Lupta pentru dezvoltarea Medicinei din Timisoara. Cine sunt cei care vor sa conduca destinele Universitatii de Medicina si Farmacie in urmatorii 4 ani

TIMISOARA. In 20 februarie se decide viitorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Timisoara, dupa ce mandatul actualului rector, Marius Raica, se incheie. Astfel, patru medici cunoscuti din Timisoara s-au inscris in cursa pentru ocuparea prestigioasei functii pentru urmatorii ani.

Cei patru medici care si-au depus candidaturile pentru sefia Universitatii de Medicina din Timisoara sunt Jenel Patrascu, Eugen Boia, Octavian Cretu si Virgil Paunescu. Odata cu depunerea candidaturii, fiecare dintre acestia si-a prezentat strategia prin care urmaresc sa dezvolte si sa creasca faima UMF in urmatorii ani, planul managerial, dar si cel operational.

Jenel Patrascu, favoritul mediului academic si al studentilor medicinisti, sustinut de reprezentantii Spitalului Judetean din Timisoara, isi desfasoara activitatea in Universitatea de Medicina inca din anul 1994, parcurgand toate treptele ierarhice. Inca din 2013 este seful Clinii de Ortopedie II, avand in palmares numeroase premiere in medicina ortopedica si fiind recunoscut la nivel international.

Viziunea de dezvoltare a Medicinei timisorene se bazeaza pe experienta acumulata de medicul Jenel Patrascu, atat prin realizarile la nivel local si national, cat mai ales prin reusitele in afara granitelor, acolo unde a pus Timisoara pe harta medicinei internationale, de cel mai inalt nivel.

Din functia de rector al UMF, medicul Jenel Patrascu vrea sa contribuie la modernizarea procesului educational, la dezvoltarea comunicarii cu studentii, dezvoltarea cercetarii stiintifice, valorificarea capitalului uman, dar si cresterea prezentei in plan international. De asemenea, directiile de activitate pe care le are in vedere vor duce la cresterea utilizarii si imbunatatirea patrimoniului universitatii si a activitatii medicale, prin informatizarea procesului de invatamant.

Un al doilea candidat la functia de rector pentru mandatul 2020-2024 este profesorul Eugen Boia, cel care in trecut a condus, din functia de manager, Spitalul de Copii Louis Turcanu din Timisoara. In prezent, profesorul Boia este prorector in cadrul UMF pe probleme de studii postuniversitare si rezidentiat. Specializat in Chirurgie si Ortopedie Pediatrica, profesorul Eugen Boia isi doreste ca din functia de rector sa ajute la dezvoltarea procesului didactic si educational, al cercetarii stiintifice, dar si la cresterea bazei materiale a universitatii.

Profesorul Octavian Cretu este un al treilea candidat la sefia Universitatii de Medicina si Farmacie din Timisoara. Inca presedinte al Senatului Universitar (functie castigata prin vot, recent, de medicul Marius Craina), profesorul Cretu a ocupat, in trecut, functia de prorector al universitatii, dar si pe cea de manager al Spitalului Municipal din Timisoara, in perioada 2005-2009.

Specializat in chirurgie generala, profesorul Cretu cuprinde in viziunea manageriala prezentata dezvoltarea sustenabila a universitatii, transformarea ei intr-un organism dinamic si transparent si dezvoltarea unui sistem bazat pe siguranta si confort pentru mediul academic.

Si-a depus candidatura pentru functia de rector si profesorul Virgil Paunescu, cel care in prezent conduce Centrul de Terapii Genetice si Celulare in Tratamentul Cancerului – OncoGen. A fost secretar de stat si consilier prezidential al presedintelui Traian Basescu, in perioada 2005-2014, iar principala misiune pe care si-o propune din pozitia de rector este aceea de a atrage fonduri europene pentru Universitatea de Medicina si Farmacie, pentru cele trei teme strategice pe care le propune – educatie-invatamant, asistenta medicala si cercetare si marketing performant.

Conform calendarului, alegerile pentru functia de rector al UMF Timisoara urmeaza sa aiba loc in 20 februarie. Daca este cazul, un al doilea tur de scrutin va fi organizat in 27 februarie, urmand ca rezultatele sa fie afisate in 2 martie, odata cu transmiterea raportului la Ministerul Educatiei, pentru confirmarea rectorului desemnat.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.