele de asigurari castiga procesele cu administratia orasului!”, spune judecatorul Dumitru Hantea. La Judecatoria Timisoara sunt pe rol zeci de dosare civile, in care firmele de asigurari incearca sa-si recupereze sumele platite cu titlu de despagubire soferilor care si-au distrus autoturismele prin gropile din oras. „Avem asemenea procese, actiuni in pretentii, in care societatile de asigurari – dupa ce repara masinile cu polite CASCO si acopera prejudiciul asigurat – se indreapta impotriva administratiei orasului pentru recuperarea banilor. Din cate am vazut eu, sentintele merg inspre admiterea unor astfel de actiuni in pretentii, in cazul in care se aduc expertize cu valoarea prejudiciului si se dovedeste raportul de cauzalitate intre starea drumului si dauna provocata vehiculului. Nu stiu exact cate procese de acest gen sunt pe rolul Judecatoriei Timisoara, nu am facut o statistica, dar si eu am avut, si colegii mei din Civil”, ne-a declarat judecatorul Dumitru Hantea, purtatorul de cuvant al primei instante locale.
Aceasta stare de fapt este cunoscuta si de politisti, care pot interveni pentru a amenda administratorul drumului. “Au fost destule cazuri de acest gen, in care am amendat fie administratorul drumului, fie firma care executa lucrarile. Acestia au obligatia de a asigura conditii optime de circulatie, iar daca soferii constata daune ale autoturismului provocate de gropi sau alte deficiente de acest gen, trebuie sa anunte Politia Rutiera. Un agent poate constata si consemna in procesul verbal ca daunele au fost cauzate de gropi, iar administratorul drumului raspunde civil, administrativ sau penal”, a declarat Florin Bolbos, inspector-sef adjunct al IPJ Timis.
Avocatul Laura Martonosy spune ca cei care nu au Casco trebuie sa stie la ce sa se astepte. “Pentru cei care nu au Casco este mai dificil, de aceea sunt foarte putini cei care actioneaza in judecata. In prealabil ei trebuie sa isi plateasca reparatia masinii, iar apoi sa se indrepte impotriva administratorului de drum. Problema este ca trebuie sa plateasca taxele de timbre aferente, la care se adauga costurile cu avocati, expertiza tehnica care sa certifice faptul ca paguba este o consecinta a starii proaste a drumului. Este un razboi al nervilor, al timpului si, de ce nu, al banilor!”, a concluzionat Martonosy.
A luat orasul orasul la pas, a numarat si fotografiat toate gropile si s-a dus la Primarie cu rezultatul muncii sale. Este vorba despre un timisorean care a facut un inventar al gropilor anul trecut. In zadar! Gropile au ramas la locul lor, iar anul acesta parca s-au mai inmultit. Antonio Leonte Kilb fost complet descurajat de lipsa de reactie a autoritatilor, in consecinta, a renuntat in acest an la demersul sau. „Numai ce au aparut gropile in oras. Are vreun rost sa le mai numar, sa le mai fotografiez? Cred ca numai imi pierd timpul pentru ca nimeni nu face nimic pentru orasul acesta”, a declarat Antonio Leonte Kilb. Anul trecut, in Timisoara au aparut, in urma dezghetului, aproximativ 600 de gropi, majoritatea adevarate cratere. Conform acestuia, acum, in Timisoara, una din cele mai afectate strazi de aparitia gropilor este cea care duce spre cartierul Ronat. Timisoreanul spune ca desi nu s-a mai preocupat de gropile din oras in acest an, problemele orasului nu il lasa nepasator. „in Timisoara se fura capacele de canal, iar din aceasta cauza se intampla nenumarate accidente. Apoi mai sunt masinile RATT care s-ar zice ca ies sa curete strazile, dar nu folosesc nicio picatura de apa”, a mai declarat Kilb.
________________________________________________________________________________________________
Inca nu am suferit daune din cauza gropilor, dar cine stie cat noroc mai am. Nu as da pe nimeni in judecata pentru ca nu are rost. Cea mai groaznica strada cu gropi e strada Lidia, actualmente Maresal Constantin Prezan.
Marius Bobis, taximetrist
Eu am renuntat la masina. Pe langa gropile care iti distrug masina, nici locuri de parcare nu sunt. Prefer sa merg cu tramvaiul pentru ca in judecata nu as castiga. Toate drumurile sunt distruse de gropi, sunt mai putine cele care sunt in regula.
Radu Bruneza, arhitect
Probabil ca daca mi-as rupe masina in doua de la gropi, i-as da in judecata pe responsabili. Deocamdata nu am suferit daune.
Florin Marinescu, pensionar
Normal ca as da in judecata Primaria. Inca nu am dat pentru ca nu am avut daune foarte importante, dar as da in judecata, categoric. Cel mai “ingropat” drum este cel de la UMT, Victor Babes.
Teodor Haradau, sofer
Mi-am distrus de multe ori suspensiile din cauza gropilor. Daca as sti ca as castiga, i-as da pe toti in judecata, dar legea asta… Pe strada aia celebra, strada Noua, abia se poate circula, din cauza craterelor.
Ovidiu Tudorica, sofer TIR
Capacele, anvelopele, toate mi le-am stricat din cauza gropilor, dar pe cine sa dau in judecata? Nu se merita sa ma complic cu tribunalele.
Tiberiu Pospisil, student